LEVENDULA szedése és felhasználása receptekkel


levendula gyógynövény, levendula gyógyhatása, angol levendula, francia levendula, levendula receptek, levendulás receptek, levendula mező, levendula szedése, termesztése, levendula mérgező, gyógynövények, ültetvények, szedd magad levendula, gyógynövény termesztés

A levendula szedése igen egyszerű. Szeretném bemutatni ennek a csodálatos illatú növénynek a sokoldalú felhasználását. Rengeteg receptet is találhattok a cikkben! Jó olvasást!

ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN A KÜLÖNFÉLE LEVENDULA FAJTÁK GYÓGYHATÁSÁRÓL:

FRANCIA LEVENDULA

ANGOL LEVENDULA

Gyógyhatásuk lényegében megegyezik. Mostanság kell a levendulát szüretelni ezért gondoltam írok nektek egy cikket arról, hogy hogyan kell szüretelni és hogy miket lehet belőle készíteni.

A kertemben a levendulák még csak pár hónapja lettek ültetve, de a virágjuk már most is szedhető. Nagyon finom italok-ételek, tisztálkodó és illatosító szerek készíthetőek belőle, a cikk végén adok néhány ízelítőt belőle.

A francia levendula (Lavandula angustifolia):  

Szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való.

Az angol levendula (Lavandula intermedia):

Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. A francia fajtához képest valamivel érzékenyebb fajta, de a magyarországi nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő.

levendula_szedes

A levendula szedése

A levendula szedése nagyon egyszerű, csak vágd le a bokorról a virágokat szárastul. Mindkét fajtára igaz, hogy a virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás elején vágjuk le, mert ilyenkor a legillatosabb és a legszebb. Olaj céljára a virágzás közepén gyűjtsük be, amikor a virágok fele már kinyílt, mert akkor van a legmagasabb olajtartalma. Ha korán kezdjük el a levendula szedését, akkor még egyszer az évben van lehetőségünk a szüretre az ősz folyamán. Az őszi másodvirágzásból kb. fele annyi virág szedhető, mint a nyár elejiből.

 
levendula_csokor, levendula szedése
Levendula csokor:
 
Már a levendula szedése folyamán kialakíhatjuk a csokorokat. Ennek módja, hogy a tenyerünkbe fogunk annyi virágszárat, amennyit kényelmesen át tudunk fogni. A tenyér alatt valamivel elvágjuk a szárat, olyan módon, hogy a növény fás részébe ne vágjunk bele, hanem kb. 5 cm-rel fölötte. Ha a fás részbe is belevágunk, azzal megsérthetjük a növényt.
A leprofibb módon egy sarlóhoz hasonló, csak annál kevésbé hajlított szüretelő késsel szedhetjük a növényt, melynek fogazott éle van. Ha nincs otthon ilyen, akkor a levendula szedése céljára egy metszőolló is megteszi. A szüretelő késnél átfogva a csokrot ráhelyezzük a kést meghúzzuk, ily módon metszve le a virágszárakat. Majd egyszerűen egy gumival átkötjük.
A metszés legjobb ideje a kora reggeli harmat felszáradásakor van, amikor a perzselő napsugarak még nem sütnek a növényre, hiszen ezzel értékes illóolajok távozhatnak. A levendula bokor a teljes hozamát kb. a 3. évében éri el. Ekkorra egy tőről kb. 8-10 csokor szedhető.
 
A levendula szedése az alábbi videóval szemláltethető talán a legjobban:

 
A levendulacsokrot fejjel lefelé lógatva szárítsd száraz, hűvös és sötétebb helyen. Van aki napos helyen szárítást javasol, így azonban a csokor veszít az illataromájából és a színéből is.
 
 
Tárold a levendulát hűvös, sötét helyen! Ha naptól és melegtől távol tárolod, akkor sokáig élvezheted az illatát.
 

NÉHÁNY LEVENDULÁS RECEPT

 

levendula_muffin2levendula_muffin

Levendulás muffin

Süssük meg a muffint a szokásos recept szerint, de mielőtt teljesen kész lenne a cukorral összekevert levendula szirmokat tegyük a muffinokra és toljuk vissza a sütőbe, amíg a levendulás cukor rákaramellizálódik.

Levendula üdítő

A levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le cukorsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a cukorsziruphoz elegendő az 5 dkg/liter cukormennyiség.

Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a cukorszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.

levendula_olaj

Levendulás olívaolaj sütéshez-főzéshez házilag

Hozzávalók: 500 ml extra szűz olívaolaj, 4 szál kakukkfű, citrom, friss levendula.
Elkészítése: Az olajba tedd bele a gyógynövényeket és 3-4 hétig sötét helyen érleld!
Jól illik grillezett halhoz és húsokhoz.

