Talán nehéz a tökéletes összetevőjű mézen – az édességek királyán – javítani. De próbáljuk ki odahaza, milyen is és hogyan készül valójában az egészséges ízesített méz! És nézzük meg, hogy milyen finom lesz az eredmény! Ismerkedjetek meg a melegítő fűszeres mézzel, az almaecetes fügemézzel, a rózsaszirom mézzel, a csilis mézzel, és végül, de nem utolsó sorban a gyömbéres-lime-os mézzel!
MELEGÍTŐ FŰSZERES MÉZ
1 csésze méz
3 fahéj rúd
1 teáskanál egész szegfűszeg
3 db csillagánizs
6 kardamom mag
1. Forrald fel a mézet és a fűszereket, aztán vedd le a hőmérsékletet és további 5 percig hagyd, hogy gyöngyözzön.
2. Vedd le a tűzről és hagyd állni 24 órán keresztül.
3. Melegítsd fel újra folyós állagúra, szűrd le és hagyd ismét kihűlni.
RÓZSASZIROM MÉZ / LEVENDULA MÉZ
Használj friss rózsaszirmokat, de csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy nem használtak permetezőszert. Kipróbálhatod ezt a receptet szárított levendulavirággal is – ez esetben használj 2 evőkanál szárított levendulát a rózsaszirom helyett.
1 csésze méz
½ csésze friss rózsaszirom
1. Forrald fel a mézet, vedd le tűzről és keverd meg benne a rózsaszirmokat.
2. Hagyd állni 4 órán keresztül, ismét melegítsd fel, majd szűrd le és hűtsd le.
GYÖMBÉRES-LIME-OS MÉZ
1 csésze méz
8 szelet friss gyömbér
2 egész lime héja
1. Forrald fel az összes összetevőt, majd csökkentsd a hőmérsékletet és további 5 percig hagyd, hogy gyöngyözzön.
2. Vedd le a tűzről és hagyd állni további 10 percig. Szűrd le és hűtsd ki.
ALMAECETES FÜGEMÉZ
1 csésze almaecet
1 csésze méz
2 csésze szárított füge, negyedelve
1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben és forrald fel.
2. Vedd lejjebb a hőmérsékletet és főzd további 30 percig, néha keverd meg.
3. Vedd le a tűzhelyről, szűrd le, majd hűtsd ki.
CSILIS MÉZ
1 csésze méz
2 jalapeno, csili paprika, negyedelve, vagy 2 teáskanál összetört csípős pirospaprika (nem darált!)
1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben és forrald fel.
2. Vedd le a hőmérsékletet és további 30 percig főzd, de néha keverd meg.
3. Vedd le a tűzhelyről, szűrd le és hagyd kihűlni.
Egyelőre ennyi ízesített méz receptjét tudtuk bemutatni, de ebben a témában csak a fantáziánk szabhat határt a lehetőségeknek.
Nagyon finomak például a csonthéjas gyümölcsökkel – pisztációval, dióval, mogyoróval, mandulával – dúsított mézek. Igazi csemegének számítanak!
Egy valamit ne felejtsünk! A mézből mindig csak módjával együnk!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Kedves Andrea!
Most tervezem ízesített mézek készítését, mert mint méhész elkezdtem piacon értékesíteni. Az ön oldalát adta fel elsőként, így elolvastam a receptjeit
A legfontosabb alkotóeleme a méz 40 c° fölötti hőmérsékleten elveszti az enzimjeit. Igaz az ásványi anyagok megmaradnak. Fogyasszuk csak az élvezeti élményért és a sokoldalú ízvilágért ezt a csodálatos táplálékot?! Tisztelettel: Bazsák István
Kedves István!
Nagyon szépen köszönjük a kérdést.
Ezek gourmand, élvezeti mézek és nem gyógyanyagok.
Gyógyanyag úgy készíthető, hogy hideg mézbe áztatjuk a növényi részeket, mely így kivonatolja a hatóanyagokat. 4-6 hét a hatóanyag kivonatolás ideje ebben az esetben, és utána korlátlan ideig a mézben tud maradni a növényi rész, hiszen a méz tartósít.
Köszönettel:
Pletserné dr. Jung Andrea