Barion Pixel

Az ayurvédikus indiai masszázs első lépése, hogy a masszőr felméri a vendégét a masszírozás előtt, mert tudnia kell vendégének a testtípusát. A következő alkalmak során megbeszélik, ha történt valami változás a vendég egészségi-, testi-, és lelki állapotában. Ezek az információk azért fontosak, mert csak ezek ismeretében tudja az ayurvédikus masszőr eldönteni, hogy melyik olajat használja a masszírozás során.

Réges-régen Indiában csak két olajat használtak. Télen mustármagolajat, nyáron pedig kókuszolajat.

mustárolaj, ayurvédikus indiai masszázs

A mustármagot azért használták télen, mert melegítő, pezsdítő hatása van. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően extra hőt kölcsönöz a testnek, emiatt vérbőséget okoz. Az illata is igen erőteljes, ezért hatással van az idegrendszerre és megvédi az immunrendszert.

kókuszolaj, ayurvédikus indiai masszázs

A kókuszolajat azért használták nyáron, mert hűsítő hatása van. Masszírozás során a testre felkent kókuszolaj a test azon részein, ahol éppen nem folyik a masszírozás hűlni kezd, így kellemesen hűsít. Hűlés közben elkezd dermedni és gyönyörű „selyem” réteg keletkezik a bőrön. A szervezetünkben túltengő tüzet csillapítja és mentálisan is nyugtatólag hat.

Ma már szélesebb palettán dolgozom. Sokféle olaj használható a masszírozásokhoz. A legtöbben előnyben részesítik a hazánkban is termesztett növényekből készült olajokat (pl.: napraforgó, tökmag, szőlőmag), de természetesen a nálunk is már mindennapi használatba került olajokat is (pl.: olíva, kókusz). Az olajoknál nagyon fontos szempont, hogy mindig hidegen sajtolt növényi olajokat használjunk!

Ayurvédikus testtípusok

Az Univerzumot 5 elem alkotja:

 1. Éter
 2. Levegő
 3. Tűz
 4. Víz
 5. Föld

Testünket is ez az 5 elem alkotja. Persze ezt nem kell szó szerint érteni. A levegő természetesen bennünk van, például a tüdőnkben. A tűz a szervezetünkben az emésztés (emésztő tűz), vagy például a lobbanékonyságunk révén. A víz a testnedveink, vérünk révén. A föld elemet pedig például a csontjaink, vagy a körmeink reprezentálják.

Az Ayurvéda szerint ebből az 5 elemből lett minden. És ebből az 5 elemből alakult ki a 3 Dosha.

A Dosha szanszkrit eredetű szó, jelentése: hatóerő.

A test 3 Doshája:

 1. VATA Dosha (az éter és a levegő elemet tartalmazza)
 2. PITTA Dosha (a tűz elemet tartalmazza)
 3. KAPHA Dosha (a víz és a föld elemet tartalmazza)

Általában kettő dosha ami erősebben működik és a harmadik kevésbé. Az Ayurvéda célja, hogy a 3 Dosha egyensúlyba kerüljön, mert akkor leszünk egészségesek. Ha nagyon felborul a 3 Dosha aránya, akkor jelentkeznek a betegségek. De nem elég a testünk egyészségére odafigyelni, hanem a lelki egészségünk is nagyon fontos!

Az Ayurvéda azt mondja, hogy minden betegségünk oka lelki eredetű, mert a test és a lélek elválaszthatatlan! Szellemi egészség nélkül nincs fizikai egészség!

Ritka, de előfordul, hogy valaki Tridosha alkat. Ez azt jelenti, hogy a 3 Dosha teljes egyensúlyban működik a szervezetében.

A testi-lelki-szellemi egyensúly elősegítéséhez az Ayurvéda több lehetőséget is kínál. A testtípusoknak megfelelő táplálkozást; napi- és szezonális egészségmegőrző rítusokat; a szervezet méregtelenítését; jógázást; légző gyakorlatokat; olajos kezeléseket; és persze a masszírozást.

Az ayurvédikus indiai masszázs fajtái:

 1. ayurvédikus masszázs, Abhyanga, ayurvéda Abhyanga (teljes test olajos masszázsa)
 2. shiroabhyanga, ayurvédikus indiai masszázsShiroabhyanga (fej, homlok, nyak-vállöv és arc olajos masszázsa)
 3. Padabhyanga, ayurvédikus masszázs, ayurvédaPadabhyanga (talp olajos masszázsa)
 4. marma_chikitsa, ayurvédikus masszázsMarma Chikitsa kezelés (arc marma pontjainak stimulálása)

Az Abhyanga masszírozásnak három változata ismertebb. Az ayurvédikus kismama masszázs, az ayurvédikus babamasszázs és az ayurvédikus felnőtt masszázs. Mind a három teljes test olajos masszírozását jelenti. Az alap a felnőtt masszírozás és ennek változatai a kismama- és a babamasszázs. Természetesen ugyanolyan meghatározott sorrendben történnek a lépések, gyengédebb és erősebb fogások, de a speciális igényekhez alkalmazkodva. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan lépések, amik teljesen elhagyásra is kerülnek és pl. a babáknál kevesebb olajat kell használni.

 

 

 

AYURVÉDIKUS MASSZÁZZSAL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREKHEZ KATTINTS IDE!

A szerző