2024. január 26. péntek | dr Jung Andrea Egy különleges omlett receptet mutatunk most be, mely nem a klasszikus omlett, inkább egy különleges desszert. Afgán eredetű édesség, nagyon régi, tradicionális recept. Klasszikus afgán édesség. Az afgánok jellemzően esküvőkön kínálják a vendégeket ezzel a különlegességgel. Laposra is készíthetszük és fel is tekerhetjük. Afganisztánban feltekerve tálalják. Megbolondíthatjuk lekvárral, gyümölcs dzsemmel is. Vegetariánus recept. Hozzávalók selyem omlett recepthez (1 csésze kb. 2,5 dl) 1,5 csésze cukor 0,5 csésze darált pisztácia 2 csésze víz 8 db egész tojás kardamom sáfrány olívaolaj Szirup elkészítése A cukrot és a vizet főzzük 5-8 percig, amíg besűrűsödik. Tetszés szerint tehetünk bele sáfrányt is. Öntsük lapos edénybe hűlni és tegyük félre! Készítsük elő a kívánt mennyiségű darált pisztáciát és egy kevés kardamomot. Selyem omlett sütése Kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben forrósítsunk fel két csésze olajat. Közben 8 db egész tojást kevés sóval összekeverünk. Ebbe a tojásba mártsuk bele a kezünket majdnem csuklóig, az ujjainkat szélesre tárva, lefelé fordítva, gyorsan csurgassuk a tojást a forró olajra. A cél, hogy a csurgatott tojás a serpenyő teljes területét befedje. Minél finomabb a szál, annál jobb a technikánk. 7-8 alkalommal ismételjük meg ezt a műveletet. Majd egy hosszú tűvel (pl hústű) nyúljunk az anyag közepe alá, fordítsuk meg, hogy a másik fele is kissé megsüljön. Jól csurgassuk ki belőle az olajat. Tegyük a szirupba és néhányszor nyomkodjuk bele, hogy jól átjárja. Addig süssük a tojást, amíg elfogy. Tekercselés Egy sima tálon a barnábbik oldalával lefelé laza, kb. 3 cm átmérőjű tekercset készítünk, megszórjuk pisztáciával és kardamommal, majd darabokra vágjuk. A szerző dr Jung Andrea See author's posts