2021. szeptember 17. péntek | Karsai Judit A klasszikus orosz blini recept egy élesztős lepényke, amit serpenyőben sütnek meg szigorúan hajdina lisztből. Az orosz blini recept szerint nem a hajszálvékonyra sütött magyar palacsinta, hanem inkább az amerikai palacsintához hasonlít. Azzal a különbséggel, hogy általában vastagabb, kisebb és sima lsizt helyett hajdinaliszttel sütik. Az orosz blinit csak kivételesen készítik édesre, alapból sósan eszik: fokhagymás tejföllel és kaviárral. Javasoljuk, hogy próbáld ki a fokhagymás tejfölt és a reszelt kecskesajtot hozzá néhány bazsalikom levélkével. A hajdina liszt jellegzetes ízt ad az orosz blini-nek. Kávédaráló segítségével egész hajdina szemekből otthon is őrölhetünk magunknak hajdina lisztet, így garantáltan minden értékes tápanyag benne marad. Hajdinaliszt készen is kapható. A hajdina pozitív élettani hatásai A hajdinában igen magas a rutin tartalom. Ez a vegyület segít a hajszálerek rugalmasságának és épségének megőrzésében. Az orvosi ajánlás szerint napi 20-100 mg rutin szedése erősíti a hajszálereket. Egy fél csészényi hajdina akár 6000 mg rutint is tartalmazhat, amely bőven elegendő ahhoz, hogy a hajszálerek rugalmasságát megőrizze. Egy tányér hajdinából készült palacsinta elfogyasztása a gyógyszerszedés igen kellemes alternatívája lehet. Orosz blini recept hozzávalói (4 személyre) 3 dl tej (langyos) 30 g friss élesztő 1 ek cukor 30 dkg hajdinaliszt 30 dkg finomliszt 3 db tojás 2 ek vaj só ízlés szerint 1 dl habtejszín (legjobb az „igazi” tejszín) 1 dl napraforgó olaj Orosz blini recept elkészítése A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukor hozzáadásával. Ezt egy nagy tálban összekeverjük a hajdina liszttel. Ezt követően letakarva, meleg helyen pihentetjük legalább 20 percig. 20 perc elteltével a masszát átkeverve hozzáadjuk a búzalisztet és azt is elkeverjük. Ezt is legalább megint 20 percig pihentetjük. A 3 db tojást szétválasztjuk, és a sárgáját a vajjal, sóval, cukorral, a tojásfehérjét pedig a tejszínnel habosra verjük. A lisztes masszához először hozzáadjuk a tojássárgás keveréket és eldolgozzuk. Majd finoman a tojásfehérjés habot is beledolgozzuk. Újabb 20 percig pihentetjük. Egy serpenyőben kevés napraforgóolajat hevítünk, majd evőkanálnyi méretű gombócokat mérünk ki a masszából. Óvatosan helyezzük bele a serpenyőbe, úgy, hogy kis kerek „palacsintákat”, blini-ket kapjunk. 10-15 másodperc után megfordítjuk, és egy lapát segítségével kilapítjuk. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Oroszországban elsősorban sósan: tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal, torma habbal, illetve kaviárral eszik. Kivételesen eszik édesen, például málna vagy más bogyós gyümölcs szósszal, vagy lekvárral. Mi tejföllel ajánjuk: A tejfölt egy tálba tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük. Mindegyik blini tetejére egy kávéskanálnyit teszünk. Jó étvágyat kívánunk! A szerző Karsai Judit See author's posts