Fűszeres burgonya, a mindennapi csemege.
Régen a burgonyát a szegények ételének tartották azért, mert sok helyen, és könnyen megterem. Talán még pár évvel ez előtt is sokak fejében ez a hit élt.
Azonban a burgonya, mára bebizonyította, hogy – akár a NEM vegetáriánusok számára is – könnyedén megállja a helyét a konyhában, az asztalon akár köretként, akár egy tál ételként van elkészítve.
Ha pedig nem mint főétkezési fogásra gondolunk a krumplira, hanem finom nassolni, ropogtatni valóra, még több felhasználási lehetőség, íz jut az eszünkbe róla.
Most egy különleges sós ropogtatni valót mutatkozik be nektek, a „julienre vágott”, vagyis a fűszeres burgonya , fűszeres gyufa-burgonya.
Masala aloo laccha – Fűszeres burgonya
Hozzávalók
- 2 nagy rózsaburgonya
- ghí vagy növényi olaj a sütéshez
- 1/2-1 kávéskanál finom szemű só
- 1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1/2 kávéskanál őrölt római kömény
- 1/2 kávéskanál amchoor fűszerkeverék vagy chat masala
Elkészítési módja
A burgonyákat megmossuk, megtisztítjuk és gyufaszál vékonyságúra vágjuk.
Legalább 1 óra hosszán keresztül áztatjuk hideg vízben.
Közben kétszer cseréljük a vizet.
Leszűrjük és papírszalvétán leszárítjuk.
A ghít vagy olajat 190 C-ra hevítjük, beledobunk egy maroknyi burgonyát, és kevergetjük, hogy ne ragadjanak össze.
Aranybarnára sütjük.
Ezt addig folytatjuk, míg az összes burgonyát meg nem sütöttük.
Megszórjuk az összekevert porfűszerekkel.
Légmentes dobozban egy hétig is friss marad.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a krumpli (burgonya) egy finom, sok oldalú növény, amely szinte bárhogyan elkészítve ( sülve, főve, héjában megsütve, fűszeres burgonya formában, pürének tálalva… stb.) finom, változatos szereplője lehet az étkezésünknek.
Próbáld összeírni, Te hányféle módon tudod elkészíteni!
Jó szórakozást, és jó étvágyat az elkészített fogások elfogyasztásához!