Körte csatni – Naspati chatni recept.

A körte csatni egy klasszikus indiai étel, amelyet ősszel, szinte minden családban elkészítenek.

Egyedi fűszerezése, ízvilága újra visszahozza a nyár végi ízeket télen is a konyhában.

 

Nashpati chatni – körte csatni mazsolával és dióval

Hozzávalók

  • 1/4-1/2 kávéskanál összetört szárított erős pirospaprika
  • 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1/2 evőkanál reszelt narancshéj
  • 1/4 kávéskanál összetört kardamom
  • 1 5 cm-es fahéj rúd
  • 2 evőkanál ghí vagy vaj
  • 100 ml friss narancslé
  • 40 g barna cukor
  • 6-7 közepes körte
  • 100 g mazsola
  • 40 g durvára tört dió

A körte csatni elkészítési módja

A körtét meghámozzuk, és keresztben 1 cm-es darabokra vágjuk.

A paprikát, a gyömbért, a narancshéjat, a kardamomot és a fahéjat összekeverjük.

A ghít vagy vajat felmelegítjük, 1-2 percig pirítjuk benne az összekevert fűszereket, beleöntjük a narancslevet és a cukrot, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.

Hozzáadjuk a körtét, felforraljuk, és addig főzzük, míg a leve sűrű, szirup-szerű nem lesz (kb. 30 perc).

A vége felé sűrűn megkeverjük.

Lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mazsolát és a diót, és kihűtjük.

Hűtőszekrényben 3-4 napig is eláll.

Elkészítési idő: kb. 1 óra.

 

A körte jótékony hatása

A körte héja gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik magas flavonid tartalma miatt.
Valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatású.
További rákellenes és gyulladáscsökkentő anyagok a körtében, karotinoidok, azaz béta-karotin, lutein, és a zeaxantin.
A körtének továbbá nagyon magas a C-vitamin tartalma is.
Nagyon magas antioxidánsokban, azonban fogyasztásával vigyázni kell, mivel könnyen megterheli az arra érzékenyek gyomrát, és kisebb problémákat okozhat a túlzásba vitt fogyasztása.
A körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, és a szívroham esélyét.
Az egyik legegyszerűbben bevihető rostforrás.

 

A szerző