2012. szeptember 21. péntek | dr Jung Andrea Talán nehéz a tökéletes összetevőjű mézen – az édességek királyán – javítani. De próbáljuk ki odahaza, milyen is és hogyan készül valójában az egészséges ízesített méz! És nézzük meg, hogy milyen finom lesz az eredmény! Ismerkedjetek meg a melegítő fűszeres mézzel, az almaecetes fügemézzel, a rózsaszirom mézzel, a csilis mézzel, és végül, de nem utolsó sorban a gyömbéres-lime-os mézzel! MELEGÍTŐ FŰSZERES MÉZ 1 csésze méz 3 fahéj rúd 1 teáskanál egész szegfűszeg 3 db csillagánizs 6 kardamom mag 1. Forrald fel a mézet és a fűszereket, aztán vedd le a hőmérsékletet és további 5 percig hagyd, hogy gyöngyözzön. 2. Vedd le a tűzről és hagyd állni 24 órán keresztül. 3. Melegítsd fel újra folyós állagúra, szűrd le és hagyd ismét kihűlni. RÓZSASZIROM MÉZ / LEVENDULA MÉZ Használj friss rózsaszirmokat, de csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy nem használtak permetezőszert. Kipróbálhatod ezt a receptet szárított levendulavirággal is – ez esetben használj 2 evőkanál szárított levendulát a rózsaszirom helyett. 1 csésze méz ½ csésze friss rózsaszirom 1. Forrald fel a mézet, vedd le tűzről és keverd meg benne a rózsaszirmokat. 2. Hagyd állni 4 órán keresztül, ismét melegítsd fel, majd szűrd le és hűtsd le. GYÖMBÉRES-LIME-OS MÉZ 1 csésze méz 8 szelet friss gyömbér 2 egész lime héja 1. Forrald fel az összes összetevőt, majd csökkentsd a hőmérsékletet és további 5 percig hagyd, hogy gyöngyözzön. 2. Vedd le a tűzről és hagyd állni további 10 percig. Szűrd le és hűtsd ki. ALMAECETES FÜGEMÉZ 1 csésze almaecet 1 csésze méz 2 csésze szárított füge, negyedelve 1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben és forrald fel. 2. Vedd lejjebb a hőmérsékletet és főzd további 30 percig, néha keverd meg. 3. Vedd le a tűzhelyről, szűrd le, majd hűtsd ki. CSILIS MÉZ 1 csésze méz 2 jalapeno, csili paprika, negyedelve, vagy 2 teáskanál összetört csípős pirospaprika (nem darált!) 1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben és forrald fel. 2. Vedd le a hőmérsékletet és további 30 percig főzd, de néha keverd meg. 3. Vedd le a tűzhelyről, szűrd le és hagyd kihűlni. Egyelőre ennyi ízesített méz receptjét tudtuk bemutatni, de ebben a témában csak a fantáziánk szabhat határt a lehetőségeknek. Nagyon finomak például a csonthéjas gyümölcsökkel – pisztációval, dióval, mogyoróval, mandulával – dúsított mézek. Igazi csemegének számítanak! Egy valamit ne felejtsünk! A mézből mindig csak módjával együnk! Jó étvágyat kívánunk hozzá! A szerző dr Jung Andrea See author's posts
Kedves Andrea! Most tervezem ízesített mézek készítését, mert mint méhész elkezdtem piacon értékesíteni. Az ön oldalát adta fel elsőként, így elolvastam a receptjeit A legfontosabb alkotóeleme a méz 40 c° fölötti hőmérsékleten elveszti az enzimjeit. Igaz az ásványi anyagok megmaradnak. Fogyasszuk csak az élvezeti élményért és a sokoldalú ízvilágért ezt a csodálatos táplálékot?! Tisztelettel: Bazsák István Válasz
Kedves István! Nagyon szépen köszönjük a kérdést. Ezek gourmand, élvezeti mézek és nem gyógyanyagok. Gyógyanyag úgy készíthető, hogy hideg mézbe áztatjuk a növényi részeket, mely így kivonatolja a hatóanyagokat. 4-6 hét a hatóanyag kivonatolás ideje ebben az esetben, és utána korlátlan ideig a mézben tud maradni a növényi rész, hiszen a méz tartósít. Köszönettel: Pletserné dr. Jung Andrea Válasz