Egy különleges omlett receptet mutatunk most be, mely nem a klasszikus omlett, inkább egy különleges desszert.
Afgán eredetű édesség, nagyon régi, tradicionális recept. Klasszikus afgán édesség. Az afgánok jellemzően esküvőkön kínálják a vendégeket ezzel a különlegességgel.
Laposra is készíthetszük és fel is tekerhetjük. Afganisztánban feltekerve tálalják.
Megbolondíthatjuk lekvárral, gyümölcs dzsemmel is.
Hozzávalók selyem omlett recepthez (1 csésze kb. 2,5 dl)
- 1,5 csésze cukor
- 0,5 csésze darált pisztácia
- 2 csésze víz
- 8 db egész tojás
- kardamom
- sáfrány
- olívaolaj
Szirup elkészítése
A cukrot és a vizet főzzük 5-8 percig, amíg besűrűsödik. Tetszés szerint tehetünk bele sáfrányt is. Öntsük lapos edénybe hűlni és tegyük félre!
Készítsük elő a kívánt mennyiségű darált pisztáciát és egy kevés kardamomot.
Selyem omlett sütése
Kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben forrósítsunk fel két csésze olajat.
Közben 8 db egész tojást kevés sóval összekeverünk. Ebbe a tojásba mártsuk bele a kezünket majdnem csuklóig, az ujjainkat szélesre tárva, lefelé fordítva, gyorsan csurgassuk a tojást a forró olajra. A cél, hogy a csurgatott tojás a serpenyő teljes területét befedje. Minél finomabb a szál, annál jobb a technikánk.
7-8 alkalommal ismételjük meg ezt a műveletet.
Majd egy hosszú tűvel (pl hústű) nyúljunk az anyag közepe alá, fordítsuk meg, hogy a másik fele is kissé megsüljön.
Jól csurgassuk ki belőle az olajat.
Tegyük a szirupba és néhányszor nyomkodjuk bele, hogy jól átjárja.
Addig süssük a tojást, amíg elfogy.
Tekercselés
Egy sima tálon a barnábbik oldalával lefelé laza, kb. 3 cm átmérőjű tekercset készítünk, megszórjuk pisztáciával és kardamommal, majd darabokra vágjuk.