A recept más gyógynövényekkel is elkészíthető. Így például tehetünk bele tárkonyt, chilli paprikát (más néven cayenne borsot), rozmaringot, bazsalikomot, zsályát, vagy bármely más illóolajtartalmú fűszernövényt, amely úgy gondoljuk, hogy jól passzol a levendula ízéhez-illatához.

levendula_furdoso, levendula szedése

Levendulás só

Tegyünk bele a sóba apró levendula virágokat. Próbáljuk ki minél több étellel!

Levendula ecet

Hozzávalók: 6 db friss kivirult levendula, 50 ml ecet, 200 ml forralt víz, 1 teáskanál cukor, egy teáskanál só.
Elkészítése: Töltsük egy üvegbe a hozzávalókat, majd 4 hétig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le finom szűrőn. Jól megy salátákhoz (csak néhány cseppet).

Levendula tej vagy tejszín

Hozzávalók: 200 ml tejszín vagy tej, valamint 1 teáskanál friss levendula virág.
Elkészítése: A tej vagy a tejszín csak meleg legyen, ne legyen forrásban. 3 percig hagyd állni a levendulavirágot a meleg tejben. Ha túl forró vagy túl sok ideig áztatod, keserű lesz.

Eper lekvár levendulával

1 kg eper, 70 ml citromlé, 1 teáskanál friss levendula, 500 g cukor, 50 gr porcukor.
Elkészítése: A tisztított epret forraljuk a cukorral és a citromlével fedő nélkül. A porcukrot a levendulával, egy turmixgéppel összedolgozzuk és keverés közben a lekvárhoz adjuk.

Barack kompót levendulával

Hozzávalók: 400 g érett sárgabarack, 10 levendulavirág, fél citrom leve, 1 teáskanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál porcukor.
Elkészítése: Egy serpenyőben forraljuk fel a citromlevet, a levendulavirágok felét, a balzsamecetet, a barnacukrot, majd tegyük bele a sárgabarackot fedő alatt kis lángon. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük a megmaradt levendula virágokkal és tejszínhabbal.

Levendulás méz házilag

Hozzávalók: 1 üveg méz, 8 levendula ág.
Elkészítése: melegítsük fel együtt az üveg mézet és a levendulavirágot, majd hagyjuk kihűlni.

Levendula fagylalt

Hozzávalók: 400 ml tejszín, 4 levendula virág, 3 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 evőkanál levendula méz.
Elkészítése: a tojássárgáját és a cukrot keverd el. 200 ml tejszínt forraljuk fel, majd hűlés közben 5 percre hagyjuk benne állni a levendulavirágot. Ismét forraljuk, majd szűrjük le, adjuk hozzá a tejszínt és a cukros tojássárgáját, majd a levendula mézet. Krémesre keverjük, hűtjük.

Levendula vaj

Hozzávalók: 250 g vaj, tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 4 teáskanál levendulavirág, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál snidling, só, bors.
Elkészítése: a puha vajat összekeverjük az apróra vágott összetevőkkel.

Kecskesajt levendulával

Hozzávalók: 250 g friss kecskesajt, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szelet mandula, 1 teáskanál levendula méz, 2 teáskanál friss levendula, só.
Elkészítése: a hagymát üvegesre pirítjuk az olívaolajon, majd összekeverjük a hozzávalókkal.

Provence (gyógynövényes) fűszerkeverék

Hozzávalók: 3 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál citromfű, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál zsálya, 3 teáskanál oregánó, 2 teáskanál levendula, 2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál édeskömény
Elkészítése: Keverd össze a szárított összetevőket. Jól zárható sötét üvegben, vagy tartályban tárolja! A Provence levendulás gyógynövénykeverék jól megy a hal-, hús-, zöldség ételekhez is.

levendula_zsak

Levendulás illatzsákocskák

Kiváló molyűző hatásukról ismeretesek.

A legegyszerűbb módja, ha varrunk/veszünk kis zsákocskákat és beletöltjük a levendulát, majd egy zsinórral összehúzzuk a száját. Aki nem szeret, vagy nem tud varrni, az finom vászonba is göngyölheti a levendulát varrás nélkül. E két változatnak az előnye, hogy könnyűszerrel újratölthető a következő évben.

 

Forrás:

  1. tihanyilevendulapalanta.hu
  2. wikihow.com

2 comments on “LEVENDULA szedése és felhasználása receptekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük