Egy reform recept segíthet az egészségünk megőrzésében.

Szeptember végén van a dió szezon, és még padlizsánt is lehet kapni. Egy finom diós-padlizsános reform recept egészséges is.

 

Diós árpával töltött padlizsán

 

Hozzávalók: 20 dkg árpagyöngy (gersli), 0,5 liter víz, 4 db padlizsán (kb.1,2 kg), 5 dkg dióbél, fél citrom leve, késhegynyi bors, só, 0,25 liter paradicsomlé, 1 tk. ételízesítő (pl. Natúr Vega Mix, bio „Vegeta”), 2 ek. olaj.

Az árpát megmossuk, legalább 2 órára beáztatjuk vízben. Az áztatóvízzel felforraljuk, lassú tűzön 30 percig fedő alatt pároljuk.

A padlizsánt meghámozzuk, hosszában félbevágjuk.

Teáskanállal kikaparjuk a belét úgy, hogy kb. 1 cm húsa megmaradjon. A padlizsán belsejét és a dióbelet finomra vagdaljuk. Az árpagyöngyöt leszűrjük és hagyjuk kihűlni.

A padlizsán belsejével, dióval, citromlével, borssal, kevés sóval elkeverjük. A kivájt padlizsánokat megtöltjük a masszával és tűzálló tálba, vagy tepsire helyezzük. Az olajat és a paradicsomlevet összekeverjük az ételízesítővel, majd a padlizsánokra öntjük. Előmelegített sütőben (közepes lángon) 40 percig sütjük.

Padlizsán helyett tököt, cukkinit is használhatunk.

Az összetevők gyógyhatásáról külön-külön itt olvashattok (kattints a szövegre!):

DIÓ

BORS

A szerző