Ha könnyű, egészséges nyári salátára vágyunk, kitűnő választás ez az eredeti görög saláta.
Elkészíthetjük a nyaralóban, de odahaza is jókedvre hangol.
A recept ismertetése előtt bemutatjuk néhány hozzávaló egészségre gyakorolt jótékony hatását.
Az eredeti görög saláta hozzávalóinak jótékony hatásai
Lilahagyma
A természetes gyógyászatban főként gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, emésztést elősegítő és vérnyomáscsökkentő hatásai miatt népszerű. Évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt érelmeszesedést gátló (antiarterioszklerotikus), koleszterincsökkentő, HDL („jó koleszterin”)-fokozó, véralvadék-feloldó (fibrinolitikus) és vérlemezkecsoportosulás-gátló (trombocita-aggregációs) hatásokkal rendelkezik.
Ez a fogás szerintünk lilahagymával a legfinomabb, mert a lilahagyma édeskésebb ízű, de vöröshagymával is kitűnő.
Fejes saláta
Szerves savtartalma jelentős (borostyánkősav, almasav, citromsav, kevés oxálsav), valamint keserű ízanyag (letucin) is található benne. Utóbbi étvágygerjesztő, élénkítő, frissítő hatást kölcsönöz a salátának.
Az eredeti görög saláta ízlés szerint fejes salátával, jégsalátával, endíviasalátával is készülhet.
Paprika
Gyógyászati célokra a csípős paprikát használják. Jótékonyan hat az emésztőrendszerre, erősíti azt, beindítva a gyomornedvtermelést. Alkoholos kivonata bőrbe dörzsölve segíthet a reuma, a lumbágó és az isiász kezelésében (vigyázat, szembe ne kerüljön!). Húzókötésként is alkalmazható reuma és neuralgikus panaszok esetén.
A paprika C-vitamin tartalma igen magas, Szent Györgyi Albert szegedi kutató végzett ebben kutatásokat.
Uborka
Termése láz és légcsőhurut gyógyítására alkalmas. Az uborka termése kiváló vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Magja láz, vizenyő, bélféreg (főleg galandféreg) ellen jó. Arcpakolásként is kiváló.
Íme, a legfinomabb
Eredeti görög saláta recept
Hozzávalók 5-6 személyre
- 3-4 paradicsom
- 2 közepes uborka
- 1 finomra vágott fejes saláta
- 20 dkg feta sajt
- 1 finomra vágott zöldpaprika
- 2-3 ek. ecet
- 1 fej finomra vágott lilahagyma
- 3-4 ek. olívaolaj
- 15 dkg fekete olivabogyó
- Ha szeretjük, 2 ek. kapribogyó
- só
- oregánó
Elkészítés
Alaposan megmossuk az összes zöldséget. Egy edénybe beletesszük a negyedelt paradicsomokat. Hozzáadjuk a megpucolt, felszeletelt uborkát, a finomra vágott fejes salátát, a hagymát, az oregánót, a zöldpaprikát, az olívabogyót és a kapribogyót. Ráöntjük a zöldségekre az olívaolajos, ecetes-sós dresszinget és óvatosan összekeverjük a salátát. Végül rákerül a kis darabokra tördelt feta.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!