A papaya gyümölcs egy régóta ismert ízletes, és egészséges gyümölcs, amit érdemes jobban megismerni.
A papayát már az ókorban is az „angyali gyümölcs“-ként emlegették.
A papaya gyümölcs hatása a szervezetre
A papaya gyümölcs gazdag vitamin és antioxidáns forrás, mely megerősíti az immunrendszert.
A „papain“ emésztőenzim tartalma elősegíti az egészséges gyomor és bélműködést.
Természetes módon kiegyenlíti a túlzott váta és pitta biológiai energiákat.
Az A vitamin természetes forrása, jótékonyan hat a gasztro-intesztinális nyálkahártyára.
Segíti a bőr szép kinézetét. Kalcium tartalma támogatja az emésztő enzimek funkcióját.
C vitamin tartalma élénkíti az immunrendszert.
Hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidációs stresszel szemben.
A papaya gyümölcs származása, termesztése
A papaya a trópusokon őshonos, és különlegessége, hogy a papaya fák egész évben ontják a gyümölcsöket.
Az érett papaya akár húsz hüvelyk is lehet, de a kereskedelemben megtalálható legtöbb gyümölcs körte alakú és körülbelül hét hüvelyk hosszú.
A magja kicsi, kerek és fekete színű. Annak ellenére, hogy ezek is ehetők, keserű, borsra hasonlító ízük miatt sokan nem szeretik.
Papaya gyógyhatása
A papaya fogyasztása elsősorban az emésztésre és a szív egészségére gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt javasolt.
Külsőleg öregedésgátló termékekben használják és mind a gyümölcs bőre, mind a belseje értékes gyógyszer lehet.
Egy-egy antibiotikumos terápia után segítségével könnyedén visszaállítható a bél normál működése.
Magas arginin-, papain– és karpain tartalommal is rendelkezik.
Az arginin segítheti a férfiak termékenységét, a papain pedig egy protelitikus enzim.
Ez azt jelenti, hogy a papain képes lebontani a fehérjét.
A karpain egy olyan enzim, ami pozitív hatással van a szívre.
Mindezek mellett fibrint is tartalmaz, ami igen ritka a növényvilágban. Az emberi testben a fibrin a véralvadási folyamat elengedhetetlen része.
Bár még további vizsgálatokat igényel, a korai eredmények azt mutatják, hogy a papaya segíthet megakadályozni a diabétesszel összefüggő szívbetegségeket.
Magas rosttartalma miatt segíthet a koleszterin csökkentésében is.
A papayában található rost különleges képessége, hogy megakadályozhatja a rákos sejteket abban, hogy a vastagbél sejtjeihez kötődjenek.
Egy másik ígéretes vizsgálat szerint azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztottak papayát, sokkal kevésbé valószínű a prosztata-rák kialakulása, mint másoknál.
Természetes testtisztítóként segít a belső szervrendszerek karbantartásában. A papaya segít megakadályozni a véralvadást és a pattanásokkal kapcsolatos problémákat egyaránt.