2022. december 21. szerda | dr Jung Andrea Himalájai só hatásai, tulajdonságai. Himalájai só, és hatása a házunkban, konyhánkban, a nappalinkban, az életünkben. Neked is van otthon? Himalájai só – a vörös / rózsaszín só Talán már hallottatok a himalájai vörös sóról, vagy szimplán himalájai sóról. Egyes körökben igen keresett és emiatt ma már gyakran hamisított kősóról van szó. Kb. 600-500 millió éves, azaz a prekambrium és a kambrium határának környékén ülepedett le. A himalájai só nemcsak jellegzetes színében tér el a hagyományos sótól, de összetétele is kissé más. Ennek köszönhető, hogy mind az étkezésben, mind a gyógyászatban, mind a wellnessben egyre ismertebb és népszerűbb. Nevét onnan kapta ez a színében és megjelenésében is különleges kőzet, hogy a Himalája hegység belsejében, extrém nyomásviszonyok között keletkezett, illetve kristályosodott ki. Egyik nagyon tiszta formája az Indus só vagy őssó, amit a keleti orvoslásban évszázadok óta alkalmaznak. Eredete, és hatása a szervezetre A himalájai só is tengeri só az eredetét tekintve, de a hegység speciális belső viszonyai miatt a legtisztább tengeri só. Himalája só esetén az említett jódtartalom természetes benne, nem kell külön pótolni, és a pajzsmirigynek is a legmegfelelőbb formában van jelen benne. A himalájai só 86 %-a nátrium-klorid, ellenben a maradék 14 %-ban ott vannak azok a nyomelemek, amiket a konyhasóból kivonnak. A himalája só gazdag emiatt magnéziumban, káliumban, kalciumban, szulfátokban, elektrolitokban, de tartalmaz hidrogén-karbonátot, fluoridot, bromidot és stronciumot is. Ezeken kívül is rengeteg mikroelem van még benne, összesen közel 90 fajta. Nátrium tartalma negyede a hagyományos sóénak, így használatával elkerülhető a “túl sós” táplálkozás. Káros környezeti hatásoktól mentesen keletkezett és maradt fenn, mivel 400-600 méter mélyen kristályosodott ki. Lúgosító hatású, ami a szervezet sav-bázis egyensúlyát kedvezően befolyásolhatja. Megvásárolható élelmiszer boltokban konyhai, étkezési célra felhasználható formában, valamint lakásunk dekorálására, egészségünk megőrzésének céljából sólámpa formájában is. Egyre gyakrabban találkozhatunk a felső légúti megbetegedések csökkentésének, illetve a gyógyulást elősegítendő szándékkal épített/készített sószobákkal, ahol szintén himalájai sóból burkolt falakkal találkozhatunk. Forrás: Tradícionális India