Egy különleges omlett receptet mutatunk most be, mely nem a klasszikus omlett, inkább egy különleges desszert.

Afgán eredetű édesség, nagyon régi, tradicionális recept. Klasszikus afgán édesség. Az afgánok jellemzően esküvőkön kínálják a vendégeket ezzel a különlegességgel.

Laposra is készíthetszük és fel is tekerhetjük. Afganisztánban feltekerve tálalják.

Megbolondíthatjuk lekvárral, gyümölcs dzsemmel is.

Vegetariánus recept.


Hozzávalók selyem omlett recepthez (1 csésze kb. 2,5 dl)

  • 1,5 csésze cukor
  • 0,5 csésze darált pisztácia
  • 2 csésze víz
  • 8 db egész tojás
  • kardamom
  • sáfrány
  • olívaolaj

 

Szirup elkészítése

A cukrot és a vizet főzzük 5-8 percig, amíg besűrűsödik. Tetszés szerint tehetünk bele sáfrányt is. Öntsük lapos edénybe hűlni és tegyük félre!

Készítsük elő a kívánt mennyiségű darált pisztáciát és egy kevés kardamomot.

 

Selyem omlett sütése

Kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben forrósítsunk fel két csésze olajat.

Közben 8 db egész tojást kevés sóval összekeverünk. Ebbe a tojásba mártsuk bele a kezünket majdnem csuklóig, az ujjainkat szélesre tárva, lefelé fordítva, gyorsan csurgassuk a tojást a forró olajra. A cél, hogy a csurgatott tojás a serpenyő teljes területét befedje. Minél finomabb a szál, annál jobb a technikánk.

7-8 alkalommal ismételjük meg ezt a műveletet.

Majd egy hosszú tűvel (pl hústű) nyúljunk az anyag közepe alá, fordítsuk meg, hogy a másik fele is kissé megsüljön.

Jól csurgassuk ki belőle az olajat.

Tegyük a szirupba és néhányszor nyomkodjuk bele, hogy jól átjárja.

Addig süssük a tojást, amíg elfogy.

Tekercselés

Egy sima tálon a barnábbik oldalával lefelé laza, kb. 3 cm átmérőjű tekercset készítünk, megszórjuk pisztáciával és kardamommal, majd darabokra vágjuk.

A szerző