Barion Pixel

Himalájai só hatásai, tulajdonságai.

Himalájai só, és hatása a házunkban, konyhánkban, a nappalinkban, az életünkben.

Neked is van otthon?

 

Himalájai só – a vörös / rózsaszín só

Talán már hallottatok a himalájai vörös sóról, vagy szimplán himalájai sóról.
Egyes körökben igen keresett és emiatt ma már gyakran hamisított kősóról van szó.
Kb. 600-500 millió éves, azaz a prekambrium és a kambrium határának környékén ülepedett le.
A himalájai só nemcsak jellegzetes színében tér el a hagyományos sótól, de összetétele is kissé más.
Ennek köszönhető, hogy mind az étkezésben, mind a gyógyászatban, mind a wellnessben egyre ismertebb és népszerűbb.
Nevét onnan kapta ez a színében és megjelenésében is különleges kőzet, hogy a Himalája hegység belsejében, extrém nyomásviszonyok között keletkezett, illetve kristályosodott ki.
Egyik nagyon tiszta formája az Indus só vagy őssó, amit a keleti orvoslásban évszázadok óta alkalmaznak.

Eredete, és hatása a szervezetre

A himalájai só is tengeri só az eredetét tekintve, de a hegység speciális belső viszonyai miatt a legtisztább tengeri só.
Himalája só esetén az említett jódtartalom természetes benne, nem kell külön pótolni, és a pajzsmirigynek is a legmegfelelőbb formában van jelen benne.
A himalájai só 86 %-a nátrium-klorid, ellenben a maradék 14 %-ban ott vannak azok a nyomelemek, amiket a konyhasóból kivonnak.
A himalája só gazdag emiatt magnéziumban, káliumban, kalciumban, szulfátokban, elektrolitokban, de tartalmaz hidrogén-karbonátot, fluoridot, bromidot és stronciumot is.
Ezeken kívül is rengeteg mikroelem van még benne, összesen közel 90 fajta.
Nátrium tartalma negyede a hagyományos sóénak, így használatával elkerülhető a “túl sós” táplálkozás.
Káros környezeti hatásoktól mentesen keletkezett és maradt fenn, mivel 400-600 méter mélyen kristályosodott ki.
Lúgosító hatású, ami a szervezet sav-bázis egyensúlyát kedvezően befolyásolhatja.
Megvásárolható élelmiszer boltokban konyhai, étkezési célra felhasználható formában, valamint lakásunk dekorálására, egészségünk megőrzésének céljából sólámpa formájában is.
Egyre gyakrabban találkozhatunk a felső légúti megbetegedések csökkentésének, illetve a gyógyulást elősegítendő szándékkal épített/készített sószobákkal, ahol szintén himalájai sóból burkolt falakkal találkozhatunk.

 

A szerző