Hogyan hathat a koleszterin szint csökkentése területén a dió és a mogyoró? Míg a dió levelet gyógyászati célokra augusztusban gyűjthetjük, addig a dió termése szeptember végén érik be. Ne felejtsük el ezeket a szintén értékes gyógynövényeket összeszedni és az éléskamránkba betárolni! Lássuk, hogy mire jó a dió:)

Európától Dél-Amerikáig, az északi félgömbön elterjedt növények a diófélék (juglandaceae).

A mogyorófélék (corylaceae) az északi extratrópusi területeken honosak.

A kemény héjú gyümölcsök sok E-vitamint, tiamint és niacint tartalmaznak.

Azt gondolhatnánk, hogy azoknak, akiknek magas a koleszterin szintjük, kerülniük kell a magas zsírtartalmú olajos magvakat.

Az igazság azonban más. Egy huszonötezer kísérleti alany részvételével folytatott amerikai vizsgálatban kimutatták, hogy azoknál az embereknél a legkisebb a kóros elhízás veszélye, akik a legtöbb dió- és mogyorófélét fogyasztják.

A vizsgálatban résztvevők azonban valamennyien egészségesek voltak. Szívbetegeknek és azoknak akiknek magas a vérnyomásuk, nem javasolt az olajos magvak fogyasztása.

dió, diófa, kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dió

Dió

A dió hatására ellenben nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje: ez a vegyület jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésének kialakulásában. Ennél fogva elérhető a koleszterin szint csökkentése.

A jóllakottság érzéstől függetlenül is csökkenti a vér koleszterinszintjét, ha az étrendben telített zsírokat helyettesítünk vele.

A dió fogyasztásával csökken a szívbetegségek kockázata.

Emellett összefüggést mutattak ki a dió- és mogyoróféle-fogyasztás és a halálos és nem halálos kimenetelű szívinfarktusok ritkább előfordulása között.

Ez mindenkit érdekelhet, aki magas koleszterinszintje miatt veszélyeztetett.

koleszterin szint csökkentése

Mogyoró

Terápiás célra elsősorban a leveleit és kérgét használják, amelyeket például a vénák megbetegedéseire vagy a véredényrendszer zavaraira alkalmaznak, valamint időnként máj- és epepanaszokra is.

Az összezúzott és mézzel, valamint borssal összekevert mogyoró kiváló szer nátha és köhögés ellen. A mogyorócserje kérge összehúzó hatású. Mind a levél, mind a kéreg meglehetősen jól pótolja a külföldi eredetű gyűrűfa (Hamamelis virginiana L.) levél- és kéregdrogját.

Figyelmeztetés:

Vigyázzunk a mogyoróval, mert az allergiás személyeknél súlyos rosszullétet – akár halált is – okozhat! Ezenkívül olyan penészgombákkal fertőződhet, melyek rákkeltő hatású anyagokat termelnek. Ezért inkább előre csomagolt formában szerezzük be!

A dió és a mogyoró ezenkívül még nagyon sokféle panaszra gyógyírt jelenthet.

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!