Joghurt krém recept Indiából.
Nagy nyári meleg. Mi a kedvenc nyári nassolni való, ami ilyenkor az eszünkbe jut. Fagyi? Hűtött gyümölcs? Gyümölcs leves? Az egyik legfinomabb, leginkább kézenfekvő válasz a joghurt krém.
Az ayurveda szerint a joghurt hűti a testet így a joghurt tartalmú ételek kitűnőek nyáron.
Srikhand: gudzsaráti joghurt krém
Egy könnyű, egyszerűen elkészíthető, mégis pazar édesség Nyugat-Indiából.
Némely hozzávaló talán nem mindennapi, és a hazai konyhákban nem biztos, hogy megtalálható, de érdemes beszerezni az azokat árusító boltból, hiszen a későbbiekben több indiai recept elkészítésénél is szükségünk lehet rá!
Joghurt krém
Hozzávalók
4-6 személyre
- 1 liter joghurt
- 15 dkg porcukor
- 3-4 szem kardamom
- ½ kiskanál sáfrány
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál rózsavíz
Időigény: 20 perc munka, fél nap várakozás.
Elkészítési mód
A joghurtot – ami friss legyen, ne túl savanyú, és minél zsírosabb – öntsd egy sűrű szövésű kendővel bélelt tésztaszűrőbe, és hagyd kicsöpögni egy éjszakán át (8-10 óra). A szűrőből kiemelt kendőt batyuba kötve fel is akaszthatod a mosogató vagy egy tál fölé.
A kapott sűrű krémtúrót keverd vagy gyúrjd simára a porcukorral. A sáfrányt egy lángba tartott kanálban forrósítsd fel, majd morzsold bele a felmelegített tejbe. A kardamomot héjából kibontva törd porrá, és keverd a sáfrányos tejhez. Hagyd állni 5-10 percig, aztán a rózsavízzel együtt keverd bele az édes krémtúróba.
Joghurt krém tálalása
A srikhand hűtőszekrényben 2-3 órát pihentessük, aztán tálalható ízlés szerint pisztáciával, diófélékkel és/vagy friss gyümölccsel díszítve.
Ha már indiai joghurt krémet készítünk, akkor érdemes a hangulatot – akár baráti, akár családi körben vagyunk – fokozni indiai előételek, főételek kínálásával is.
Azonban ha csak egy szimpla, nyár délutáni hűsítőre vágyunk, akkor is egzotikus alternatívája lehet a kocsiba ülésnek, és a cukrászdába, fagyizóba autókázásnak.
Érdemes már a nap elején elkészíteni, így a délutáni forróság idején már csak élveznünk kell különleges indiai ízeket.
Sok szerencsét az elkészítéséhez, és jó étvágyat hozzá!
Forrás: Tradícionális India