Csicseriborsó liszt, és még néhány extra fűszer, ami szükséges ehhez az egyedi recepthez.
Az elkészítése nagyon gyors, talán nem is igényel nagy konyhaművészeti tudást, az biztos, hogy egyedi étel-különlegesség, hazánkban csak kevesen ismerik.
Talán csak a hozzávalók egyedisége miatt lenne nehéz akár most, azonnal hozzákezdeni az elkészítéséhez.
A hozzávalók nem kerülnek sokba, érdemes megvenni őket, akkor is, ha esetleg ez a fajta, csicseriborsó lisztből készült étel-különlegesség, a Khandvi, pikáns tekercs nem nyeri el tetszésünket, hiszen az indiai ízvilághoz ezen hozzávalók szervesen hozzátartoznak. Máskor is egészen biztosan hasznukat vesszük a konyhában
Csicseriborsó liszt recept – Khandvi, pikáns tekercs
Hozzávalók
- 1-2 csípős zöldpaprika, darálva
- 1 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér
- 700 ml joghurt
- 100 g csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt
- kávéskanál só
- 3/4 kávéskanál kurkuma
- 3 evőkanál ghí
- 1 1/2 kávéskanál fekete mustármag
- 1/2 kávéskanál hing vagy asafoetida (zúzott fokhagymával is helyettesíthető)
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 3 evőkanál koriander levél vagy petrezselyem zöldje
Elkészítése
A joghurtot, a csicseriborsó- vagy sárgaborsó lisztet, a kurkumát és a sót simára keverjük, majd felforraljuk. A forrástól számítva 10-15 percig lassú tűzön főzzük, állandóan kevergetve.
Akkor jó, ha besűrűsödik, és elválik az edény falától. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós!
Műanyag spatulával, gyorsan dolgozva egyenletesen, minél vékonyabban felkenjük a masszát egy sima felületre (pl. acélra vagy márványra). Nagy téglalapot kapunk, mely 1-2 perc alatt megszilárdul.
Ekkor 2,5 cm-es csíkokra vágjuk, ezeket szorosan feltekerjük, és tálcára helyezzük. A fekete mustármagokat kipattogtatjuk a forró ghíben. Beleszórjuk a hinget (esetleg fokhagymát), majd néhány másodperccel ezt követően a kókuszreszeléket. Jól összekeverjük a fűszereket, majd a tekercsekre öntjük. Durvára vágott koriander levéllel vagy petrezselyem zöldjével díszítjük.
Elkészítési idő: 25 perc.