Milyen különleges rizs köretek vannak, melyekkel változatosabbá tehetjük az étkezésünket és akár főételként is megállják a helyüket?
A rizs jótékony hatásai
A különleges rizs köretek fogyasztása gyaránt ajánlható a főtt rizsnek a hagyományos kínai orvoslás szerinti jótékony hatásai miatt, másrészről pedig a felhasznált egyéb alapanyagok jótékony hatásai miatt is.
A főtt rizs Hagyományos Kínai Orvoslás szerinti jótékony hatásairól itt olvashatsz:
A rizs Kína legfontosabb étele. A kínai orvoslás a rizs magját (Csing Mi), síráját (Ku Ja) és gyöktörzsét (Nuo Tao Ken Hszü) egyaránt felhasználja. Magja a Lépet és a Gyomrot élénkíti.
A Kínai Orvoslás szerint a napi táplálék helyes arányai: 50 % gabona, 20 % zöldség, 10 % hüvelyes, 15 % gyümölcs, 5 % állati eredetű termék. Ebből is látható tehát, hogy a rizst az egyik legfontosabb táplálék növények közé sorolhatjuk.
A nyers ételek alapvetően több tápanyagot tartalmaznak, mint a főtt ételek. De a kínai gondolkodás szerint a főtt étel emésztése sokkal hatékonyabb, így végülis ezekből mégiscsak több tápanyagot tudunk felvenni, mint a nyers ételekből.
Tojásos sült rizs
Hozzávalók (2 személyre)
- 12 dkg hosszú szemű rizs
- 2 ek. napraforgó olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- ízlés szerint szójaszósz
- ízlés szerint újhagyma, pirított hagyma, vagy metélőhagyma
Elkészítés
Egy nagy lábasban forraljunk vizet és főzzünk benne puhára 12 dkg hosszúszemű rizst.(10-12 perc)
Jól csurgassuk le, majd öblítsük le hideg vízzel. Terítsük szét egy tepsiben és hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál napraforgóolajat. Tegyünk bele 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá a rizst és keverve pirítsuk még 1 percig.
Toljuk a rizst félre a serpenyőben és öntsünk mellé 1 felvert tojást. Süssük amíg a tojás meg nem szilárdul, majd villával lazítsuk fel és keverjük össze a rizzsel.
Egy kevés szójaszószt elkeverhetünk a tojásos rizsben. Újhagymával, metélőhagymával, vagy pirított hagymával is gazdagíthatjuk évszaktól függően.
Csillagánizsos – fahéjas rizs
Ez az étel egy illatos és igazán különleges sós rizsfajta. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (2 személyre)
- 23 dkg basmati rizs
- 1 cső fahéj
- 2 db csillagánizs
Elkészítés
Egy nagy lábasban forraljunk sós vizet és tegyünk bele 23 dkg basmati rizst. Adjunk hozzá egy cső fahéjat és a 2 db csillagánizst.
Tálalás előtt a rizst jól csurgassuk le és vegyük ki belőle az ánizst meg a fahéjat.
Jó étvágyat kívánunk!