Sáfrányos rizs recept, egy kis sajttal.

Indiai ételek, és a rizs.

Aki egy kicsit is ismeri az indiaik étkezéseit, hagyományos ételeit, felfedezhette hogy a rizs milyen nagy szerepet játszik mindennapjaikban.

Nagyon sok fajta ízesítési, elkészítési módot ismerhetünk meg a különböző receptek által.

A sáfrány egy másik kedvelt alapanyag a konyhájukban, így szinte máris elkerülhetetlen, hogy ezek az ízek összetalálkozzanak az asztalon.

Ezzel a recepttel a sáfrányos rizst, egy kis házisajt-golyóval dobjuk fel, így nem csak ízletes, de mindenképpen laktató előételt, főételt kapunk.

A sáfrány gyógyhatása

Ennek a hazánkban inkább kiskerti ritkaságnak hatalmas kultúrtörténeti múltja van, hiszen ősidőktől ételszínezésre és gyógynövényként alkalmazták, főleg a mediterrán országokban.
Bibe szála Augustin szerint 100.000-szeres higításban, mások szerint 200.000-szeres higításban is megszínezi a vizet!
Ez azt jelenti, hogy már egyetlen bibeszál szemmel láthatóan megfest egy liter vizet, mely festőképesség növényeknél ritka!

Megnöveli a bőr sejtjeinek energiatermelését.

Ősidők óta ismeretesek a sáfrány különleges tulajdonságai. Hippokratész is rendszeresen használta.

Életelixírnek tartották.

Erős antioxidáns hatással bír, így lassítja az öregedési folyamatokat a bőrszövetekben.

A valódi sáfrány igen drága.

A sáfrány gyógyhatása ugyanakkor ellentmondásos az adatok szerint. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyénenként igen nagy különbségek vannak a hatásban, valamint sokszor egész másképp hat a nőkre és a férfiakra.

Igen könnyű túladagolni, az igen különböző egyéni érzékenység miatt. Ez olyannyira igaz, hogy még ételfestékként, fűszerként való alkalmazásánál is óvatosan kell adagolni, nem szabad semmiképpen sem túlzásba vinni adagolását és nem tanácsos folyamatosan, hosszú időn keresztül alkalmazni.

 

Kesar paneer pulao – Sáfrányos rizs házisajt-golyókkal

Hozzávalók

  • 350 g hosszú szemű rizs
  • 50 g mazsola
  • 200 g házi sajt
  • 1 kávéskanál valódi sáfrány
  • 2 kávéskanál barna cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 7 dl víz
  • 50 g hámozott mandula vagy kesudió
  • 2 1/2 kávéskanál só

 

A sáfrányos rizs elkészítési módja

A rizst megmossuk, és leszárítjuk.

A sajtot szitán áttörjük és apró golyókat formálunk belőle.

Ezeket ghíben vagy olajban aranybarnára sütjük és félretesszük.

A sáfrányt és a cukrot felolvasztjuk a langyos tejben.

Ebbe áztatjuk a sült sajtgolyókat és a mazsolát.

Egy evőkanál vajat felolvasztunk, és 2 percig pirítjuk benne a rizst.

Ráöntjük a forrásban lévő sós vizet, szorosan lefedjük, és takarék lángon pároljuk.

Tíz perccel később óvatosan belekeverjük a sáfrányos tejet, a mazsolát és a pirított magvakat. (A sajtgolyókat félretesszük.)

Ismét lefedjük, és még tíz percig pároljuk, majd fedő nélkül további 2-3 percig főzzük.

Végül megszórjuk vajdarabokkal, és a sajtgolyókkal díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 30-40 perc.

 

A szerző