Barion Pixel

Sambar, a Dél-Indiai alapleves.

A sambar Dél-India alaplevese dálból és zöldségekből.
A készítéséhez használt fűszerkeverék (Számbár-por) maga is tartalmaz pirított, majd megőrölt hüvelyeseket.

Sambar leves

Hozzávalók

8-10 személyre

  • ½ kg sárgaborsó vagy egyéb sárga, feles dál
  • 1 evőkanál kurkuma
  • ½ kg vegyes zöldség: pl. sárgarépa, tök, padlizsán, sütőtök, zöldbab, karfiol, jégcsapretek
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 3-4 diónyi darab rostos tamarind vagy 1-2 evőkanál tamarind-koncentrátum
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3-4 evőkanál nyers cukor (gur)
  • 2 csapott evőkanál só
  • 4-5 kis erős zöld csilipaprika
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fekete mustármag
  • ½ kiskanál lepkeszegmag (görögszéna)
  • 2 kiskanál darabosra tört száraz piros csili
  • ½ kiskanál asafoetida vagy hing (fokhagymával helyettesíthető)
  • 2 evőkanál számbár maszálá
  • 1 evőkanál korianderlevél

Elkészítési mód

Tedd fel főni egy jó nagy fazékban a dahlt, bő vízben a kurkumával és egy kanálnyi olajjal.

Nagy lángon forrald fel és szedegesd le a habját, majd hagyd takarékon főni, amíg teljesen megpuhul és szétesik.

Közben külön-külön áztasd be a rostos tamarindot és a kókuszreszeléket egy kis meleg vízbe.

Tisztítsd meg és vágd nagyobb darabokra a zöldségeket.

20-30 perc áztatás után törd át szitán a tamarindot, és a rostjait, magjait dobd ki. Turmixold össze a tamarind levét a beáztatott kókusszal, a nyers cukorral, sóval és a zöld erőspaprika felével, annyi vízben, hogy sűrűn folyós legyen.

A megmaradt paprikát vágd finomra. Serpenyőben forrósíts olajat, szórd bele a mustármagot, majd fél perc után a maradék zöldpaprika java részét, a pirospaprikát és a lepkeszegmagot.
Pirítsd 1-2 percig, majd folytasd az asafoetidával, és egy gyors keverés után add hozzá a zöldségeket és a számbár-port.
Nagy lángon, kavargatva pörköld kb. 5 percig, majd öntsd nyakon a kókuszos maszálával.
Ha újra felforrt, keverd az egészet bele a megfőtt dálba, szükség esetén öntsd fel annyi vízzel, hogy sűrű levest kapj.
Aztán főzd addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Jó étvágyat az elfogyasztásához!

A szerző

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres jelenlegVissza az oldalra