Barion Pixel

Az Életvirág Szappanokat Szabó Zsuzsanna Beatrix készíti válogatott magyar alapanyagokból, kizárólag természetes összetevőkből, hosszú évek kísérletezésének eredményeképpen.

Gyulán született, és a testi harmónia felborulásán, betegségeken keresztül tapasztalta meg az igazi harmóniába történő visszarendeződést. Így jött létre az Életvirág Szappan, melyen keresztül meg tudja másoknak is mutatni a természethez való visszakapcsolódást.

Életvirág Szappan, kender zöld tea

Naturportal: Miért hívod az Életvirág Szappant Életvirág Szereknek?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Eredetileg nem csak szappanokkal indult el az Életvirág története, mert akkoriban saját örömömre különleges virágszirom-lekvárokat, tinktúrákat, kenőcsöket és krémeket is készítettem. Ezeknek kerestem egy gyűjtőnevet, és a SZER szó volt az, ami számomra megfelelő tartalmi erővel bírt, ami kifejezi, hogy ezek mind csodálatos eszközök, amelyek a természet által rendelkezésünkre állnak, és segítségükkel kapcsolódhatunk nem csak a természethez, de önmagunkhoz is.

Életvirág Szappan, kender zöld tea

Naturportal: Hogyan lettél szappankészítő? 

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Abszolút nem szándékos törekvés eredménye ez, csak így alakult. Kereskedelmet tanultam gimi után, utána beszerzésen dolgoztam több vállalatnál, majd titkárnő lettem, ami valójában egy irodavezetői pozíció volt, személyügyi feladatokkal (70 főre), szakmai fordításokkal, beszerzéssel, munkaszervezéssel, és kétnyelvű szakmai dokumentációk összeállításával. Eközben lettem közgazdász nemzetközi gazdálkodás szakon. Amikor épp nem dolgoztam, akkor kézműveskedtem, és az egészségemmel törődtem.

Az utóbbi kettő keverékeként elkezdtem érdeklődni a kozmetikum készítés iránt, és a meleg eljárásos szappankészítés világa teljesen magával ragadott. Rengeteg a lehetőség, csodás alapanyagokat lehet felhasználni, azokat még különlegesebbé összekombinálni, és gyógynövényeket is használhatok hozzá. Olyan volt, mintha sikerült volna megtalálnom azt, amiben ötvözni tudom a kreatív alkotás örömeit és a természet segítő erejét.

Életvirág Szappan

Naturportal: Miért éppen Életvirág lett a név? Mit jelent a számodra ez a szimbólum?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Bár zöld leveleket is használok, de mégis a VIRÁG szó jelenti számomra a természet ajándékát, amiket felhasználva az ÉLETet kívánom szolgálni a termékeimmel. Ezt a két szót ízlelgettem, még álmodtam is vele.

Utána találtam rá a szakrális jelre, amit viszont nem éreztem magaménak teljesen, így egy tervezőhöz fordultam, aki épp elkezdett dolgozni egy új formán, pont azon az éjjelen, amikor én álmodtam vele. (Micsoda „véletlen”!)

Másnap kész lett, találkoztunk, ránéztem a jelre és imádtam. Teljesen önazonosnak érzem azóta is. Egyszerű körök harmónikus egységben, virágszirmokkal szegélyezve.

Életvirág Szappan, borotválkozó szappan

Naturportal: Mik a jellemzőek a termékeidre?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Ami minden termékemre közösen jellemző, hogy pálmaolajmentesek, kézzel készültek és természetes összetevőkből. Korábban próbálkoztam nagyon finom (de mesterséges) illatokkal, de éreztem, hogy ez nem az én utam, hiába szeretik a vevők, én nem tudok velük azonosulni, így elengedtem őket.

Minden Életvirág szappanra jellemző, hogy hagyományos, meleg eljárással készül, szemben a magyar és európai piacon található szappanok szinte 100%-ával, ami hideg eljárással készül.

Továbbá jellemző rájuk az is, hogy nem használok tartósítószert, csak természetes összetevőket, amik lassítják az oxidáció folyamatait.

Nem használok mesterséges habzásnövelő szereket, csak úgy kombinálom a természetes összetevőket, hogy azok együtt mégis dús és krémes habzást hozzanak létre.

 

KATTINTS IDE, HA ÉRDEKELNEK A TERMÉKEK

 

Életvirág Szappan, rózsa

Naturportal: Milyen olajokból, zsírokból készülnek a szappanjaid?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

A nem vegán szappanok alapvetően sertészsírból, kókuszolajból, extra szűz olivaolajból, finomítatlan kakaóvajból és napraforgó olajból, gyógyszerkönyvi minőségű ricinusolajból állnak, de sokhoz használok még jojobaolajat is.

A vegán szappanok fő alkotóeleme az extra szűz olivaolaj, a legtöbbnek a shea vaj, de előszeretettel használom a hidegen sajtolt kendermagolajat, a nyers zöld avokádó olajat, vagy a babérbogyó olajat.

