2022. június 24. péntek | dr Jung Andrea Koriander chutney kókusszal. Chutney, csatni, mártogatós, akárhogyan is nevezzük mindenhogy nagyon finom. A világon számtalan változata ismert, hazánkban is egyre inkább terjed el a chutney kifejezés, illetve a receptek. Hiszen akár egy kerti grillezéshez, akár egy esti filmnézéshez, de még családi ebédhez is remek kiegészítő lehet egy jól sikerült csatni. Mostani receptünkkel egy igazán egyedi, különleges ízvilágú, és kombinációjú változatát ismerheted meg. A koriander egy aromás zöldfűszer, amit egyre több helyen kapni hazánkban is. Ízesítés gyanánt nem csak a keleti konyha használja, hiszen számos magyar recept is hozzávalójaként említi meg. Az emberek nagy része vagy imádja vagy ki nem állhatja ezt az élénk ízű növényt. Kihagyni nem érdemes, és egy „szimpla” nem ismeretből visszautasítani is meggondolatlan lépés. Általánosságban elmondható, hogy aki 1-2 alkalommal fogyaszt belőle, a későbbiekben már vágyni fog az ízvilága iránt. Kókuszos koriander chutney A friss korianderlevél igazi nyári csemege – Indiában gyakran készítenek a meleg évszakban koriander chutneyt, mert kellemesen segít a testet hűvösebben tartani. HOZZÁVALÓK a koriander chutney recepthez 3 csésze friss koriander 1 csésze kókuszreszelék 1/2 db kis zöld csili (vagy 1 db szárított) 1 db friss gyömbér (2,5 cm-es) 1 ek ghí vagy vaj 1/2 tk római kömény 1/2 tk fekete mustármag 1 csipet hing (más néven aszafoetida), ez fokhagymával helyettesíthető 4 db curry levél (friss vagy szárított) 1/2 db friss citrom 1/4 tk só ELKÉSZÍTÉS A gyömbért meghámozzuk, és a csilivel együtt összevágjuk. (Vigyázat, csilis kézzel ne nyúlj az arcodhoz!) A korianderleveleket megmossuk és a szárakat leszedjük. Turmixba tesszük a gyömbérrel, a csilivel, a kókuszreszelékkel és 1 csésze vízzel együtt. Addig turmixoljuk, amíg egy finom pasztát nem kapunk. A ghít felmelegítjük, majd a fekete mustármagot kipattogtatjuk benne, hozzátesszük a római köményt, majd beleszórjuk a hinget és a curry leveleket. Kihűtjük, és belekeverjük a korianderes pasztába. A citrom levét kicsavarjuk és ezt is a pasztába keverjük, végül megsózzuk. Hűtőben 2-3 napig tárolható. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts