Szervezetünk számára, akárcsak környezetünknek, a lelkünknek, otthonunknak szükség van arra, hogy felkészítsük őt a télre, a téli környezetre, a kihívásokra.
Szervezetünk felkészülése, felkészítése a télre
Így készítsük fel a szervezetet a télre – tanács az ájurvédából.
A régi indiai bölcsek tudták, hogy a természet ciklusai – így például a napszakok és az évszakok váltakozása – befolyással vannak ránk.
Nincs fölöttük hatalmunk, ám az életmódunkról – így például arról is, hogy mit eszünk – magunk döntünk. Ha pedig alkalmazkodunk ezekhez a ciklusokhoz, testileg-lelkileg egyaránt jót teszünk magunkban.
Szervezetünk működését a téli időszakban kívül a kapha és a vata, belül pedig pitta minőség határozza meg.
A kaphából adódóan egyfajta nehézségérzetet tapasztalunk, illetve a fokozódik a nyálkatermelés, míg a vata miatt a bőr és a nyálkahártya a szokásosnál szárazabb lehet.
Belül azonban – a pittának köszönhetően – felerősödik az emésztés tüze, az agni.
Az agni felel azért, hogy az ételeinket meg tudjuk emészteni, a bennük lévő vitaminokat és tápanyagokat be tudjuk építeni, megerősítve testünk természetes védekezőképességét.
Az ájurvéda számos módszert ajánl az agni életben tartására, például a fűszerek sűrűbb használatát.
Tanácsok a felkészítéséhez
Most van a szezonja van a céklának, a burgonyának, az édesburgonyának, a sárga- és a fehérrépának, amelyek gazdagok antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vitaminokban. Különösen A-vitaminban és C-vitaminban.
A szervezetnek ilyenkor nagyobb szüksége van zsiradékokra, mint egyébként.
Így a főzés és a sütés során használhatunk ezekből kicsit többet, mint az év más szakaszaiban. Az agni (az emésztő tűz) most erősebben ég, a szervezet képes lesz feldolgozni őket.
Fordítsunk azonban figyelmet a minőségükre.
Ajánlott az extra szűz olívaolaj, a kókuszzsír, illetve a ghí.
Kattints ide a bio, nyers kókuszolajhoz!
Kattints ide a bio extra szűz olívaolajhoz (Kréta szigetéről)
A rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, ami egyfelől az egészség kulcsa, másfelől a súlyfelesleg kialakulása is megelőzhető általa.
Megtalálhatók a már említett zöldségekben, a szezonális hazai gyümölcsök közül az almában és a körtében.
A gabonák közül érdemes bio teljes értékűeket választani, amelyek a gabona mind a három részét, azaz a korpát, csírát és a magbelsőt is tartalmazzák.