Túrós csapati receptje


csapati, túrós csapati, India

A csapati egy indiai kenyérféle.

Ebben a cikkben nem a hagyományos csapati receptet mutatjuk be, hanem az úgynevezett „téli csapati” receptjét, amelyet szintén érdemes kipróbálni, megkóstolni.

Túrós csapati

E „téli csapati” tésztája kissé nehezebben kezelhető, mint a hagyományos csapatié, de megéri a fáradságot.

Hozzávalók

  • 2 dl tej,
  • 1 kk citromlé,
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1/2 kk só,
  • 4-5 ek olvasztott vaj a csapatik megkenéséhez

KATTINTS IDE A CITROM JÓTÉKONY HATÁSAINAK MEGISMERÉSÉHEZ!

Elkészítési módja

A tejet felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és hozzákeverjük a citromlevet. Egy percen belül túró darabokra és sárgás színű savóra válik szét. Ha nem így történne, akkor még egy kevés citromlevet adunk hozzá.

A liszt felét a savós túróba szitáljuk, és egy fakanállal gyorsan simára keverjük. Kicsit kihűtjük, majd a só és a maradék liszt segítségével közép kemény tésztát gyúrunk belőle.

Letakarva 1/2-3 órán át pihentetjük. 12 gombócra osztjuk, nyirkos ruhával letakarjuk.

Az elsőből kevés liszt segítségével 15 cm átmérőjű, egyenletes vastagságú lepényt sodrunk, melyet felmelegített palacsintasütőbe helyezünk és kb. 1 percig sütünk.

Ekkorra a csapati teteje világos színű és buborékokkal borított lesz. Megfordítjuk, még 1/2 percig sütjük, majd erős nyílt lángra dobjuk.

Pillanatok alatt luftballon szerűen felfúvódik. Megfordítjuk, majd néhány másodperc múlva előmelegített tányérra dobjuk. Tetejét megkenjük vajjal. Ugyanígy készítjük a többi túrós csapatit is.

 

Elképzelhető, hogy nem sikerül elsőre hibátlanul, de mindenképpen megéri a kísérletezést, mert kis gyakorlással egy gyors, és egyedi kenyérféléhez, körethez, nassolni valóhoz juttathatjuk családunkat.

Fogyasztása nincs napszakhoz kötve, akár reggelire, ebédre, vagy vacsorára is megfelel, teljes értékű kiegészítője az étkezéseknek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük