2023. január 20. péntek | dr Jung Andrea Fűszeres almalé melegen. Fűszeres almalé nem csak a hideg téli napokra. Az almalé talán az egész világon egy alapvető italnak számít. Van, hogy magában isszák, de vegyítve más gyümölcsökkel – például: meggyel, homoktövissel, barackkal… stb. – egészen különleges italokat ismerhetünk meg. Azonban ha a magát az eredeti, egyszerű almalét nem szeretnénk vegyíteni semmi mással, úgy is sok ízesítési variáció áll rendelkezésünkre. Mi most a keleti ízvilágot kedvelő ínyenceknek szeretnénk bemutatni egy otthon is egyszerűen elkészíthető ízletes, finom frissítőt, ami télen és nyáron is megállja a helyét poharunkban. Seb ras – Fűszeres almalé forralva Melengető ital zimankós téli napokra, de enyhébb időben is nagyon élvezhető. Hozzávalók 2 l almalé 2 db 7,5 cm hosszú fahéjrúd 1/2 evőkanál szegfűszeg 1/2 kávéskanál frissen őrölt szerecsendió 1/2 kávéskanál egész kardamom 1/2 kávéskanál egész koriander 2 evőkanál méz 8 szelet citrom Elkészítési módja Az almalevet a fűszerekkel felforraljuk, majd kis tűzön hagyjuk 20-25 percig. Leszűrjük és mézzel ízesítjük. Egy-egy szelet citrommal kínáljuk. A fűszeres almalé ital jótékony hatása Az alma jótékony hatásáról valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallott volna. Ez az a gyümölcs, amely szinte az egész világon – különböző típusokban – megtalálható, és elérhető. Kedvező ára miatt szinte mindenki számára egy egyszerűen hozzáférhető vitaminforrás. Az almában található gyümölcscukor, rost, C-vitamin, A-vitamin, b-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium. Nyersen, főzve, sütve is nagy segítség egészségünk, immunrendszerünk védelmében. A méz, édes íze miatt, kiváló helyettesítője lehet a fehér cukornak. Azonban vigyázni kell a cukor, és kalóriatartalma miatt, nem szabad mézből sem túlságosan sokat fogyasztani. Mindent csak mértékkel! Jótékony hatását erősítik a különböző aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, amelyeket tartalmaz. Minden fajtának más, és más az összetétele, ezáltal a szervezetre gyakorolt gyógyhatása is. Hazánkban a leggyakrabban fogyasztott méz a vegyes virágméz, az akác, és a repceméz. Érdemes változatosan – és mértékkel – fogyasztani őket, így a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot juttathatunk szervezetünkbe. Jó kísérletezést az ízekkel! Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts