2021. november 25. csütörtök | dr Jung Andrea A Jackfruit, más néven jákafa gyümölcs, vagy jákafa az eperfafélék családjába, a kenyérfák (Artocarpus) nemzetségébe tartozó fafaj, mely Délkelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse, a jákafa gyümölcs A jákafa (Artocarpus heterophyllus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj. A jákafa termése a fán termő gyümölcsök közül a legnagyobb a Földön. Tömege elérheti a 35-40 kg-ot is, hossza pedig a 90 cm-t, átmérője akár a fél métert. A hatalmas jákafa akár 20 méter magasra is megnőhet, egy jákafa évente 150-200 darab, 20 és 40 kg közötti súlyú gyümölcsöt terem – ezzel a jackfruit kiérdemelte a világ legnagyobb gyümölcse címét. A jackfruit termésének mérete változó, azonban nem ritkák az egy méteres példányok sem! A jackfruit jellegzetes megjelenését nem csak hatalmas méretének, hanem extravagáns külsejének is köszönheti: a jackfruit héja sárgászöld árnyalatú, egész felületén rücskös, kifejezetten figyelemfelkeltő jelenség. Felhasználhatósága Frissen fogyasztva is nagyon ízletes, de főzni is nagyszerűen lehet vele. Fogyasztható gyümölcsként, desszertként, a vegán-vegetáriánus életmód hívei főleg húspótlóként használják. Íze édes, a banán-őszibarack-mangó keverékéhez saját aromaanyag is társul. Rendkívül tápláló, magjai fehérjét, vasat, káliumot, kalciumot, gyümölcshúsa pedig sok C-vitamint tartalmaz. Sokak szerint rendszeres fogyasztása segítheti az izmok működését és a vérnyomásra is kedvező hatással lehet. A jackfruitot zöld (éretlen) állapotban szüretelik le, mivel ilyenkor az gyümölcs íze semleges, ezért ízlés szerint fűszerezhető. A jackfruit textúrája és íze az érettségi fokával változik. A fiatal, zöld Jackfruit állaga a húséhoz hasonló konzisztenciát mutat. Érett állapotban már nem alkalmas sós ételek elkészítéséhez. A jackfruitból Ázsiában chipset, fagylaltot, mártást, üdítőt is készítenek. Érett gyümölcse tápláló és erőt adó. Segíti a sebgyógyulást és csökkenti a gyulladást a sebek közelében. Az érett gyümölcs véralvadást elősegítő anyagot tartalmaz hasznos a sebek vérzésének csökkentésében. Kéregének főzetét hasmenés kezelésére is adják. A gyökér és a levél főzetét bőrbetegségek és rovarcsípés okozta mérgezések kezelésére használják. Magyarországon konzerv verzióban kapható ázsiai boltokban. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts