Puri – indiai lepény


Puri, az indiai lepény.

Az indiai konyhában a menük elengedhetetlen része az indiai lepény a puri.

Ez a kis finomság a leggyorsabban elkészíthető indiai lepényféle.

Elkészítése a kezdő szakácsok számára sem nehéz feladat, jártasabbak hatalmas üstökben akár húszat is képesek egyszerre (azaz 4-5 perc alatt) megsütni!

Ízletes csemegeként akár magában is fogyaszthatjuk mártásokkal, szószokkal, zöldségekkel körítve, de legfőképpen főzelék ételekhez, levesekhez, főtt ételekkel ajánljuk kiegészítőként.

Porcukorral meghintve, lekvárral vagy csokoládészósszal ízletes édességet kreálhatunk belőle.

A puri tulajdonképpen egy „rántott kenyér” teljes kiőrlésű lisztből.

Mivel olajban, vagy ghí-ben készül, így nem száraz, hanem kívül ropogósan ostyaszerű, belül pedig puha és omlós rétegű kenyeret, lepényt kapunk.

 

Puri – indiai lepény recept

Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 10 dkg fehér liszt,
  • 1/2 kk só,
  • 1 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj,
  • 1,75 dl meleg víz,
  • ghí (tisztított vaj) vagy növényi olaj a sütéshez

A puri elkészítése

A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat vagy a ghít.

Lassanként hozzáadjuk a vizet.

Ízlés szerint fűszereket is adhatunk a tésztához.

Vajas kézzel 5-8 percig gyúrjuk. Fényes, kemény tésztát kapunk.

A ghít felmelegítjük.

Közben a tésztát 16 gombócra osztjuk és egy kis ghí vagy olaj segítségével kerek, egyenletes vastagságú kis lepénykéket sodrunk belőlük. (Ne használjunk lisztet, mert a lepényekről lehulló liszt beszennyezné a zsiradékot.)

A forró zsiradékba belecsúsztatunk egy lepénykét, óvatosan, hogy nehogy megégessük az ujjunkat.

Pár másodperc múlva a felszínre emelkedik.

Azonnal finoman nyomkodjuk le egy lukacsos kanál hátuljával.

Luftballonszerűen fel fog fúvódni.

Fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát további 30 másodpercig, aztán egy szűrőben vagy szalvétán csöpögtessük le róla a felesleges zsiradékot.

Ugyanígy járunk el valamennyi purival.

Ha már biztosak, és gyakorlottak vagyunk az elkészítésben, az edényünk méretétől függően egyszerre több darabot is készíthetünk.

A puri reggelire, köretként, sósan, de akár édesen is fogyasztható. Sokszor sós curryvel, vagy egyéb mártogatóssal együtt tálalják, de egyéb, édes ételekkel is fogyasztható.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük