Most egy igazi nyári receptet szeretnék nektek bemutatni, mely egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, még pedig a pikáns padlizsán szeleteket.

Sok olyan összetevőből áll, mely gyógynövényként is ismert.

padlizsán, töltött padlizsán vega

A padlizsán

A padlizsán elnevezés az arab badinjan szóból származik, amely a perzsa badin-gan alakon keresztül a szanszkrit vatin-ganah kifejezésből ered. Olykor törökparadicsom, vagy kékparadicsom nevekkel is hivatkoznak a padlizsánra. Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert,

Az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában eggplant-nek, azaz „tojásnövénynek” nevezik, mert a 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, tojásra hasonlított. Az indiai és a dél-afrikai angolban brinjal-ként ismerik. Francia neve aubergine, amely a katalán albergínia szóból származik.

Pikáns padlizsán szelet

Hozzávalók: 60-80 dkg padlizsán, 5 – 6 gerezd fokhagyma, 5 dkg darált dió, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. citromlé, csipet só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése: A megmosott, és szárazra törölt padlizsánokat előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süssük. Miután kihűlt távolítsuk el a héját és vágjuk fel kb. 1 cm-es szeletekre. A zúzott fokhagymát a darált dióval, petrezselyemmel, az olajjal, a citromlével és ízlés szerint sóval, borssal kikeverjük. A felkarikázott padlizsánszeleteket kevés olajon pirosra sütjük.
Ezután egy tálban, melynek fedele is van, lerakunk egy sor szeletelt padlizsánt, megöntözzük egy kevés öntettel, majd újra a padlizsán következik stb.

Vigyázzunk, mert könnyen szétesik. Amikor a rétegezés elkészült lefedjük, és legalább 12 órát hűtőszekrényben érleljük. Tálaláskor díszíthetjük paradicsom, vagy citromkarikákkal, további petrezselyem vagy friss koriander zölddel, darabos dióval. Fogyaszthatjuk pirítós kenyérrel, ehetjük sült krumplihoz, párolt rizshez, hajdinához.

A padlizsán sokféleképpen felhasználható, krémek, mártások, sültek is készíthetők belőle, tölteni is lehet. A vegetáriánus étrend egyik legkedveltebb alapanyaga, mert húshelyettesítőként is kiváló. Főzni, sütni is remekül, könnyen és gyorsan lehet, és az előkészítése nagyon gyors. Főzés/sütés előtt érdemes lesózni, majd a felgyülemlett vizet leszárítani a zöldségről így erőteljesebben kijön az íze és ételünk sűrűbb lesz.

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző