Barion Pixel

Mérgező növény – Vannak olyanok, melyek egyben gyógynövények is. A legtöbbjük azonban veszélyes, vagy bizonyos részei veszélyesek. Próbáld ki a tudásodat – vajon Te tudod, hogy melyik a mérgező növény? Akár a Te kertedben?

Néhány elsősegélynyújtási alapelv növényi mérgezés esetén:

Mérgezés gyanúja esetén a beteget orvosi ellátásban kell részesíteni! Amíg ez nem lehetséges, addig el kell végezni az elsősegélynyújtás fő feladatait.

Ezek általánosságban a következők:

  1. A még fel nem szívódott méreganyag eltávolítása a szervezetből (hánytatás, hashajtás).
  2. A szervezetbe jutott, és még fel nem szívódott méreganyag közömbösítése.

A mérgező növény fel nem szívódott hatóanyagainak eltávolítása:

Hánytatás

A hánytatás előtt egy pohár langyos, konyhasós (NaCl), vagy keserűsós (Na2SO4) vizet itatunk vele. Mindkét szerből 1 evőkanálnyit tegyünk a vízbe. A hánytatás legegyszerűbb módja a garatfal mechanikus ingerlése például mutatóujjal. Hánytatás ellenjavallt eszméletlen betegnél, mivel a hányadék könnyen a légutakba juthat és fulladást okozhat.

Hashajtás

A mérgező növény még fel nem szívódott méreganyagainak gyors kiürítésére a legmegfelelőbb a sós hashajtás, amit glaubersóval, vagy keserűsóval kell végezni. Egy csésze vízbe 1-2 evőkanállal teszünk. Olajos hashajtó (pl. ricinusolaj) sok esetben ellenjavallt, mert elősegítheti a zsíroldékony hatóanyag felszívódását (pl. szantonin esetében).

Minden más feladat az orvosokra hárul (pl. gyomormosás).

A mérgező növény fel nem szívódott méreganyagainak közömbösítése:

Ezek a közömbösítő anyagok a mérgező növény még fel nem szívódott hatóanyagait abszorbeálják, vagy lecsapják.

Aktív szén adagolása:

A carbo activatus, aktív szén képes megkötni a növényi mérgeket. Tabletta, és kapszula formájában is kapható aktív szén, ilyenkor a dózist lehetőleg maximáljuk. Ha por formájában áll rendelkezésre, akkor pedig ún. szuszpenziót készítünk belőle: 2-4 evőkanál szénport 1/2 liter vízzel elkeverve és összerázva. Ebből kis pohárkákkal itatunk a beteggel. A szén a felületén megköti a növényi mérgeket.

Mérgező növény fel nem szívódott mérgeinek kicsapása:

Ismeretesek olyan általános közömbösítő szerek (antidotum), melyek a növényi mérgeket kicsapják a gyomorban, azután azokat hashajtókkal és hánytatókkal eltávolíthatjuk.

Ilyen péládul a tojásfehérjés víz, melynél 4-5 tojásból nyert fehérjét 1 liter vízzel elkeverünk. Ez az elegy kicsapja az alkaloidákat, ugyanakkor bevonja a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyáját felmaródás és gyulladás esetén. Erre a célra a tej is alkalmazható.

A tea és a kávé  csersavtartalmánál fogva kicsapja az alkaloidokat, illetve ellensúlyozza a központi idegrendszeri bénító hatását.

[forminator_quiz id=”18982″]

A szerző