2023. október 13. péntek | Angyal Renáta Körte csatni – Naspati chatni recept. A körte csatni egy klasszikus indiai étel, amelyet ősszel, szinte minden családban elkészítenek. Egyedi fűszerezése, ízvilága újra visszahozza a nyár végi ízeket télen is a konyhában. Nashpati chatni – körte csatni mazsolával és dióval Hozzávalók 1/4-1/2 kávéskanál összetört szárított erős pirospaprika 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér 1/2 evőkanál reszelt narancshéj 1/4 kávéskanál összetört kardamom 1 5 cm-es fahéj rúd 2 evőkanál ghí vagy vaj 100 ml friss narancslé 40 g barna cukor 6-7 közepes körte 100 g mazsola 40 g durvára tört dió A körte csatni elkészítési módja A körtét meghámozzuk, és keresztben 1 cm-es darabokra vágjuk. A paprikát, a gyömbért, a narancshéjat, a kardamomot és a fahéjat összekeverjük. A ghít vagy vajat felmelegítjük, 1-2 percig pirítjuk benne az összekevert fűszereket, beleöntjük a narancslevet és a cukrot, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a körtét, felforraljuk, és addig főzzük, míg a leve sűrű, szirup-szerű nem lesz (kb. 30 perc). A vége felé sűrűn megkeverjük. Lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mazsolát és a diót, és kihűtjük. Hűtőszekrényben 3-4 napig is eláll. Elkészítési idő: kb. 1 óra. A körte jótékony hatása A körte héja gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik magas flavonid tartalma miatt. Valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatású. További rákellenes és gyulladáscsökkentő anyagok a körtében, karotinoidok, azaz béta-karotin, lutein, és a zeaxantin. A körtének továbbá nagyon magas a C-vitamin tartalma is. Nagyon magas antioxidánsokban, azonban fogyasztásával vigyázni kell, mivel könnyen megterheli az arra érzékenyek gyomrát, és kisebb problémákat okozhat a túlzásba vitt fogyasztása. A körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, és a szívroham esélyét. Az egyik legegyszerűbben bevihető rostforrás. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts