A levendula szedése igen egyszerű. Szeretném bemutatni ennek a csodálatos illatú növénynek a sokoldalú felhasználását. Rengeteg receptet is találhattok a cikkben! Jó olvasást!
ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN A KÜLÖNFÉLE LEVENDULA FAJTÁK GYÓGYHATÁSÁRÓL:
Gyógyhatásuk lényegében megegyezik. Mostanság kell a levendulát szüretelni ezért gondoltam írok nektek egy cikket arról, hogy hogyan kell szüretelni és hogy miket lehet belőle készíteni.
A kertemben a levendulák még csak pár hónapja lettek ültetve, de a virágjuk már most is szedhető. Nagyon finom italok-ételek, tisztálkodó és illatosító szerek készíthetőek belőle, a cikk végén adok néhány ízelítőt belőle.
A francia levendula (Lavandula angustifolia):
Szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való.
Az angol levendula (Lavandula intermedia):
Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. A francia fajtához képest valamivel érzékenyebb fajta, de a magyarországi nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő.
A levendula szedése
A levendula szedése nagyon egyszerű, csak vágd le a bokorról a virágokat szárastul. Mindkét fajtára igaz, hogy a virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás elején vágjuk le, mert ilyenkor a legillatosabb és a legszebb. Olaj céljára a virágzás közepén gyűjtsük be, amikor a virágok fele már kinyílt, mert akkor van a legmagasabb olajtartalma. Ha korán kezdjük el a levendula szedését, akkor még egyszer az évben van lehetőségünk a szüretre az ősz folyamán. Az őszi másodvirágzásból kb. fele annyi virág szedhető, mint a nyár elejiből.
NÉHÁNY LEVENDULÁS RECEPT
Levendulás muffin
Süssük meg a muffint a szokásos recept szerint, de mielőtt teljesen kész lenne a cukorral összekevert levendula szirmokat tegyük a muffinokra és toljuk vissza a sütőbe, amíg a levendulás cukor rákaramellizálódik.
Levendula üdítő
A levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le cukorsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a cukorsziruphoz elegendő az 5 dkg/liter cukormennyiség.
Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a cukorszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.
Levendulás olívaolaj sütéshez-főzéshez házilag
Hozzávalók: 500 ml extra szűz olívaolaj, 4 szál kakukkfű, citrom, friss levendula.
Elkészítése: Az olajba tedd bele a gyógynövényeket és 3-4 hétig sötét helyen érleld!
Jól illik grillezett halhoz és húsokhoz.
A recept más gyógynövényekkel is elkészíthető. Így például tehetünk bele tárkonyt, chilli paprikát (más néven cayenne borsot), rozmaringot, bazsalikomot, zsályát, vagy bármely más illóolajtartalmú fűszernövényt, amely úgy gondoljuk, hogy jól passzol a levendula ízéhez-illatához.
Levendulás só
Tegyünk bele a sóba apró levendula virágokat. Próbáljuk ki minél több étellel!
Levendula ecet
Hozzávalók: 6 db friss kivirult levendula, 50 ml ecet, 200 ml forralt víz, 1 teáskanál cukor, egy teáskanál só.
Elkészítése: Töltsük egy üvegbe a hozzávalókat, majd 4 hétig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le finom szűrőn. Jól megy salátákhoz (csak néhány cseppet).
Levendula tej vagy tejszín
Hozzávalók: 200 ml tejszín vagy tej, valamint 1 teáskanál friss levendula virág.
Elkészítése: A tej vagy a tejszín csak meleg legyen, ne legyen forrásban. 3 percig hagyd állni a levendulavirágot a meleg tejben. Ha túl forró vagy túl sok ideig áztatod, keserű lesz.
Eper lekvár levendulával
1 kg eper, 70 ml citromlé, 1 teáskanál friss levendula, 500 g cukor, 50 gr porcukor.
Elkészítése: A tisztított epret forraljuk a cukorral és a citromlével fedő nélkül. A porcukrot a levendulával, egy turmixgéppel összedolgozzuk és keverés közben a lekvárhoz adjuk.
Barack kompót levendulával
Hozzávalók: 400 g érett sárgabarack, 10 levendulavirág, fél citrom leve, 1 teáskanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál porcukor.
Elkészítése: Egy serpenyőben forraljuk fel a citromlevet, a levendulavirágok felét, a balzsamecetet, a barnacukrot, majd tegyük bele a sárgabarackot fedő alatt kis lángon. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük a megmaradt levendula virágokkal és tejszínhabbal.
Levendulás méz házilag
Hozzávalók: 1 üveg méz, 8 levendula ág.
Elkészítése: melegítsük fel együtt az üveg mézet és a levendulavirágot, majd hagyjuk kihűlni.
Levendula fagylalt
Hozzávalók: 400 ml tejszín, 4 levendula virág, 3 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 evőkanál levendula méz.
Elkészítése: a tojássárgáját és a cukrot keverd el. 200 ml tejszínt forraljuk fel, majd hűlés közben 5 percre hagyjuk benne állni a levendulavirágot. Ismét forraljuk, majd szűrjük le, adjuk hozzá a tejszínt és a cukros tojássárgáját, majd a levendula mézet. Krémesre keverjük, hűtjük.
Levendula vaj
Hozzávalók: 250 g vaj, tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 4 teáskanál levendulavirág, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál snidling, só, bors.
Elkészítése: a puha vajat összekeverjük az apróra vágott összetevőkkel.
Kecskesajt levendulával
Hozzávalók: 250 g friss kecskesajt, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szelet mandula, 1 teáskanál levendula méz, 2 teáskanál friss levendula, só.
Elkészítése: a hagymát üvegesre pirítjuk az olívaolajon, majd összekeverjük a hozzávalókkal.
Provence (gyógynövényes) fűszerkeverék
Hozzávalók: 3 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál citromfű, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál zsálya, 3 teáskanál oregánó, 2 teáskanál levendula, 2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál édeskömény
Elkészítése: Keverd össze a szárított összetevőket. Jól zárható sötét üvegben, vagy tartályban tárolja! A Provence levendulás gyógynövénykeverék jól megy a hal-, hús-, zöldség ételekhez is.
Levendulás illatzsákocskák
Kiváló molyűző hatásukról ismeretesek.
A legegyszerűbb módja, ha varrunk/veszünk kis zsákocskákat és beletöltjük a levendulát, majd egy zsinórral összehúzzuk a száját. Aki nem szeret, vagy nem tud varrni, az finom vászonba is göngyölheti a levendulát varrás nélkül. E két változatnak az előnye, hogy könnyűszerrel újratölthető a következő évben.
Forrás:
- tihanyilevendulapalanta.hu
- wikihow.com
Kitűnő cikk, hálás köszönetem a megírásáért! Különösen a levendula vaj és a kecskesajt levendulával tetszik nagyon.
Kedves Előd!
Örülük, hogy tetszett!
Andrea