Ez a vegán sütemény nemcsak tejet és tojást nem tartalmaz, hanem gluténmentes is. E mellett nem tartalmaz hagyományos cukrot, egyszerűen elkészíthető és igazán finom is. Ajánlom mindekinek ezt a vegán sütemény különlegességet, aki egy kis kuriózumra vágyik a desszertek világából.

Hozzávalók (12 db vegán keksz)

  • ½ csésze finomított, szűz kókuszolaj
  • ½ csésze juhar vagy agave szirup
  • 2 ek. nádcukor
  • ¼ teáskanál tengeri só
  • 2 tk vanília
  • 1 csésze barnarizsliszt
  • ¼ csésze tápióka liszt
  • ½ vagy 1 csésze zúzott biokókusz
  • ½ csésze nyers őrölt kesudió
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk xanthan gumi
  • igény szerint bio csoki chips

 

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius fokra.
  2. A kókuszolajat, a juharszirupot, a cukrot, a tengeri sót és a vaníliát egy közepes tálba tesszük. Ha erős a kezünk mechanikusan, ha gyengébb elektromos habverővel kb. két percig alaposan összedolgozzuk.
  3. A kesudiót kávédarálóban finomra daráljuk.
  4. Egy külön tálban összekeverjük a barna rizslisztet, a tápiókalisztet, a kókuszt, az őrölt kesudiót, a sütőport és a xanthán gumit. A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és az egészet mixerrel alaposan összekeverjük. Ha a keverékünk túl száraz, tegyünk hozzá 1 ek. vizet. Tetszés szerint csoki chips-be forgathatjuk a tésztát.
  5. Egy sütőpapírt megolajozunk kókuszolajjal. A tésztából golyókat formázunk. A golyókat finoman ellapítjuk a tenyerünkben, hogy laposabb keksz formákat kapjunk. A sütőpapírra helyezzük a vegán sütemény korongokat és 12-15 percig sütjük a sütit. Forrón egy kicsit málik, de ahogy hűl megkeményedik.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!