A sült padlizsán a szezon olcsó és egészséges zöldsége.

Feta sajttal és korianderrel igazán könnyű finomság, kerti grillen készítve pedig igazi finom füstös ízt kap. Nézzük, hogy az összetevők milyen kedvező élettani hatással rendelkeznek.

padlizsán, töltött padlizsán vega

A padlizsán kedvező hatásai, gyógyhatásai

A padlizsán szintán a fogyókúrás ételek közé tartozik, főleg azon vegán recept változatok, amelyek sajtot nem tartalmaznak. Ugyanakkor hátránya, hogy a sütés során sok zsiradékot képes magába szívni. Ezért azt a receptet is olívaolaj elkészítésével ajánljuk.

A legízletesebbek a fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogóan sima héjú, élénkzöld kocsányú és csészelevelű padlizsánok. Az idősebb példányok elfásodhatnak és keserűvé válhatnak. Ezért érdemes egy ideig sós vízben, vagy sóban “áztatni”, hogy az esetleges keserű íze elmenjen. Sózás hatására a padlizsán kevesebb olajat képes megkötni a sütéskor.

Európában a padlizsánt csak mint dísznövényt tartották számon évszázadokon keresztül. A közhiedelem ugyanis azt tartotta, hogy az elfogyasztása rossz lehelletet, elmebajt, epilepsziás rohamokat, leprát, sőt rákot okoz.

Az afrikai népi gyógyászatban azonban a padlizsán régóta használatos epilepszia, és görcsrohamok kezelésére. Délkelet-Ázsiában pedig ma is alkalmazzák kanyaró és gyomorrák ellen, noha rákellenes hatása tudományosan nem bizonyított.

koriander, vinaigrette öntet

Koriander jótékony hatásai

Maximum 60 cm-es, egynyári, az ernyősvirágúak (Umbelliferae vagy Apiaceae) családjába tartozó növény. Ősi kultúrnövény, amelyet Egyiptomban és Indiában elsősorban gyógyító célokra már több mint 3.000 évvel ezelőtt is termesztettek.

A népi hagyomány szerint a koriander nyugalmat, biztonságot és védelmet hoz az otthonunkba. Azok az állapotos kismamák, akik ügyes, okos gyermeket szeretnének, egyenek koriandert mindennap.

Zöld szára kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre. Magja támogatja a gyomornedvek termelődését, javítja az emésztést, a tápanyagok felszívódását és kiváló görcsoldó. Remekül alkalmazható a különböző emésztési problémák kezelésére, különösen, ha azokat hasfájás, vagy hasmenés kíséri.

Jótékonyan hat a zsíranyagcserére. Antibakteriális és gombaölő hatása is van.

 

Sült padlizsán feta sajttal és korianderrel recepteje

A padlizsán kerti grillen megsütve csodálatos füstös ízt kap. Csakis jó minőségű görög feta sajtot használjunk mert az a legízesebb.

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 közepes padlizsán
  • 40 dkg feta sajt
  • 1 kis csomó korianderzöld összevagdosva
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors

 

Sült padlizsán feta sajttal elkészítése

  1. Készítsük elő a kerti grillt! Tegyük a rostélyra a padlizsánokat és süssük őket 20 percig, hogy belül megpuhuljanak, a héjuk pedig enyhén megfeketedjen.
  2. A megsült padlizsánok húsát kanállal óvatosan vágjuk ki, tegyük egy tálba és villával nyomkodjuk szét. A padlizsánokat úgy vájjuk ki, hogy a héjuk ne sérüljön!
  3. A padlizsánok héját ne dobjuk el, tegyük félre!
  4. Morzsoljuk szét a feta sajtot, majd dolgozzuk össze a padlizsánkrémmel, az összevagdalt koriandert és az olívaolajat is hozzákeverve. Sóval, borssal ízesítsük.
  5. Töltsük vissza a padlizsánkrémet a héjakba és tegyük még 5 percre vissza a rostélyra, hogy átforrósodjon.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A szerző