Barion Pixel

Csicseriborsó liszt, és még néhány extra fűszer, ami szükséges ehhez az egyedi recepthez.

Az elkészítése nagyon gyors, talán nem is igényel nagy konyhaművészeti tudást, az biztos, hogy egyedi étel-különlegesség, hazánkban csak kevesen ismerik.

Talán csak a hozzávalók egyedisége miatt lenne nehéz akár most, azonnal hozzákezdeni az elkészítéséhez.

A hozzávalók nem kerülnek sokba, érdemes megvenni őket, akkor is, ha esetleg ez a fajta, csicseriborsó lisztből készült étel-különlegesség, a Khandvi, pikáns tekercs nem nyeri el tetszésünket, hiszen az indiai ízvilághoz ezen hozzávalók szervesen hozzátartoznak. Máskor is egészen biztosan hasznukat vesszük a konyhában

 

Csicseriborsó liszt recept – Khandvi, pikáns tekercs

Hozzávalók

  • 1-2 csípős zöldpaprika, darálva
  • 1 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér

gyömbér, vírusellenes fűszernövények

  • 700 ml joghurt
  • 100 g csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt
  • kávéskanál só
  • 3/4 kávéskanál kurkuma
  • 3 evőkanál ghí
  • 1 1/2 kávéskanál fekete mustármag
  • 1/2 kávéskanál hing vagy asafoetida (zúzott fokhagymával is helyettesíthető)
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 3 evőkanál koriander levél vagy petrezselyem zöldje

 

Elkészítése

A joghurtot, a csicseriborsó- vagy sárgaborsó lisztet, a kurkumát és a sót simára keverjük, majd felforraljuk. A forrástól számítva 10-15 percig lassú tűzön főzzük, állandóan kevergetve.

Akkor jó, ha besűrűsödik, és elválik az edény falától. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós!

Műanyag spatulával, gyorsan dolgozva egyenletesen, minél vékonyabban felkenjük a masszát egy sima felületre (pl. acélra vagy márványra). Nagy téglalapot kapunk, mely 1-2 perc alatt megszilárdul.

Ekkor 2,5 cm-es csíkokra vágjuk, ezeket szorosan feltekerjük, és tálcára helyezzük. A fekete mustármagokat kipattogtatjuk a forró ghíben. Beleszórjuk a hinget (esetleg fokhagymát), majd néhány másodperccel ezt követően a kókuszreszeléket. Jól összekeverjük a fűszereket, majd a tekercsekre öntjük. Durvára vágott koriander levéllel vagy petrezselyem zöldjével díszítjük.

Elkészítési idő: 25 perc.

A felület, amire felkenjük a masszát tetszőlegesen választható, arra vigyázzunk nagyon, hogy csíkokra vágásnál nem szükséges az éles késsel történő felvágás, nehogy megsértsük az anyagot, amelyen elterítettük a csicseriborsó lisztből készített masszát!
Családi körben, délutáni barát-fogadó csemegeként is megállja helyét. Megfelelő fűszerek, kis gyakorlás, és garantált a siker.

Jó étvágyat hozzá!

A szerző