Életvirág Szappan, kender zöld tea

Naturportal: Nagyon sokan nem tudják, hogy mi az a kender olaj, sokan úgy gondolják, hogy ez valamilyen hallucinogén anyag… Tudnál erről bővebben mesélni?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

A kendermag olaj egy különleges összetevő számomra. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hazai termelők által készül, a másik pedig hogy nagyon speciális, jótékony zsírösszetétellel bír, ritka esszenciális zsírsavakat tartalmaz. A bőr számára nagyon ideális, mert száraz olaj, gyorsan beszívódik, intenzíven ápol bőrtípustól függetlenül. Képes újjáépíteni a bőrnek azt a lipidrétegét, ami a hidratáltságért felelős.

Sajnos azonban eléggé megosztó. Ez a megosztás az információ hiányból, vagy a tudatos félreinformálásból ered. Pont ezért tartom feladatomnak, hogy a termékeimmel a valós képet is megmutassam erről a növényről.

Sokaknak csak a drog jut eszébe arról, hogy kender. Pedig ezt a bizonyos tudatmódosító hatást okozó kémiai vegyületet (THC) – ami csak hevítéssel nyerhető ki – a nemesítések során minimalizálták, és állandó kontrollal 0,2 % alatt tartanak az ipari kenderként ismert növényben, melynek a termesztése jelenleg nagyon szigorú keretek között folyik egész Európában.

A mezőgazdászokat, akik kendert ültetnek, és csak egy helyről kaphatnak ellenőrzött magokat, rendszeresen vizsgálják a különböző hatóságok. A kendert a rostjáért és a magjáért termelhetik, amit előre megadott felvásárlók vesznek majd át, hogy felhasználható alapanyagot készítsenek az élelmiszer-, textil-, építő-, autóipar és a kozmetikumkészítők számára. Elképesztően nagy lehetőség van ebben a kis növényben, nem beszélve a gyógyszeriparban betöltendő szerepéről, ami egyelőre kis lépések halad.

Minden évben megrendezésre kerül egy információs börze, ahol az elmúlt év előrelépéseit, újdonságait, feljesztéseit lehet hallani, miután személyesen is részt vehetünk egy kenderföld betakarításán. Ez a másik különlegessége a növénynek: a gépi aratás helyett sokkal hatékonyabb a kézi aratás.

Minden ősszel, 2022.-ben szeptember 10-én találkozhatunk a kender valódi arcával Pátyon, a Kecskés család által szervezett Kendertánc rendezvényen.

 

BŐVEBB INFO ITT TALÁLHATÓ

 

Bízom benne, hogy egyre kevesebben fogják megkérdezni a Kenderes szappanomra tekintve, hogy

 

„És ettől akkor be lehet tépni?”

Életvirág Szappan

Naturportal: Milyen gyógynövények kerülnek a SZER-ekbe?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Őszintén szólva azok, amiket szeretek.

Elsőként tehát a kender, mellette pedig a levendula, rózsa, citromfű, zölddió és kamilla, amiket használok. Sajnos az évek alatt kiderült, hogy kevesebb az érdeklődés az általam még nagyra tartott diófalevél, ambrózia és rozmaring iránt, így azok már nincsenek a szerek közt.

Életvirág Szappan, forralt boros szappan

Naturportal: Milyen minőségű és fajtájú illóolajokat használsz? Van illatmentes szappanod is?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Az illóolajokat is szeretem kombinálni, így van olyan szappan, amiben 5 féle olajat keverek, amitől igazán különleges illata lesz. Nagyon sokáig Magyarországon készült olajokat használtam. Amikor azonban nagyobb mennyiségeket kellett készítenem, kiderült, hogy nem tudnak nagyobb kiszereléseket adni, ami számomra sok szempontból ellehetetlenítette az együttműködést. Most Németországban szerzem be az illóolajok egy részét, illetve egy magyar forgalmazótól. A minősítésük szerint ezek 100 %-osan tiszta, nem hígított, kozmetikumokban is alkalmazható olajok. Ennél magasabb kategória a terápiás célokra használható olajok, de ezek használatát lemosandó termékekben nem tartom indokoltnak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szappanból alkalmanként csak egy vízzel felhabosított vékony réteget használunk el, ami csak másodpercekig találkozik a bőrünkkel. A terápiás olajok használata a durva pazarlás mellett megfizethetetlen szappanokat eredményezne.

Használok teafát, indiai citromfüvet, levendulát, gerániumot, kámforfát, bergamottot, cédrust, fahéjat, fodormentát, grapefruitot, kubebát, ilang-ilangot, római kamillát. A téli szezonban előkerül a fenyő, a narancs, vagy az ánizs illóolaj is. Természetes parfümöket is használok, amik természetes terpének mesterséges, vagyis emberek általi összeállításai. Így lesz erdei gyümölcsös, fanyar barackos, savanyú gránátalmás, intenzív rózsás, kesernyés mandulás vagy vaníliás illatú egy szappan.

