Masala dosa a papírvékony palacsinta.

Papírvékonyságú palacsinta fűszeres burgonyával töltve, vagyis masala dosa.

A jó dosa vékony és ropogós, és szétomlik a szájban. A masala dosa állandó kísérője a kókusz chuthey.

 

Masala dosa

Hozzávalók

  • 150 g feles, héjatlan urad dal
  • 130 g hosszúszemű rizs
  • meleg víz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1/4 kávéskanál hing

 

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
  • 1 kávéskanál fekete mustármag
  • 1/2 evőkanál darált erős zöldpaprika
  • 2 közepes burgonya, héjában megfőzve, hámozva és durvára törve
  • 1/4 kávéskanál kurkuma
  • 1/2 kávéskanál garam masala
  • 1/2 kávéskanál chat masala
  • 1/4 kávéskanál őrölt koriander
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál finomra metélt friss koriander levél vagy petrezselyem
  • kb. 2 dl ghí vagy olaj a sütéshez

A masala dosa elkészítése

A rizst és a dált megmossuk, és külön-külön 7-7 deciliter vízbe áztatjuk 4-6 órára.

A dalt leszűrjük, és turmixgépben 1 dl meleg vízzel összetörjük.

Hozzáadunk még 1 dl vizet, habosra keverjük, majd egy porcelán tálba öntjük. Ugyanígy járunk el a rizzsel, majd a két masszát összekeverjük.

Lefedjük egy konyhakendővel, majd egy tányérral is, és meleg helyen 22-30 órán keresztül érleljük.

Akkor jó, ha kicsit megnövekedett a térfogata, és a felszínét apró buborékok fedik.

Sózzuk, és 180-240 ml vízzel igen sűrű palacsintatésztává higítjuk.

A töltelékhez 2 evőkanál ghít vagy olajat felmelegítünk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, majd beleszórjuk a zöldpaprikát, és hozzáadjuk a burgonyát.

Kurkumával, garam masalával, chat masalával és őrölt korianderrel fűszerezzük.

2 evőkanál vizet alácsurgatva 2-3 percig meglegítjük, majd belekeverjük a citromlevet és a petrezselymet.

Egy vajjal kikent palacsintasütőt felforrósítunk.

Merőkanállal 80 ml tésztát helyezünk a közepére, és a merőkanál aljával finoman nyomva körkörös mozdulatokkal szétosztjuk egy kb. 20 cm átmérőjű igen vékony palacsintává.

Mikor az alja már kissé megsült, de a teteje még nedves, egy lapos fakanállal lekaparjuk, csupán egy papír vékonyságú lapot hagyva.

A lekapart tésztát kidobjuk. 1 perc múlva 1-2 kávéskanál olajat vagy ghít csurgatunk a dosa tetejére és szélei alá, majd lefedjük az edényt.

Még 2 percig sütjük.

Ekkorra az alja arany-vörös színűre vált.

Széleit meglazítjuk, nagyon óvatosan üregesre feltekerjük, és egy tányérra tesszük.

2 evőkanál fűszeres burgonyával töltve, kis darab vajjal tálaljuk.

Rizs és dal áztatási ideje: 4-6 óra.

A tészta elkészítése: 15 perc. Érési ideje: 22-30 óra.

A dosák sütése és töltése: 30 perc.

Forrás: Tradícionális India

A szerző