Csicseriborsó curry, az egyik legfinomabb csicseriborsó recept.
Chana Masala – Indiai csicseriborsó curry
Ez a szabdzsi recept amilyen egyszerű, annyira finom, na és persze annyira csípős is.
Hozzávalók / 3 adag
- 150 g csicseriborsó
- 3 ek ghí vagy olaj
- 1 teáskanál római kömény
- 15 szem fekete bors
- 3 db babérlevél
- 1 kk asafoetida (fokhagyma helyett)
- 1 tk chili (őrölt)
- 1 teáskanál kurkuma
- 2 tk só
- 1 ek gyömbér (gyömbér-fokhagyma paszta)
- 2 db paradicsom
- 2 teáskanál garam masala (vagy chana masala)
- 2 ek koriander (friss, aprított)
A chana masala egy speciális fűszerkeverék, kifejezetten csicseriborsóhoz, amit ázsiai boltokban szerezhetünk be.
Sajnos friss koriander levél hez is elég nehéz hozzájutni nálunk, ez lecserélhető szárítottra ha frisset nem tudunk venni.
A csicseriborsó curry elkészítése
A csicseriborsót átmossuk, majd vízben áztatjuk legalább egy éjszakán át.
A paradicsomot felszeleteljük.
A zsiradékot felhevítjük, majd hozzáadjuk az asafoetidát.
A fedőt levesszük és hozzáadjuk a csicseriborsót, levével együtt, majd a fűszereket is a chana masala, és a korianderlevél kivételével.
Főzzük addig, míg nagyjából megpuhul a borsó (kb 40-50 perc, attól függően, meddig áztattuk). Néha keverjük meg és pótoljuk a vizet (kb. 5 dl kellett még hozzá folyamatosan adagolva).
A végén adjuk hozzá a chana masalát és a koriander levelet, és így főzzük még 5-10 percig.
Amit a csicseriborsóról tudni érdemes
- 1 bögre fedezi a napi rostanyag szükséglet felét.
- Gazdag rostanyagokban, fehérjében.
- Magas a kalcium, magnézium, és foszfor tartalma.
- A vegetáriánusok kedvenc alapanyaga, hiszen kiváló fehérjeforrás, a hús méltó „helyettesítője”.
- Cukorbetegek, és inzulinrezisztenciával együtt élő emberek hasznos táplálék kiegészítője a magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően.
- Csökkenti a magas koleszterinszintet.
- A benne lévő triptophan nevű aminosav (mely a szerotin előfutára) tartalma miatt nyugodt álmot biztosít, ha lefekvés előtt egy csészényit elfogyasztunk.
- A csicseriborsó tökéletes kalcium pótló forrás azok számára, akik nem szeretik a tejtermékeket.
- Székrekedéssel küzdőknek javasolt a fogyasztása, hiszen magas rostanyag tartalma miatt székletürítő hatású.
- Nem csak táplálkozásban, hanem bőr és szépségápolásban is elismerik, alkalmazzák.