Van olyan szappanom, amibe nem teszek illatosító anyagot, mégis illatos. A Babérolajos szappan egyik összetevője, a babérbogyó olaj természetesen tartalmaz 1 % terpént, vagyis illóanyagot, így a szappan, amiben 20 % babérolaj van, illóolaj nélkül is illatos lesz.

 

KATTINTS IDE, HA ÉRDEKELNEK A TERMÉKEK

 

Életvirág Szappan, rózsa

Naturportal: Milyen egyéb adalékok vannak a szappanokban és milyen célokat szolgálnak?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Egyéb adalékanyag számomra az, ami nélkül is elkészülne a szappan, de vele mégis jobb lesz. Ilyenek ugyan az illat és színezőanyagok is, de ilyen még a méz, a , az agyag, a szén, az almaecet, a citromsav, a nátriumlaktát (ami egy természetes folyékony só). Ezek mind arra jók, hogy a szappan „jobb” legyen: keményebb, habosabb, tartósabb, krémesebb, készítés közben kezelhetőbb, jól tisztítson kemény vízzel is, kíméletesebb és ápolóbb legyen. Használok még málnamagot, mákot, virágszirmokat, zöld levél porokat masszírozónak, és színezőknek.

Életvirág Szappan, patyolat súroló szappan

Naturportal: Miket készítesz jelenleg?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

A vegán és nem vegán szappanok mellett ú.n. funkcionális szappanokat is készítek, amik hajmosáshoz, borotválkozáshoz, konyhai mosogatáshoz és ruhák folttisztításához valók.

A szappanokat kiegészítve alkottam pár krémet és kenőcsöt is, valamint egy olyan füzetet, amiben megosztom a melegeljárásos szappankészítés általam ismert alapjait.

Életvirág Szappan, mosogató szappan

Naturportal: Személy szerint Neked melyik a kedvenc terméked?

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

Időszakonként változik, mi a kedvenc nálam. Most éppen a mosogatószappanra buktam rá nagyon, mert kb. mindenre IS jó. Plusz nincs illata, ami számomra egyre fontosabb minden kozmetikumban. Bármilyen furcsa, sokszor van nálunk szappanhiány a fürdőszobában, és a mosogatószappan az, ami mindent tud helyettesíteni. Tudok vele fürdeni, hajat mosni, foltot is tisztítani viszonylag hatékonyan, a mosogatás mellett. Sőt, már felmosószerként is használtam, vagy a mosdókagyló tisztításához.

Életvirág Szappan, babér Életvirág Szappan Életvirág Szappan, körömvirág

Naturportal: Kinek ajánlod az Életvirág Szereket? 

Szabó Zsuzsanna Beatrix:

A termékeimet azoknak ajánlom, akiknek számít a belső érték, a kozmetikumok tiszta összetétele, akik tudatosan igyekeznek közel kerülni a természethez, kapcsolódást keresnek vele, és saját magukkal, a megismerés útján. Azoknak ajánlom még, akiknek fontos a jövő, és hogy minden eszközzel megpróbáljuk csökkenteni a környezetünk és saját bőrünk terhelését.

 

 

KATTINTS IDE, HA ÉRDEKELNEK A TERMÉKEK

 


Szabó Zsuzsanna BeatrixSzabó Zsuzsanna Beatrix kézműves kozmetikum készítő, vállalkozó.

Kecskeméthez közeli tanyáján kezdte a vállalkozását 2015-ben, öt féle szappannal.

Azóta 3 kategóriában (vegán, nem vegán, funkcionális) készít összesen 20-féle szappant, 3-féle testvajat, 4-féle arckrémet, továbbra is természetes összetevőkből, hagyományos meleg eljárással, pálmaolaj mentesen. A csomagolás újrahasznosítható papír és üveg, amit szívesen vissza is vesz, de kérhetők doboz nélkül is a szappanok.

Fontos számára a környezetterhelés csökkentése és a hulladék minimalizálása, amit a gyártás során is figyelembe vesz.

2017-ben született meg kislánya, aki egy időre elvette minden figyelmét a vállalkozásáról, amin a kezdetek óta egyedül dolgozik.

2020-ban nyitotta meg a webshopját, és rábízta a raktárkezelést, a rendelések kiszállítását logisztikai szakértőkre. Férjével és lányukkal jelenleg Németországban élnek, de a szíve Magyarországon maradt.

Tervei a jövőre, hogy készít egy online szappankészítő workshop felületet, amiben tovább adja tapasztalattal szerzett saját tudását a szappankészítésről, valamint hogy egy új márkával nemzetközi piacra lépjen.

 

 

KATTINTS IDE, HA ÉRDEKELNEK A TERMÉKEK

 

A szerző