Barion Pixel

A töltött krumpli általában téli ételnek számít. Persze nyugodtan fogyaszthatjuk bármelyik évszakban egy kis idény salátával megbolondítva. A recept rendkívül egyszerű, de nagyon laktató és finom. Érdemes kipróbálni!

burgonya

A burgonya élettani hatásai

A krumpliról azt tartják, hogy hízlal. Ez azonban nem igaz – a testsúlygyarapodásért sokkal inkább az a zsiradék felelős, amiben készítik, vagy amit az asztalnál vaj vagy tejföl formájában hozzáadnak. A mi receptünk igazán fogyókúrás: aki fogyni szeretne ne zsiradékban sült, hanem vízben főtt, vagy sütőben (héjában) sült burgonyát egyen.

A burgonya sok szénhidrátot tartalmaz, amelyben fehérje és rostanyag, sőt jelentős mennyiségű C-vitamin és kálium is található. A C-vitamin azonban sütés és főzés hatására lebomlik.

A fényen megzöldült fiatal gumókban levő chaconin és szolanin nevű alkaloid heveny mérgezést okozhat. Ha a burgonyán zöld elszíneződés van, dobjuk ki! A szolanin már kis mennyiségben is migrént, hányingert, álmosságot és lázat okozhat!

 


Töltött krumpli hozzávalói 6 személyre

  • 6 nagy gömbölyűbb krumpli
  • 6 tojás
  • egy kevés kenyérbél
  • vaj
  • só, bors

 

Töltött krumpli elkészítése

A sütőben alacsony hőfokon villa próbáig sütjük a krumplikat. A sütőből kivéve levágjuk a tetejüket, majd kanállal óvatosan kivájjuk a krumplikat.

Amit kiszedünk a krumplik közepéből nem dobjuk el, hanem sóval, borssal fűszerezve pürésítjük. A pürét visszatöltjük a krumplikba, a tetejükön hagyunk egy kis üreget és ezekbe törjük bele a tojásokat, ügyelve arra, hogy a sárgájuk egyben maradjon.

Meghintjük a krumplikat reszelt sajttal, fűszerezzük sóval borssal, majd következik a kenyérbél a tetejükre. Visszatesszük az egészet a sütőbe,amikor a reszelt sajt barnára sült készen van az étel.

Forrón tálaljuk!

A szerző