A következő, kevéssé ismert recept, a krétai mini sajtos táska elkészítésével csipetnyi krétai hangulatot varázsolhatunk napjainkba.
Egyszerű, gazdaságos fogás, amelyet a krétai lakosok a helyben termelt alapanyagokból alkottak meg.
Lássuk először, milyen jótékony hatással lehetünk családtagjainkra és vendégeinkre, ha ezzel a fogással lepjük meg őket egy kánikulai kerti összejövetelen!
A krétai mini sajtos táska hozzávalóinak gyógyhatásai:
Borsmenta
A mentafajokat több mint 2000 éve hasznosítják, a növény legkorábbi ismertetése a Kr. e. 1500 táján készült Ebers-papiruszon maradt fenn.
Étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató, görcsoldó menstruációs zavarok esetén. Az emésztőcsatorna és a húgyutak fertőtlenítésére, gyomor- és bélhurut, fejfájás, epekőkólika kezelésére használatos. Torokbántalom, rekedtség esetén gargalizálásra, gyulladásokra borogatásként. A gyomorra, bélre és epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta. Fejfájás, fáradtság ellen (halántékon), rovarcsípésre hűsítő bedörzsölése ajánlott.
Mentoltartalmánál fogva kiolthatja a homeopátiás szerek hatását. Az illóolaj belsőleg csak orvosi ellenőrzéssel szedhető. Olaja erősen irritálhatja a nyálkahártyákat, gyermekeknek ezért az olajat tiszta formában lehetőleg ne adjuk.
Olívaolaj
Az olívaolaj azért olyan egészséges, mert sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ezáltal nem emeli a vér koleszterinszintjét.
A szívbetegségek kockázata is csökkenhető az olívaolaj (mérsékelt) fogyasztásával.
Az olívaolaj jó E-vitamin-forrás és fokozza az A-, D-, E- és K-vitamin felvételét.
Krétai mini sajtos táska
Hozzávalók a sajtos táska recepthez
- 1 tojás
- 40-50 dkg sózatlan sajt, pl. cottage cheese
- 1-2 evőkanál menta
- 5 ek. cukor
- 1 pohár olíva-, vagy valamilyen jó minőségű olaj a sütéshez
A tésztához
- 3 csésze liszt
- só
- víz
A tészta elkészítése
Három csészényi liszthez adunk némi vizet és sót és kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és kiszúróval vagy pohárral köröket szaggatunk.
A töltelék elkészítése
Összekeverjük a sajtot a tojással és a finomra vágott mentával. A töltelékből egy teáskanálnyit teszünk mindegyik kerek tészta közepébe. Megfogjuk a tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, a nyitott végeket pedig villával lenyomkodjuk. Az így kapott táskákat a közepesnél magasabb hőfokon bő olívaolajban aranybarnára sütjük, tálra tesszük és megszórjuk cukorral. Előételnek és főételnek egyaránt felszolgálhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!