Barion Pixel

Az édeskömény saláta kiváló élettani hatással rendelkezik. Halloumi grillsajttal érdemes kipróbálni.

édeskömény

Édeskömény hatásai

Az édesköménynek sokféle fajtája lézetik. Konyhai célokra most az ún. olasz édesköményt, vagy gumós édesköményt használjuk fel (Foeniculum vulgare var. azoricum).

Ezen kívül még gyógynövényként hasznosítható: a fűszeres édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce) és a kerti édeskömény (Foeniculum vulgare var. vulgare), melyek gyógyhatásukban némileg eltérnek egymástól és a gumós édesköménytől is.

Most a gumós édeskömény hatásait mutatjuk be.

Az édesköményt már a régi kőtáblákon és papiruszokon is megemlítették, mint a parfümök összetevőjét és fűszert. Igen régóta használják gyógynövényként is, elsősorban a magjait.

Gyökerében is megtalálhatóak a hatóanyagok. Az ánizshoz hasonló gyógyhatását az anetolnak köszönheti. Szélhajtó, emésztést segítő és étvágyjavító, enyhe görcsoldó, köptető, epehajtó. Enyhén antibakteriális hatású. Nőgyógyászati problémáknál – a méh ellazítására, a mentsruáció meggyorsítására – valamint a klimax okozta panaszok enyhítésére ajánlott.

halloumi grillsajt

Halloumi grillsajt

A görög halloumi grillsajt a fetához hasonló, de keményebb és kevésbé sós juhsajt. Mivel nem esik szét, ezért kiválóan lehet grillen sütni. Mediterrán specialitásokat árusító csemegeboltban keressük (ALDI-ban is megtalálható).

 

Édeskömény saláta recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg halloumi sajt vastag szeletekre vágva
  • 3 édeskömény gumó megtisztítva, vastag szeletekre vágva
  • 2 ek. friss szurokfű (oregánó), összevagdosva
  • 3 ek. citrommal ízesített olivaolaj
  • só, őrölt fekete bors

 

Édeskömény saláta elkészítése

  1. Tegyük a sajtot az édesköményt és a szurok füvet egy tálba és csorgassuk rá a citrommal ízesített olívaolajat.
  2. Fedjük le frissentartó FÓLIÁVAL és hűtsük be kb 2 órára.
  3. A tálban lévő olajos – fűszeres lét megtartva vegyük ki belőle a sajt és zöldség szeleteket, tegyük egy bordás aljú serpenyőbe, vagy a grillsütő rostélyára, süssük őket kb 3 percig mindkét oldalon amíg kezdenek megbarnulni.
  4. A megsült sajtot és édesköményt rendezzük el 4 tányérra, majd öntözzük meg a félretett fűszeres lével.

 

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző