2023. január 27. péntek | dr Jung Andrea Sambar, a Dél-Indiai alapleves. A sambar Dél-India alaplevese dálból és zöldségekből. A készítéséhez használt fűszerkeverék (Számbár-por) maga is tartalmaz pirított, majd megőrölt hüvelyeseket. Sambar leves Hozzávalók 8-10 személyre ½ kg sárgaborsó vagy egyéb sárga, feles dál 1 evőkanál kurkuma ½ kg vegyes zöldség: pl. sárgarépa, tök, padlizsán, sütőtök, zöldbab, karfiol, jégcsapretek 6-8 gerezd fokhagyma 3-4 diónyi darab rostos tamarind vagy 1-2 evőkanál tamarind-koncentrátum 10 dkg kókuszreszelék 3-4 evőkanál nyers cukor (gur) 2 csapott evőkanál só 4-5 kis erős zöld csilipaprika 4-5 evőkanál olaj 1 evőkanál fekete mustármag ½ kiskanál lepkeszegmag (görögszéna) 2 kiskanál darabosra tört száraz piros csili ½ kiskanál asafoetida vagy hing (fokhagymával helyettesíthető) 2 evőkanál számbár maszálá 1 evőkanál korianderlevél Elkészítési mód Tedd fel főni egy jó nagy fazékban a dahlt, bő vízben a kurkumával és egy kanálnyi olajjal. Nagy lángon forrald fel és szedegesd le a habját, majd hagyd takarékon főni, amíg teljesen megpuhul és szétesik. Közben külön-külön áztasd be a rostos tamarindot és a kókuszreszeléket egy kis meleg vízbe. Tisztítsd meg és vágd nagyobb darabokra a zöldségeket. 20-30 perc áztatás után törd át szitán a tamarindot, és a rostjait, magjait dobd ki. Turmixold össze a tamarind levét a beáztatott kókusszal, a nyers cukorral, sóval és a zöld erőspaprika felével, annyi vízben, hogy sűrűn folyós legyen. A megmaradt paprikát vágd finomra. Serpenyőben forrósíts olajat, szórd bele a mustármagot, majd fél perc után a maradék zöldpaprika java részét, a pirospaprikát és a lepkeszegmagot. Pirítsd 1-2 percig, majd folytasd az asafoetidával, és egy gyors keverés után add hozzá a zöldségeket és a számbár-port. Nagy lángon, kavargatva pörköld kb. 5 percig, majd öntsd nyakon a kókuszos maszálával. Ha újra felforrt, keverd az egészet bele a megfőtt dálba, szükség esetén öntsd fel annyi vízzel, hogy sűrű levest kapj. Aztán főzd addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Jó étvágyat az elfogyasztásához! Forrás: Tradícionális India