Barion Pixel

Szervezetünk számára, akárcsak környezetünknek, a lelkünknek, otthonunknak szükség van arra, hogy felkészítsük őt a télre, a téli környezetre, a kihívásokra.

Szervezetünk felkészülése, felkészítése a télre

Így készítsük fel a szervezetet a télre – tanács az ájurvédából.

A régi indiai bölcsek tudták, hogy a természet ciklusai – így például a napszakok és az évszakok váltakozása – befolyással vannak ránk.

Nincs fölöttük hatalmunk, ám az életmódunkról – így például arról is, hogy mit eszünk – magunk döntünk. Ha pedig alkalmazkodunk ezekhez a ciklusokhoz, testileg-lelkileg egyaránt jót teszünk magunkban.

Szervezetünk működését a téli időszakban kívül a kapha és a vata, belül pedig pitta minőség határozza meg.

A kaphából adódóan egyfajta nehézségérzetet tapasztalunk, illetve a fokozódik a nyálkatermelés, míg a vata miatt a bőr és a nyálkahártya a szokásosnál szárazabb lehet.

Belül azonban – a pittának köszönhetően – felerősödik az emésztés tüze, az agni.

Az agni felel azért, hogy az ételeinket meg tudjuk emészteni, a bennük lévő vitaminokat és tápanyagokat be tudjuk építeni, megerősítve testünk természetes védekezőképességét.

Az ájurvéda számos módszert ajánl az agni életben tartására, például a fűszerek sűrűbb használatát.

 

Tanácsok a felkészítéséhez

 

Most van a szezonja van a céklának, a burgonyának, az édesburgonyának, a sárga- és a fehérrépának, amelyek gazdagok antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vitaminokban. Különösen A-vitaminban és C-vitaminban.

A szervezetnek ilyenkor nagyobb szüksége van zsiradékokra, mint egyébként.

Így a főzés és a sütés során használhatunk ezekből kicsit többet, mint az év más szakaszaiban. Az agni (az emésztő tűz) most erősebben ég, a szervezet képes lesz feldolgozni őket.

Fordítsunk azonban figyelmet a minőségükre.

Ajánlott az extra szűz olívaolaj, a kókuszzsír, illetve a ghí.

 

Kattints ide a bio, nyers kókuszolajhoz!

 

Kattints ide a bio extra szűz olívaolajhoz (Kréta szigetéről)

 

A rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, ami egyfelől az egészség kulcsa, másfelől a súlyfelesleg kialakulása is megelőzhető általa.

Megtalálhatók a már említett zöldségekben, a szezonális hazai gyümölcsök közül az almában és a körtében.

A gabonák közül érdemes bio teljes értékűeket választani, amelyek a gabona mind a három részét, azaz a korpát, csírát és a magbelsőt is tartalmazzák.

 

A szerző