2012. szeptember 27. csütörtök | dr Jung Andrea Hogyan hathat a koleszterin szint csökkentése területén a dió és a mogyoró? Míg a dió levelet gyógyászati célokra augusztusban gyűjthetjük, addig a dió termése szeptember végén érik be. Ne felejtsük el ezeket a szintén értékes gyógynövényeket összeszedni és az éléskamránkba betárolni! Lássuk, hogy mire jó a dió:) Európától Dél-Amerikáig, az északi félgömbön elterjedt növények a diófélék (juglandaceae). A mogyorófélék (corylaceae) az északi extratrópusi területeken honosak. A kemény héjú gyümölcsök sok E-vitamint, tiamint és niacint tartalmaznak. Azt gondolhatnánk, hogy azoknak, akiknek magas a koleszterin szintjük, kerülniük kell a magas zsírtartalmú olajos magvakat. Az igazság azonban más. Egy huszonötezer kísérleti alany részvételével folytatott amerikai vizsgálatban kimutatták, hogy azoknál az embereknél a legkisebb a kóros elhízás veszélye, akik a legtöbb dió- és mogyorófélét fogyasztják. A vizsgálatban résztvevők azonban valamennyien egészségesek voltak. Szívbetegeknek és azoknak akiknek magas a vérnyomásuk, nem javasolt az olajos magvak fogyasztása. Dió A dió hatására ellenben nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje: ez a vegyület jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésének kialakulásában. Ennél fogva elérhető a koleszterin szint csökkentése. A jóllakottság érzéstől függetlenül is csökkenti a vér koleszterinszintjét, ha az étrendben telített zsírokat helyettesítünk vele. A dió fogyasztásával csökken a szívbetegségek kockázata. Emellett összefüggést mutattak ki a dió- és mogyoróféle-fogyasztás és a halálos és nem halálos kimenetelű szívinfarktusok ritkább előfordulása között. Ez mindenkit érdekelhet, aki magas koleszterinszintje miatt veszélyeztetett. Mogyoró Terápiás célra elsősorban a leveleit és kérgét használják, amelyeket például a vénák megbetegedéseire vagy a véredényrendszer zavaraira alkalmaznak, valamint időnként máj- és epepanaszokra is. Az összezúzott és mézzel, valamint borssal összekevert mogyoró kiváló szer nátha és köhögés ellen. A mogyorócserje kérge összehúzó hatású. Mind a levél, mind a kéreg meglehetősen jól pótolja a külföldi eredetű gyűrűfa (Hamamelis virginiana L.) levél- és kéregdrogját. Figyelmeztetés: Vigyázzunk a mogyoróval, mert az allergiás személyeknél súlyos rosszullétet – akár halált is – okozhat! Ezenkívül olyan penészgombákkal fertőződhet, melyek rákkeltő hatású anyagokat termelnek. Ezért inkább előre csomagolt formában szerezzük be! A dió és a mogyoró ezenkívül még nagyon sokféle panaszra gyógyírt jelenthet. A szerző dr Jung Andrea See author's posts