A tavaszi levesek segítehetnek elűzni a tavaszi fáradtságot. Szervezetünkből a téli időszakban kiürülnek vitaminok. Ezek pótlásáról gondoskodhatunk a friss zöldségekből, zöldfűszerekből, tojásból készült ízletes levesekkel. Az alábbiakban három nagyon finom, kínai leves-receptet ismerhetünk meg.
A spárga gyógyhatása
A spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozik. Másfél méter magasra nő, évelő növény. Gyors fejlődése miatt növényvédő szerre sincs szükség a termesztéséhez. Egy külföldi környezetvédelmi lista szerint a világ tizenöt legtisztább zöldségei közé tartozik. A spárgát az antik korban valószínűleg főként gyógynövényként használták.
A spárga bolygónk egyik leghatásosabb antioxidánsa. Megelőzhetjük vele a sejtek elrákosodását, tavaszi, nyár eleji tisztítókúrákban alkalmazva. Folsavban gazdag. Az aminosavak és az ásványi anyagok segítségével enyhíti a túlzott alkoholfogyasztás utóhatásait. Vesepanaszokra, sárgaságra és fogfájásra is használták az ókorban. Kiváló afrodiziákum.
A tojás jótékony hatásai
A tojás szimbólum jelentősége az ősi időkra nyúlik vissza. A mellett, hogy kétségtelenül nagyon értékes és hasznos táplálék forrásunk a tojás, valójában ennél jóval több. A magyar hagyomány az aranymetszés szerinti arányai miatt is misztikus jelentőséget tulajdonít a tojásnak. Mexikóban spirituális gyógyító eszközként használják.
A kínaiak számára a tojás több élelmiszernél. Kulturális jelkép, amely megtestesíti a lét ciklusának kezdetét, a yin és yang teljességét, ahol a fehérje a világos, férfi energiákat és a mennyet, a sárgája a sötét női energiákat és a földet reprezentálja, a héj pedig a teremtést magát. A yin és yang egyesülése hozza el a bölcsesség egyensúlyát, a jóindulatot, igazságot, udvariasságot, tudást – így téve a tojást az „öt erény ételévé”.
A tojásban található foszfor nagy részét a sárgája tartalmazza. Antibakteriális hatású. Segít az egészséges csontozat kialakulásában. Szelénben, cinkben, D-vitaminban gazdag.
A tojásfehérje kénben bővelkedő tápanyagforrás, mely tartalmaz még rákellenes, baktériumölő és csontépítő anyagokat is.
A kínai módra készült tavaszi levesek listáját kezdjük az ízletes spárgalevessel!
Spárgaleves
Hozzávalók 6 személyre
- 30 dkg friss, zsenge spárga
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 tojásfehérje
- 1 evőkanál keményítő
- evőkanálnyi tej
- kávéskanálnyi só
- 1 sárgarépa, vagy egy evőkanál konzerv kukorica
- 1 liter zöldségleves
- fél evőkanál illatos szezámolaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- bors
Spárgaleves elkészítése
Oldjuk fel 8 kanál levesben a keményítőt. Verjük fel a tojásfehérjét a tejjel.
Vágjuk 2 cm-es darabokra a spárgát, törjük össze a fokhagymát. Vágjuk apró kockákra a sárgarépát. Az olívaolajat hevítsük fel. Tegyük bele a fokhagymát fél percre, majd a spárgát is, és állandóan kevergessük.
Tegyük a spárgát, a sárgarépát, a sót és a borsot fazékba a zöldséglevessel. Forrósítsuk fel. Adjuk lassan hozzá a keményítőt, és kevergessük, amíg leves be nem sűrűsödik.
Vékony csíkban engedjük át egy villán a felvert tojást. Folytassuk a kevergetést, majd néhány perc múlva adjuk hozzá a szezámolajat, és vegyük le a tűzről. Azonnal tálaljuk.
Kínai tojásleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 tojás
- 1 újhagyma
- kávéskanálnyi cukor
- evőkanálnyi szójamártás
- 1 liter zöldségleves
- evőkanál száraz fehér bor
- fél kanál illatos szezámolaj
- só, bors
Kínai tojásleves elkészítése
Verjük fel a tojásokat egy kanál vízzel. Vágjuk a hagymát nagyon apróra. Forrósítsuk fel a levest, és adjuk hozzá a cukrot, a sót, a borsot, a bort, az ecetet és a szójamártást.
VIllán keresztül csurgatva adjuk hozzá a tojást, folytonos keverés mellett. Ízesítsük néhány csepp illatos szezámolajjal.
Tálaljuk forrón, finomra vágott zöldhagymával meghintve.
A tojást hozzáadhatjuk bevert tojásként is. Gazdagíthatjuk a levest néhány spenótlevéllel, kevés szójacsírával és 3-4 apróra vágott gombával.
Tojásvirágleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 liter zöldség alaplé
- 3 tojás
- 1 kávéskanál olívaolaj / kókuszzsír
- 4 feketegomba
- 2 illatos gomba
- 1 kávéskanál szójamártás
- 1-2 szál koriander zöld
- 2 újhagyma
- csipetnyi só
- 1 csipet frissen őrölt bors
Tojásvirág leves elkészítése
Áztassuk 20 percre langyos vízbe a gombákat, külön-külön. Vágjuk össze az újhagymát. Szedjük le a koriander leveleket a szárról.
Csöpögtessük le a gombát, vágjuk négyfelé. Forrósítsuk meg az olajat / kókuszzsírt, és erős tűzön süssük meg a gombákat. Öntsük rá a levest és forraljuk föl.
Egy tálban verjük fel a tojást. A szójamártást, a koriander levelet és az újhagymát tegyük a levesbe, és fűszerezzük meg.
A forró levesbe csorgassuk villán keresztül a tojásokat.
A tavaszi levesek tárháza természetesen bővelkedik más nemzetek konyháinak finomságaiban is.
Fedezzük fel őket, amíg tart a szezon!