Csicseriborsó liszt, és még néhány extra fűszer, ami szükséges ehhez az egyedi recepthez.

Az elkészítése nagyon gyors, talán nem is igényel nagy konyhaművészeti tudást, az biztos, hogy egyedi étel-különlegesség, hazánkban csak kevesen ismerik.

Talán csak a hozzávalók egyedisége miatt lenne nehéz akár most, azonnal hozzákezdeni az elkészítéséhez.

A hozzávalók nem kerülnek sokba, érdemes megvenni őket, akkor is, ha esetleg ez a fajta, csicseriborsó lisztből készült étel-különlegesség, a Khandvi, pikáns tekercs nem nyeri el tetszésünket, hiszen az indiai ízvilághoz ezen hozzávalók szervesen hozzátartoznak. Máskor is egészen biztosan hasznukat vesszük a konyhában

 

Csicseriborsó liszt recept – Khandvi, pikáns tekercs

Hozzávalók

  • 1-2 csípős zöldpaprika, darálva
  • 1 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér

gyömbér, vírusellenes fűszernövények

  • 700 ml joghurt
  • 100 g csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt
  • kávéskanál só
  • 3/4 kávéskanál kurkuma
  • 3 evőkanál ghí
  • 1 1/2 kávéskanál fekete mustármag
  • 1/2 kávéskanál hing vagy asafoetida (zúzott fokhagymával is helyettesíthető)
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 3 evőkanál koriander levél vagy petrezselyem zöldje

 

Elkészítése

A joghurtot, a csicseriborsó- vagy sárgaborsó lisztet, a kurkumát és a sót simára keverjük, majd felforraljuk. A forrástól számítva 10-15 percig lassú tűzön főzzük, állandóan kevergetve.

Akkor jó, ha besűrűsödik, és elválik az edény falától. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós!

Műanyag spatulával, gyorsan dolgozva egyenletesen, minél vékonyabban felkenjük a masszát egy sima felületre (pl. acélra vagy márványra). Nagy téglalapot kapunk, mely 1-2 perc alatt megszilárdul.

Ekkor 2,5 cm-es csíkokra vágjuk, ezeket szorosan feltekerjük, és tálcára helyezzük. A fekete mustármagokat kipattogtatjuk a forró ghíben. Beleszórjuk a hinget (esetleg fokhagymát), majd néhány másodperccel ezt követően a kókuszreszeléket. Jól összekeverjük a fűszereket, majd a tekercsekre öntjük. Durvára vágott koriander levéllel vagy petrezselyem zöldjével díszítjük.

Elkészítési idő: 25 perc.

A felület, amire felkenjük a masszát tetszőlegesen választható, arra vigyázzunk nagyon, hogy csíkokra vágásnál nem szükséges az éles késsel történő felvágás, nehogy megsértsük az anyagot, amelyen elterítettük a csicseriborsó lisztből készített masszát!
Családi körben, délutáni barát-fogadó csemegeként is megállja helyét. Megfelelő fűszerek, kis gyakorlás, és garantált a siker.

Jó étvágyat hozzá!