Puri recept a mindennapokra.

Puri, a zsiradékban sült lepény, avagy az indiai kenyér.

A puri a leggyorsabban, és legegyszerűbben elkészthető indiai lepényféle. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor sem okozhat különösebb nehézséget, mivel a receptek általában nagyon egyszerűek. Ha már belejössz az elkészítésébe, később akár sokkal több darabot is készíthetsz egyszerre.

A purit, különsen, ha különféle módon ízesítve van, fogyaszthatjuk akár magában, köretként, esetleg szószokba mártogatva, vagy levesekhez, főzelékekhez, fő ételekhez kiegészítésként.

 

Kela puri – Banános puri recept

Hozzávalók

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g sárgaborsó liszt
  • 1/2 kávéskanál csípős pirospaprika
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olvasztott ghí vagy vaj
  • 2 kicsi érett vagy túlérett banán
  • 2 kávéskanál barna cukor
  • ghí vagy növényi olaj a sütéshez

 

A banános puri recept elkészítése

A kétfajta lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval.

Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat vagy ghít.

Egy másik edényben pürésítjük a banánt. Belekeverjük a cukrot, majd az egészet a liszthez adjuk, és összegyúrjuk.

Ha nem elég nedves, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.

Ha túl nedves, 1-2 evőkanál liszttel szórjuk meg.

Sima, középkemény tésztát gyúrunk belőle, nyirkos ruha alatt 15-30 percig pihentetjük, majd a purinál leírt módon kisodorjuk és megsütjük a kela purikat.

A tészta elkészítési ideje: 15 perc.
Pihentetési idő: 15-30 perc.
A kela purik elkészítése darabonként: 3 perc.

 

A hozzávalók jótékony hatásai

A ghí segíti az emésztőrendszer működését, valamint az egészséges zsírsavak forrása. Telítetlen zsírsavakban, például az oleinsavban, és linosavban gazdag. Az ajurvédában gyakran gyulladáscsökkentő szerként alkalmazzák.

A római kömény valódi vitaminbomba, gazdag kalciumban, B- és E-vitaminban, cinkben, vasban, magnéziumban. Felpörgeti az anyagcserét, serkenti a zsírégetést is, így rendkívül hatásos egy fogyókúránál.

A kurkuma csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a gyomorégést, és az IBS, és a rossz emésztés tüneteit. Segít megszüntetni az ízületi gyulladásokat, a depressziót, megfázást, hörghurutot, fejfájást.

A banán tápláló, kalóriadús gyümölcs. Kalciumban gazdag, és ez jótékony hatással van szívünkre, vérnyomásunkra. Káliumtartalma védi csontjainkat, megvéd a gyomorfekélytől.

 

 

A szerző