2021. december 17. péntek | dr Jung Andrea A melegítő, ajurvédikus tea mindhárom ajurvédikus testtípusra (dósa: pitta, kapha, vata) kedvezően hat. Ajurvédikus személyiség – ajurvédikus tea kapcsolata A Vata ember hideg testű, így vágyik a melegre. Számára napi egy–két csésze felmelegítő tea fogyasztása mindenképpen javasolt. A Pitta ember tartsa meg az arany középutat, naponta egy csésze melegítő tea számára bőven elégséges. A Kapha ember bátran fogyaszthatja a fűszeresebb, pikánsabb teákat, hiszen számára áldásos hatásai lehetnek a tea fogyasztásnak a lassabb anyagcseréjére. A fahéj egy erősen serkentő hatású fűszer, mely vízhajtó és vértisztító szereppel is bír. Javítja az emésztési panaszokat, erősíti az emésztő tüzet. Erős fájdalomcsillapító hatású, így például kiválóan alkalmazható fogfájás esetén. A Vata ember bátran fogyassza! A kardamom erős nyákoldó hatású. Megfázásra, asztmára, köhögésre egyaránt javasolt. A gyomorból és a tüdőből Kapha felhalmozódást eltávolító hatásáról híres. Refluxosok is fogyaszhatják, mert segít megkötni a gyomorsavat. A szegfűszeges teát fogyaszthatják alacsony vérnyomással rendelkezők. Ugyancsak jó emésztésjavító, megfázást és köhögést enyhítő. Élen jár a nyirokrendszer méregtelenítésében. A gyömbér kapható por formájában is, de a boltok zöldséges pultjaiban is egészében. A test minden szövetére hat, mindenható orvosságnak is hívják. Emésztő- és légzőrendszeri betegségek gyógyítója. A narancshéj görcsoldó hatású, petefészek- és méhgyulladásra ajánlják. Gyomorerősítő, emésztésjavító hatású. Ajurvédikus tea receptek Kardamom tea Hozzávalók: kb. 4 db zúzott kardamom 4-5 dl tejszín vagy tej 2 db fekete tea filter cukor Elkészítése: A tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük. Chai (1-2 fő részére) Hozzávalók: 1,5 csésze hideg víz ¼ vagy ½ csésze tej 1 db fahéj rúd összezúzva 3 db kardamom 1-2 szelet gyömbér 3 db szegfűszeg 1-2 tk cukor Elkészítése: Tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, tegyük bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet. Mennyei finom! mennyiséget lehet csökkenteni igény szerint. Citromos gyömbér tea Hozzávalók: 5-6 csésze víz negyed csészényi friss, szeletelt gyömbér fél friss, szeletelt citrom 1 tk méz Elkészítés: tegyük fel a vizet forrni. A forró vízbe tegyük bele a gyömbér szeleteket és 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromot és a mézet. Forrás: Tradícionális India