Barion Pixel

Ha van lehetőségünk az év bármely szakaszában fogyasszunk hidegen sajtolt olaj készítményeket. Hiába érezzük már a napsütés melengető hatását, azért tudnunk kell, hogy még nincs vége a télnek. Vagy talán még el sem kezdődött? Ki tudja!

Az idei évben szinte alig voltak fagyasztó mínuszok, ennek ellenére vírusokból annál többet kaptunk.

Vajon milyen természetes segítőket hívhatunk magunk mellé, ha fel akarjuk venni a küzdelmet a téli megbetegedések ellen?

Szerencsére van miből válogatni! A sor nagyon hosszú, de ha ki szeretnék emelni néhányat, akkor a méz, a gyömbér, a citrom és a hidegen sajtolt olajok biztosan sorra kerülnének.

Nézzük hogyan segíthetnek neked egészséged megőrzésében!

A családom első számú kedvence a méz, a gyömbér és a citrom keveréke. Ha bárkit egy kicsit is kerülget a megfázás, akkor már kéri is, hogy készítsem el ezt a szuper keveréket. Egy kis darab gyömbért szoktam lereszelni, majd mellé teszek apróra vágott citromot (ezt is le lehet reszelni, ha szeretnéd) és az egészet felöntöm mézzel. Ebből naponta többször érdemes egy-egy kiskanállal elfogyasztani. Igazi vitaminbomba! 🙂

A másik nagy kedvenc nálunk a hidegen sajtolt olaj. Az, hogy melyik fajtája áll közel hozzád, teljesen egyedi. Én bármelyiket ajánlom, mert mindengyik tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A lényeg, hogy rendszeresen fogyaszd őket, azaz kúraszerű fogyasztásban gondolkozz. Ez azt jelenti, hogy minden nap, reggel éhgyomorra fogyaszd el az ajánlott napi mennyiséget 3 hónapon keresztül.

Ha mégis tanácstalan lennél, hogy melyiket válaszd, akkor segítek neked. A családban mi egy hármas keverékre esküszünk, nekünk nagyon bevált. Egyenlő arányban keverek össze az alábbi hidegen sajtolt olaj keveréket: hidegen sajtolt lenmagolajat, hidegen sajtolt barackmagolajat és hidegen sajtolt dióolajat. Ezt a keveréket a hűtőszekrényben tárolom és minden reggel ebből fogyaszt a család 1-1 kanállal. Gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják, nekik 1-1 teáskanállal szoktam adni naponta.

A legjobb, ha éhgyomorra fogyasztod el, de ha ez nem megy, akkor se mondj le róla. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy keverd bele a reggelidbe, például egy joghurtba vagy zabkásába és úgy fogyaszd el. Arra azonban mindig figyelj, hogy ne melegítsd az ételt a hidegen sajtolt olaj tartalommal, hiszen a hidegen sajtolt olaj nm reagál jól a hőhatásokra és pont azt veszíted el, ami a hideg sajtolás előnye!

Miért fontos ez?

Miért nem szabad melegíteni a hidegen sajtolt olaj készítmények és olajok nagy részét?

A hidegen sajtolt olaj kizárólag úgy készül, hogy a megtisztított magokat beletesszük a csigás présbe és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nem melegítjük, nem daráljuk le a magokat és nem is adunk hozzájuk semmilyen mesterséges adalékanyagot.


“Csak” kisajtoljuk a színtiszta olajat! Így a legjobb! 🙂

Azért fontos kihangsúlyozni, mert ha elhatározod, hogy rendszeresen fogyasztasz hidegen sajtolt olajat, és elindulsz vásárolni, akkor azzal találod szembe magad, hogy óriási a kínálat. Nem csak a kínálat lesz óriási, hanem az egyes palackok közötti árkülönbség is.
Az árkülönbség adódhat a készítés módjából is. Ahogy az előbb említettem, a hidegen sajtolt változatoknál nincs hőkezelés.

Vannak azonban olyan gyártók, akik a sajtolás előtt megpirítják a magokat, sőt olyanok is vannak, akik ledarálják, sót és vizet adnak hozzá és így sajtolnak.
Ennek a technológiának köszönhetően azonban egy adott mennyiségből sokkal nagyobb mennyiségű olajat tudnak kisajtolni, így általában az olcsóbb olajak mind ezzel a technológiával készülnek.

Ezzel a technikával sincs semmi gond, akkor, ha feltüntetik a palackon. Az így készített olajak is teljesen alkalmasak a fogyasztásra, csupán az értékes összetevők egy része sérül a magas hőmérséklet hatására.

Éppen ezért, ha élettani hatásai miatt szeretnél egy-egy növényi olajat fogyasztani, akkor én kizárólag a hidegen sajtolt változatot javaslom. A hidegen sajtolás technológiájával meg tudjuk őrizni az adott olajos magok értékes összetevőinek jó részét, így segítségedre lehetnek abban, hogy megőrizd egészségedet és megerősítsd az immunrendszeredet.

 

Kattints ide a hidegen sajtolt 100 % természetes olajokhoz!

 

 

A szerző