Masala dosa a papírvékony palacsinta.
Papírvékonyságú palacsinta fűszeres burgonyával töltve, vagyis masala dosa.
A jó dosa vékony és ropogós, és szétomlik a szájban. A masala dosa állandó kísérője a kókusz chuthey.
Masala dosa
Hozzávalók
- 150 g feles, héjatlan urad dal
- 130 g hosszúszemű rizs
- meleg víz
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1/4 kávéskanál hing
A töltelékhez:
- 2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
- 1 kávéskanál fekete mustármag
- 1/2 evőkanál darált erős zöldpaprika
- 2 közepes burgonya, héjában megfőzve, hámozva és durvára törve
- 1/4 kávéskanál kurkuma
- 1/2 kávéskanál garam masala
- 1/2 kávéskanál chat masala
- 1/4 kávéskanál őrölt koriander
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál finomra metélt friss koriander levél vagy petrezselyem
- kb. 2 dl ghí vagy olaj a sütéshez
A masala dosa elkészítése
A rizst és a dált megmossuk, és külön-külön 7-7 deciliter vízbe áztatjuk 4-6 órára.
A dalt leszűrjük, és turmixgépben 1 dl meleg vízzel összetörjük.
Hozzáadunk még 1 dl vizet, habosra keverjük, majd egy porcelán tálba öntjük. Ugyanígy járunk el a rizzsel, majd a két masszát összekeverjük.
Lefedjük egy konyhakendővel, majd egy tányérral is, és meleg helyen 22-30 órán keresztül érleljük.
Akkor jó, ha kicsit megnövekedett a térfogata, és a felszínét apró buborékok fedik.
Sózzuk, és 180-240 ml vízzel igen sűrű palacsintatésztává higítjuk.
A töltelékhez 2 evőkanál ghít vagy olajat felmelegítünk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, majd beleszórjuk a zöldpaprikát, és hozzáadjuk a burgonyát.
Kurkumával, garam masalával, chat masalával és őrölt korianderrel fűszerezzük.
2 evőkanál vizet alácsurgatva 2-3 percig meglegítjük, majd belekeverjük a citromlevet és a petrezselymet.
Egy vajjal kikent palacsintasütőt felforrósítunk.
Merőkanállal 80 ml tésztát helyezünk a közepére, és a merőkanál aljával finoman nyomva körkörös mozdulatokkal szétosztjuk egy kb. 20 cm átmérőjű igen vékony palacsintává.
Mikor az alja már kissé megsült, de a teteje még nedves, egy lapos fakanállal lekaparjuk, csupán egy papír vékonyságú lapot hagyva.
A lekapart tésztát kidobjuk. 1 perc múlva 1-2 kávéskanál olajat vagy ghít csurgatunk a dosa tetejére és szélei alá, majd lefedjük az edényt.
Még 2 percig sütjük.
Ekkorra az alja arany-vörös színűre vált.
Széleit meglazítjuk, nagyon óvatosan üregesre feltekerjük, és egy tányérra tesszük.
2 evőkanál fűszeres burgonyával töltve, kis darab vajjal tálaljuk.
Rizs és dal áztatási ideje: 4-6 óra.
A tészta elkészítése: 15 perc. Érési ideje: 22-30 óra.
A dosák sütése és töltése: 30 perc.
Forrás: Tradícionális India