2021. szeptember 10. péntek | Karsai Judit A következő, kevéssé ismert recept, a krétai mini sajtos táska elkészítésével csipetnyi krétai hangulatot varázsolhatunk napjainkba. Egyszerű, gazdaságos fogás, amelyet a krétai lakosok a helyben termelt alapanyagokból alkottak meg. Lássuk először, milyen jótékony hatással lehetünk családtagjainkra és vendégeinkre, ha ezzel a fogással lepjük meg őket egy kánikulai kerti összejövetelen! A krétai mini sajtos táska hozzávalóinak gyógyhatásai: Borsmenta A mentafajokat több mint 2000 éve hasznosítják, a növény legkorábbi ismertetése a Kr. e. 1500 táján készült Ebers-papiruszon maradt fenn. Étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató, görcsoldó menstruációs zavarok esetén. Az emésztőcsatorna és a húgyutak fertőtlenítésére, gyomor- és bélhurut, fejfájás, epekőkólika kezelésére használatos. Torokbántalom, rekedtség esetén gargalizálásra, gyulladásokra borogatásként. A gyomorra, bélre és epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta. Fejfájás, fáradtság ellen (halántékon), rovarcsípésre hűsítő bedörzsölése ajánlott. Mentoltartalmánál fogva kiolthatja a homeopátiás szerek hatását. Az illóolaj belsőleg csak orvosi ellenőrzéssel szedhető. Olaja erősen irritálhatja a nyálkahártyákat, gyermekeknek ezért az olajat tiszta formában lehetőleg ne adjuk. Olívaolaj Az olívaolaj azért olyan egészséges, mert sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ezáltal nem emeli a vér koleszterinszintjét. A szívbetegségek kockázata is csökkenhető az olívaolaj (mérsékelt) fogyasztásával. Az olívaolaj jó E-vitamin-forrás és fokozza az A-, D-, E- és K-vitamin felvételét. Krétai mini sajtos táska Hozzávalók a sajtos táska recepthez 1 tojás 40-50 dkg sózatlan sajt, pl. cottage cheese 1-2 evőkanál menta 5 ek. cukor 1 pohár olíva-, vagy valamilyen jó minőségű olaj a sütéshez A tésztához 3 csésze liszt só víz A tészta elkészítése Három csészényi liszthez adunk némi vizet és sót és kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és kiszúróval vagy pohárral köröket szaggatunk. A töltelék elkészítése Összekeverjük a sajtot a tojással és a finomra vágott mentával. A töltelékből egy teáskanálnyit teszünk mindegyik kerek tészta közepébe. Megfogjuk a tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, a nyitott végeket pedig villával lenyomkodjuk. Az így kapott táskákat a közepesnél magasabb hőfokon bő olívaolajban aranybarnára sütjük, tálra tesszük és megszórjuk cukorral. Előételnek és főételnek egyaránt felszolgálhatjuk. Jó étvágyat kívánunk!