Barion Pixel
A Jackfruit, más néven jákafa gyümölcs, vagy jákafa az eperfafélék családjába, a kenyérfák (Artocarpus) nemzetségébe tartozó fafaj, mely Délkelet-Ázsiában őshonos.

Banglades nemzeti gyümölcse, a jákafa gyümölcs

jákafa (Artocarpus heterophyllus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj.
A jákafa termése a fán termő gyümölcsök közül a legnagyobb a Földön. Tömege elérheti a 35-40 kg-ot is, hossza pedig a 90 cm-t, átmérője akár a fél métert. A hatalmas jákafa akár 20 méter magasra is megnőhet, egy jákafa évente 150-200 darab, 20 és 40 kg közötti súlyú gyümölcsöt terem – ezzel a jackfruit kiérdemelte a világ legnagyobb gyümölcse címét.
A jackfruit termésének mérete változó, azonban nem ritkák az egy méteres példányok sem!
A jackfruit jellegzetes megjelenését nem csak hatalmas méretének, hanem extravagáns külsejének is köszönheti: a jackfruit héja sárgászöld árnyalatú, egész felületén rücskös, kifejezetten figyelemfelkeltő jelenség.
jackfruit, jákafa gyümölcs, India, indiai gyümölcs

Felhasználhatósága

Frissen fogyasztva is nagyon ízletes, de főzni is nagyszerűen lehet vele.
Fogyasztható gyümölcsként, desszertként, a vegán-vegetáriánus életmód hívei főleg húspótlóként használják.
Íze édes, a banán-őszibarack-mangó keverékéhez saját aromaanyag is társul.
Rendkívül tápláló, magjai fehérjét, vasat, káliumot, kalciumot, gyümölcshúsa pedig sok C-vitamint tartalmaz.
Sokak szerint rendszeres fogyasztása segítheti az izmok működését és a vérnyomásra is kedvező hatással lehet.
A jackfruitot zöld (éretlen) állapotban szüretelik le, mivel ilyenkor az gyümölcs íze semleges, ezért ízlés szerint fűszerezhető. A jackfruit textúrája és íze az érettségi fokával változik. A fiatal, zöld Jackfruit állaga a húséhoz hasonló konzisztenciát mutat. Érett állapotban már nem alkalmas sós ételek elkészítéséhez. A jackfruitból Ázsiában chipset, fagylaltot, mártást, üdítőt is készítenek.
Érett gyümölcse tápláló és erőt adó. Segíti a sebgyógyulást és csökkenti a gyulladást a sebek közelében. Az érett gyümölcs véralvadást elősegítő anyagot tartalmaz hasznos a sebek vérzésének csökkentésében.
Kéregének főzetét hasmenés kezelésére is adják.
A gyökér és a levél főzetét bőrbetegségek és rovarcsípés okozta mérgezések kezelésére használják.
Magyarországon konzerv verzióban kapható ázsiai boltokban.

 

 

A szerző