Körte csatni – Naspati chatni recept.
A körte csatni egy klasszikus indiai étel, amelyet ősszel, szinte minden családban elkészítenek.
Egyedi fűszerezése, ízvilága újra visszahozza a nyár végi ízeket télen is a konyhában.
Nashpati chatni – körte csatni mazsolával és dióval
Hozzávalók
- 1/4-1/2 kávéskanál összetört szárított erős pirospaprika
- 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
- 1/2 evőkanál reszelt narancshéj
- 1/4 kávéskanál összetört kardamom
- 1 5 cm-es fahéj rúd
- 2 evőkanál ghí vagy vaj
- 100 ml friss narancslé
- 40 g barna cukor
- 6-7 közepes körte
- 100 g mazsola
- 40 g durvára tört dió
A körte csatni elkészítési módja
A körtét meghámozzuk, és keresztben 1 cm-es darabokra vágjuk.
A paprikát, a gyömbért, a narancshéjat, a kardamomot és a fahéjat összekeverjük.
A ghít vagy vajat felmelegítjük, 1-2 percig pirítjuk benne az összekevert fűszereket, beleöntjük a narancslevet és a cukrot, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Hozzáadjuk a körtét, felforraljuk, és addig főzzük, míg a leve sűrű, szirup-szerű nem lesz (kb. 30 perc).
A vége felé sűrűn megkeverjük.
Lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mazsolát és a diót, és kihűtjük.
Hűtőszekrényben 3-4 napig is eláll.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
A körte jótékony hatása