2024. november 15. péntek | Angyal Renáta Puri recept a mindennapokra. Puri, a zsiradékban sült lepény, avagy az indiai kenyér. A puri a leggyorsabban, és legegyszerűbben elkészthető indiai lepényféle. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor sem okozhat különösebb nehézséget, mivel a receptek általában nagyon egyszerűek. Ha már belejössz az elkészítésébe, később akár sokkal több darabot is készíthetsz egyszerre. A purit, különsen, ha különféle módon ízesítve van, fogyaszthatjuk akár magában, köretként, esetleg szószokba mártogatva, vagy levesekhez, főzelékekhez, fő ételekhez kiegészítésként. Kela puri – Banános puri recept Hozzávalók 250 g teljes kiőrlésű liszt 50 g sárgaborsó liszt 1/2 kávéskanál csípős pirospaprika 1 kávéskanál kurkuma 1 kávéskanál római kömény 1 kávéskanál só 1 evőkanál olvasztott ghí vagy vaj 2 kicsi érett vagy túlérett banán 2 kávéskanál barna cukor ghí vagy növényi olaj a sütéshez A banános puri recept elkészítése A kétfajta lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat vagy ghít. Egy másik edényben pürésítjük a banánt. Belekeverjük a cukrot, majd az egészet a liszthez adjuk, és összegyúrjuk. Ha nem elég nedves, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Ha túl nedves, 1-2 evőkanál liszttel szórjuk meg. Sima, középkemény tésztát gyúrunk belőle, nyirkos ruha alatt 15-30 percig pihentetjük, majd a purinál leírt módon kisodorjuk és megsütjük a kela purikat. A tészta elkészítési ideje: 15 perc. Pihentetési idő: 15-30 perc. A kela purik elkészítése darabonként: 3 perc. A hozzávalók jótékony hatásai A ghí segíti az emésztőrendszer működését, valamint az egészséges zsírsavak forrása. Telítetlen zsírsavakban, például az oleinsavban, és linosavban gazdag. Az ajurvédában gyakran gyulladáscsökkentő szerként alkalmazzák. A római kömény valódi vitaminbomba, gazdag kalciumban, B- és E-vitaminban, cinkben, vasban, magnéziumban. Felpörgeti az anyagcserét, serkenti a zsírégetést is, így rendkívül hatásos egy fogyókúránál. A kurkuma csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a gyomorégést, és az IBS, és a rossz emésztés tüneteit. Segít megszüntetni az ízületi gyulladásokat, a depressziót, megfázást, hörghurutot, fejfájást. A banán tápláló, kalóriadús gyümölcs. Kalciumban gazdag, és ez jótékony hatással van szívünkre, vérnyomásunkra. Káliumtartalma védi csontjainkat, megvéd a gyomorfekélytől. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts