A khir egy különleges indiai tejberizs, melyet érdemes kipróbálni.

Egy lakoma nem az igazi indiai tejberizs nélkül, így templomaink szakácsai sokszor maradnak fenn késő estig szombatonként, hogy a vasárnapi lakomára tejberizst készítsenek.

Khir recept

különleges tejberizs, tejberizs, indiai tejberizs, India, khir

Hozzávalók

  • 50 g rizs
  • 2,5 l zsíros tej
  • 1/2 kávéskanál őrölt kardamom
  • 2 babérlevél
  • 10 dkg cukor
  • fűszerek lehetnek még esetleg helyettesítésnek sáfrány, fahéj rudacska, vagy kámfor

Khir elkészítése

Egy nagy, nehéz acél edényben felforraljuk a tejet.

Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej enyhén lobogjon, de ne fusson ki.

Beletesszük a rizst és a babérleveleket.

Addig főzzük, míg a tej kb. kétharmadára sűrűsödik, és a rizs kicsit (nem teljesen) szétfő.

Belekeverjük a cukrot és az őrölt kardamomot, még 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.

Alaposan behűtve tálaljuk.

Kardamom és babérlevél helyett ízesíthetjük fahéjrudacskákkal, sáfránnyal vagy egy csipetnyi kámforral is.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.

 

Igaz, itthon nem a templomok szakácsai készítik a desszertet. Nem is kell mindig különleges alkalom rá, hogy különleges, indiai tejberizst készítsünk itthon. Az viszont tény, hogy akár egy hétköznapi vacsoraként, akár vendégváróként ez az édesség jó választás. Laktató, ízletes, egyedi finomság.