Talán nehéz a tökéletes összetevőjű mézen – az édességek királyán – javítani. De próbáljuk ki odahaza, milyen is és hogyan készül valójában az egészséges ízesített méz! És nézzük meg, hogy milyen finom lesz az eredmény! Ismerkedjetek meg a melegítő fűszeres mézzel, az almaecetes fügemézzel, a rózsaszirom mézzel, a csilis mézzel, és végül, de nem utolsó sorban a gyömbéres-lime-os mézzel!

zöld kardamom

MELEGÍTŐ FŰSZERES MÉZ

1 csésze méz
3 fahéj rúd
1 teáskanál egész szegfűszeg
3 db csillagánizs
6 kardamom mag

1. Forrald fel a mézet és a fűszereket, aztán vedd le a hőmérsékletet és további 5 percig hagyd, hogy gyöngyözzön.
2. Vedd le a tűzről és hagyd állni 24 órán keresztül.
3. Melegítsd fel újra folyós állagúra, szűrd le és hagyd ismét kihűlni.


rózsa, illóolaj, ízesített mézlevendula, aromaterápia, levendula szedése

RÓZSASZIROM MÉZ / LEVENDULA MÉZ

Használj friss rózsaszirmokat, de csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy nem használtak permetezőszert. Kipróbálhatod ezt a receptet szárított levendulavirággal is – ez esetben használj 2 evőkanál szárított levendulát a rózsaszirom helyett.

1 csésze méz
½ csésze friss rózsaszirom

1. Forrald fel a mézet, vedd le tűzről és keverd meg benne a rózsaszirmokat.
2. Hagyd állni 4 órán keresztül, ismét melegítsd fel, majd szűrd le és hűtsd le.


gyömbér, vírusellenes fűszernövények, ízesített méz

GYÖMBÉRES-LIME-OS MÉZ

1 csésze méz
8 szelet friss gyömbér
2 egész lime héja

1. Forrald fel az összes összetevőt, majd csökkentsd a hőmérsékletet és további 5 percig hagyd, hogy gyöngyözzön.
2. Vedd le a tűzről és hagyd állni további 10 percig. Szűrd le és hűtsd ki.


füge, gyógynövény kvíz

ALMAECETES FÜGEMÉZ

1 csésze almaecet
1 csésze méz
2 csésze szárított füge, negyedelve

1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben és forrald fel.
2. Vedd lejjebb a hőmérsékletet és főzd további 30 percig, néha keverd meg.
3. Vedd le a tűzhelyről, szűrd le, majd hűtsd ki.


cayenne, cayenne bors, csilipaprika, chilipaprika, csili, ördögbors, guineai bors, cayeni bors, cayeni-bors

CSILIS MÉZ

1 csésze méz
2 jalapeno, csili paprika, negyedelve, vagy 2 teáskanál összetört csípős pirospaprika (nem darált!)

1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben és forrald fel.
2. Vedd le a hőmérsékletet és további 30 percig főzd, de néha keverd meg.
3. Vedd le a tűzhelyről, szűrd le és hagyd kihűlni.

Egyelőre ennyi ízesített méz receptjét tudtuk bemutatni, de ebben a témában csak a fantáziánk szabhat határt a lehetőségeknek.


Nagyon finomak például a csonthéjas gyümölcsökkel – pisztációval, dióval, mogyoróval, mandulával – dúsított mézek. Igazi csemegének számítanak!

Egy valamit ne felejtsünk! A mézből mindig csak módjával együnk!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!