Barion Pixel

Tudjuk, hogy a csalán gyógynövény. Méregtelenítő, salaktalanító hatású. Jó köszvényre és bőrbetegségekre belsőleg alkalmazva, külsőleg pedig jó például a korpás fejbőr leöblítésére. Vasszegényeknek kiváló vaspótló (csak egy érdekesség: ahol csalán nő, ott tudhatjuk, hogy a talajnak van legalább némi vastartalma, hiszen a csalán ezt szívja magába). A csalán további gyógyhatásairól itt olvashatsz: CSALÁN

Tavasszal azonban nem csak teaként élvezhetjük a csalán gyógynövény jótékony hatásait, hanem egészséges főzeléket is készíthetünk belőle. Ugyanis tavasszal a csalán még nem csíp, és a spenóthoz hasonlóan kell elkészíteni. Nagyon finom például egy kis vajban/olajban párolt főtt burgonyával, vagy tükörtojással. A csalánfőzeléket habarhatjuk, ízesíthetjük egy kis tejföllel, tejszínnel, vagy gluténmentes tejpótlókkal ízlés szerint. Burgonyával tálalva nemcsak kitűnő íze van, hanem az emésztőszerveknek is érezhetően jót tesz. A csalán nagyon ízletes és egészséges, könnyű belőle sokat enni, azonban semmi esetre sem szabad túllőni a célon.

Figyelmeztetés! Mint minden gyógyító növény esetében, úgy a normál adagolásban időkorlátozás nélkül fogyasztható csalánt is túl lehet adagolni. A túladagolás azonban akár vesegörcsöket is okozhat! Túladagolásnak kell tekinteni például, hogyha valaki 5 napon keresztül csak csalánfőzeléket eszik. Csalán gyógynövényből készült főzeléket csak hetenként egy alkalommal szabad fogyasztani, és azt is csak tavasszal, amíg a zsenge leveleknek nincs “csípős” ízük. Vigyázat! Nem lehet elégszer elmondani, hogy mint minden gyógynövényt, a főzeléknek való csalánt is csak tiszta, szennyeződésmentes helyen szedjük! Begyűjtés után pedig alaposan meg kell mosni mielőtt felhasználnánk. Ha a főzeléket már unjuk, sűrű pesto is készíthető belőle, ami tésztaételekhez, de akár kenyérre kenve is kiváló, mértékletesen fogyasztva pedig egészéges étel.

Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk hozzá!

Amennyiben a csalánnal kapcsolatos további témák iránt is érdeklődsz, erről ITT OLVASHATSZ (Kattints IDE!). Jó böngészést kívánunk!

A szerző