Burgonyát jószerivel bármilyen étel mellé adhatunk krémes krumplipüréként, főve, olajban kisütve, vagy a sütőben megsütve.Még jobb, mert tartalmasabb ha tejjel és vajjal kikeverve puha, krémes pürét készítünk belőle. A pürét azután különféle fűszerekkel, ízesítőkkel gazdagíthatjuk.
Burgonya hatásai
A burgonya nem csak finom étel, de számtalan pozitív hatását is érezhetjük fogyasztásakor
A burgonya megfelelő C-vitamin forrás. Nem igaz az, hogy hizlal, a hízásért sokkal inkább a hozzáadott zsiradék a felelős. Ezért ne bő zsíradékan, hanem kevéssel süssük.
A burgonya sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, amelyben fehérje és rostanyag, sőt jelentős mennyiségű C-vitamin és kálium is található.
Krémes krumplipüré tejjel és vajjal
Hámozzunk meg 70 dkg lisztes burgonyát és vágjuk nagyobb darabokra. Adjuk hozzá egy lábas forrásban lévő sós vízhez. Forraljuk fel, majd főzzük 15-20 percig amíg teljesen megpuhul.
Öntsük le róla a vizet!
Àllítsuk alacsonyra a hőfokot és tegyük a lábost még néhány percre vissza a tűzhelyre közben rázogatva, hogy a maradék nedvesség is eltávozzon. Krumplinyomóval pépesítsük!
Keverjünk hozzá 3-4 evőkanál meleg tejet és dolgozzunk bele egy darab vajat. Tetszés szerint ízesíthetjük sóval, szerecsendióval és frissen őrölt fekete borssal.
Krémes krumplipüré pesztóval
Egyszerű módja a sima burgonyapüré vonzóbbá tételének – a zöld mártástól nemcsak mutatós színt kap, hanem az íze is izgalmasabb lesz. Készítsük el a pürét, majd jó alaposan dolgozzuk össze 2 evőkanál pesztó szósszal.
Mustáros krumplipüré
Keverjünk a kész burgonyapüréhez 1 – 2 evőkanál magos mustárt.
Parmezános petrezselymes krémes krumplipüré
A kész püréhez keverjünk 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajtot és 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet.
Jó étvágyat kívánunk!