Csicseriborsó curry, az egyik legfinomabb csicseriborsó recept.

 

Chana Masala – Indiai csicseriborsó curry

Ez a szabdzsi recept amilyen egyszerű, annyira finom, na és persze annyira csípős is.

Hozzávalók / 3 adag

  • 150 g csicseriborsó
  • 3 ek ghí vagy olaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 15 szem fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 kk asafoetida (fokhagyma helyett)
  • 1 tk chili (őrölt)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 tk só
  • 1 ek gyömbér (gyömbér-fokhagyma paszta)
  • 2 db paradicsom
  • 2 teáskanál garam masala (vagy chana masala)
  • 2 ek koriander (friss, aprított)

 

A chana masala egy speciális fűszerkeverék, kifejezetten csicseriborsóhoz, amit ázsiai boltokban szerezhetünk be.

Sajnos friss koriander levél hez is elég nehéz hozzájutni nálunk, ez lecserélhető szárítottra ha frisset nem tudunk venni.

 

A csicseriborsó curry elkészítése

A csicseriborsót átmossuk, majd vízben áztatjuk legalább egy éjszakán át.
A paradicsomot felszeleteljük.
A zsiradékot felhevítjük, majd hozzáadjuk az asafoetidát.
A fedőt levesszük és hozzáadjuk a csicseriborsót, levével együtt, majd a fűszereket is a chana masala, és a korianderlevél kivételével.
Főzzük addig, míg nagyjából megpuhul a borsó (kb 40-50 perc, attól függően, meddig áztattuk). Néha keverjük meg és pótoljuk a vizet (kb. 5 dl kellett még hozzá folyamatosan adagolva).
A végén adjuk hozzá a chana masalát és a koriander levelet, és így főzzük még 5-10 percig.

 

Amit a csicseriborsóról tudni érdemes

  • 1 bögre fedezi a napi rostanyag szükséglet felét.
  • Gazdag rostanyagokban, fehérjében.
  • Magas a kalcium, magnézium, és foszfor tartalma.
  • A vegetáriánusok kedvenc alapanyaga, hiszen kiváló fehérjeforrás, a hús méltó „helyettesítője”.
  • Cukorbetegek, és inzulinrezisztenciával együtt élő emberek hasznos táplálék kiegészítője a magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően.
  • Csökkenti a magas koleszterinszintet.
  • A benne lévő triptophan nevű aminosav (mely a szerotin előfutára) tartalma miatt nyugodt álmot biztosít, ha lefekvés előtt egy csészényit elfogyasztunk.
  • A csicseriborsó tökéletes kalcium pótló forrás azok számára, akik nem szeretik a tejtermékeket.
  • Székrekedéssel küzdőknek javasolt a fogyasztása, hiszen magas rostanyag tartalma miatt székletürítő hatású.
  • Nem csak táplálkozásban, hanem bőr és szépségápolásban is elismerik, alkalmazzák.

A szerző