Barion Pixel

A dosha típusok meghatározása az ayurvédikus gyógyítás alapját képezi. A különféle ayurvédikus kezelések kiválasztásához, vagy akár a gyógyító olajok és gyógynövények megfelelő alkalmazásához egyaránt szükséges az ayurvédikus testalkat, az ún. dósha meghatározása.

Lássuk, hogy milyen fajta ayurvédikus testalkat típusok, azaz dosha típusok vannak és hogy mi a jellemző rájuk.

vékony, vata dosha, dosha típusok

A vata dosha

Azoknál az embereknél, akiknél a vata dosha dominál, a fizikai és érzelmi jellemük az éter és levegő tulajdonságaival kapcsolatosak. Örök nyugtalanok, rendkívül mozgékonyak, aktívak, tele energiával. Az anyagcseréjük gyors, emiatt általában vékony alkatúak, kiálló ízületek és gyengén fejlett izomzat jellemzi őket.

A bőrük vékony, emiatt enyhén átlátszó, könnyen láthatóvá válnak ereik, továbbá száraz, durva a bőrük. Szabálytalanság jellemzi őket, mind az alvásban, mind az étkezésben.

Gyorsan beszélnek, pörögnek, élvezettel kommunikálnak. A pulzusuk jellemzően gyors, gyenge, szabálytalan.

Végtagjaik gyakran fáznak, elég fázós alkatúak, emiatt nem viselik jól a hideget, a szelet, vagy a szárazságot. Nagyon könnyen tanulnak, gyorsak, kreatívak, intellektuálisak, viszont a memóriájuk kissé gyenge.

Jellemző még a vata doshára, hogy könnyen kimutatják érzelmeiket, nagyon szerények és érzékenyek. Nyugtalanok, gyakran szoronganak és aggodalmaskodnak, viszont rendkívül rugalmasak tudnak lenni és a változásokat jól tűrik alakalmazkodó képességüknek köszönhetően.

A vata doshára jellemző érzések a lelkesedés, a buzgóság, a szorongás, feszültség és a félelmek.

A vata dosha székhelye a testünkben

A testben a köldöktől lefelé helyezkedik el a vata, fő székhelye a vastagbél. Funkciója szerint a mozgatás, kiválasztás, szállítás.

A vata dosha biztosítja a folyadékok keringését a testben, a vesében és a vastagbélben a folyadék visszaszívását. Elkülöníti a kiürítésre kerülő malákat (a vizelet és a széklet), valamint stimulálja a bélrendszert. E mellett továbbítja az idegrendszer impulzusait és működteti a hormonális rendszert. Szabályozza a légzést és a beszédet.


szenvedély, pitta dosha, dosha típusok

A pitta dosha jellemzői

A pitta dosha személyekben a tűz elem dominál. Általában testalkatuk, izmaik közepes felépítésű, puha és lágy a bőrük, gyakran elpirulnak, izzadásra erősen hajlamosak. Gyakori a szeplősség és a sok anyajegy a bőrükön. A hajuk általában vékonyszálú, világos barnás, vagy vöröses színű, olajosabb típusú. Elég jó étvággyal rendelkeznek. Erős és stabil szívverés jellemző rájuk.

Szeretnek társaságban a középpontban lenni, harsányak, hangosan beszélnek és szenvedéllyel kommunikálnak. Érzékenyek a napfényre és nehezen tűrik a meleget.

Nagyon magas intelligenciával rendelkeznek, határozottak, törekvőek, céltudatosak, szeretnek magasabb pozícióba kerülni és általában az érzelmeiket is tudják kontrollálni, de ha stressz éri őket, dühösek, ingerlékenyek lesznek. Kedvelik azokat a sportokat, ahol versenyezhetnek.

A domináns elemei a víz és a tűz (jala és agni).

A pitták jellemző vonása a féltékenység, az ingerlékenység, a düh, a rendkívüli akaraterő és az irigység, illetve a bátorság is.

A pitta dosha székhelye a testünkben

A pitta zóna a rekeszizmoktól a köldökig tart, amibe a gyomor, vékonybelek, máj, epe, hasnyálmirigy, a lép és a vérkeringés tartozik bele. A bőr és a szemek területén is a pitta domináns és az intelligencia fokozása is ide köthező. A székhelye pedig a vékonybélben található.

A pitta felel az éhségérzetért és a szomjúságért, kontrollálja az enzimek, emésztőnedvek termelését és az anyagcserét. A pitta felel a hőért, ami az emésztés során keletkezik és megfelelő testhőmérsékletet fenntartja.


kapha dosha, csendes, fiú, ember

A kapha dosha jellemzői

Azoknál a személyeknél, akiknél a kapha dosha a domináns, a tömzsi, vaskosabb testfelépítés a jellemző. Gyakran túlsúllyal küzdenek, könnyen híznak és fejlett az izomzatuk. A bőrük inkább vastagabb típusú, simább, nyirkosabb, a hajuk pedig jellemzően hullámos, erősebb, vastag szálú és olajosabb.

Erős, szabályos, hófehér fogak jellemzik a kapha doshákat. Lassú az emésztésük és az étvágyuk közepesnek mondható.

Kimértek, nyugodtak, mozgásukra is ez jellemző, viszont rendkívüli állóképességgel rendelkeznek.

Hajlamosak lehetnek a lustaságra, nagy az alvásigényük és mélyen tudnak aludni. Szívverésük lassú, kemény, ugyanakkor szabályos. A nyirkos helyeket nem kedvelik. Intelligenciájuk közepesnek mondható, lassabban tanulnak az átlaghoz képest, viszont kitűnő a memóriájuk. Megbocsátóak, akár a végletekig türelmesek, nyugodtak, békés természetűek, tele odaadással és szeretettel.

Domináns elemei a víz és a föld, vagyis a jala és a pritvhi.

A kaphák jellemzően nagyon türelmesek, tele vannak szeretettel, könnyen megbocsátanak, ugyanakkor mohók és birtoklási vággyal is rendelkezhetnek.

A kapha dosha székhelye a testünkben

A kapha zónája a test felső részén helyezkedik el, a fejtől egészen a rekeszizomig. A székhelye pedig a mellkasban van. Funkcióját az orrüregek, szájüreg, garat, gége, légcső, hörgők és tüdő, a szív és a rekeszizom területein fejti ki. Ide tartoznak még a kötőszövetek, ínak, szalagok, a zsírszövet és az ízületek is.

A kapha dosha biztosítja a szövetek összekötését, stabilizálását, valamint az ízületi felszínek és a testben előforduló hártyarétegek olajozását. Ezen a területen található szervek, jellemzően áttetsző, vagy fehéres folyadékot, váladékokat termelnek, mint például a nyál, könny, orrváladék, de az ízületek folyadékrétege is ide tartozik. Feladata a nedvesítés, a kenés, a párásítás, összekötés. Irányítja és fenntartja az állóképességet és az immunrendszert.


Kevert dosha típusok és azok jellemzői

A dosha típusok közül az egy doshás típusnál, a vata, pitta, vagy a kapha dosha aránya jóval nagyobb arányban van jelen, mint a többi.

A két doshás típusban a háromból kettő hasonlóan magas arányban van jelen, tehát vata-pitta, pitta-vata, vata-kapha, vagy kapha-vata, illetve pitta-kapha, kapha-pitta típust tudunk megkülönböztetni.

A harmadik típus a tridosha, ami a legritkábban fordul elő. Ezesetben a három dosha körülbelül egyenlő arányban van jelen.

 

KATTINTS IDE AZ AJURVÉDA SZAKEMBEREKHEZ!

A szerző