Milyen különleges rizs köretek vannak, melyekkel változatosabbá tehetjük az étkezésünket és akár főételként is megállják a helyüket?

A rizs jótékony hatásai

A különleges rizs köretek fogyasztása gyaránt ajánlható a főtt rizsnek a hagyományos kínai orvoslás szerinti jótékony hatásai miatt, másrészről pedig a felhasznált egyéb alapanyagok jótékony hatásai miatt is.

A főtt rizs Hagyományos Kínai Orvoslás szerinti jótékony hatásairól itt olvashatsz: 

A rizs Kína legfontosabb étele. A kínai orvoslás a rizs magját (Csing Mi), síráját (Ku Ja) és gyöktörzsét (Nuo Tao Ken Hszü) egyaránt felhasználja. Magja a Lépet és a Gyomrot élénkíti.

A Kínai Orvoslás szerint a napi táplálék helyes arányai: 50 % gabona, 20 % zöldség, 10 % hüvelyes, 15 % gyümölcs, 5 % állati eredetű termék. Ebből is látható tehát, hogy a rizst az egyik legfontosabb táplálék növények közé sorolhatjuk.

A nyers ételek alapvetően több tápanyagot tartalmaznak, mint a főtt ételek. De a kínai gondolkodás szerint a főtt étel emésztése sokkal hatékonyabb, így végülis ezekből mégiscsak több tápanyagot tudunk felvenni, mint a nyers ételekből.

tojásos sült rizs

Tojásos sült rizs

Hozzávalók (2 személyre)

  • 12 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 ek. napraforgó olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint szójaszósz
  • ízlés szerint újhagyma, pirított hagyma, vagy metélőhagyma

 

Elkészítés

Egy nagy lábasban forraljunk vizet és főzzünk benne puhára 12 dkg hosszúszemű rizst.(10-12 perc)

Jól csurgassuk le, majd öblítsük le hideg vízzel. Terítsük szét egy tepsiben és hagyjuk teljesen kihűlni.

Egy serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál napraforgóolajat. Tegyünk bele 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá a rizst és keverve pirítsuk még 1 percig.

Toljuk a rizst félre a serpenyőben és öntsünk mellé 1 felvert tojást. Süssük amíg a tojás meg nem szilárdul, majd villával lazítsuk fel és keverjük össze a rizzsel.

Egy kevés szójaszószt elkeverhetünk a tojásos rizsben. Újhagymával, metélőhagymával, vagy pirított hagymával is gazdagíthatjuk évszaktól függően.


ánizsos fahéjas rizs, ánizs, fahéj

Csillagánizsos – fahéjas rizs

Ez az étel egy illatos és igazán különleges sós rizsfajta. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (2 személyre)

  • 23 dkg basmati rizs
  • 1 cső fahéj
  • 2 db csillagánizs

 

Elkészítés

Egy nagy lábasban forraljunk sós vizet és tegyünk bele 23 dkg basmati rizst. Adjunk hozzá egy cső fahéjat és a 2 db csillagánizst.

Tálalás előtt a rizst jól csurgassuk le és vegyük ki belőle az ánizst meg a fahéjat.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

A szerző