2022. január 14. péntek | dr Jung Andrea A csapati egy indiai kenyérféle. Ebben a cikkben nem a hagyományos csapati receptet mutatjuk be, hanem az úgynevezett „téli csapati” receptjét, amelyet szintén érdemes kipróbálni, megkóstolni. Túrós csapati E „téli csapati” tésztája kissé nehezebben kezelhető, mint a hagyományos csapatié, de megéri a fáradságot. Hozzávalók 2 dl tej, 1 kk citromlé, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg finomliszt, 1/2 kk só, 4-5 ek olvasztott vaj a csapatik megkenéséhez KATTINTS IDE A CITROM JÓTÉKONY HATÁSAINAK MEGISMERÉSÉHEZ! Elkészítési módja A tejet felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és hozzákeverjük a citromlevet. Egy percen belül túró darabokra és sárgás színű savóra válik szét. Ha nem így történne, akkor még egy kevés citromlevet adunk hozzá. A liszt felét a savós túróba szitáljuk, és egy fakanállal gyorsan simára keverjük. Kicsit kihűtjük, majd a só és a maradék liszt segítségével közép kemény tésztát gyúrunk belőle. Letakarva 1/2-3 órán át pihentetjük. 12 gombócra osztjuk, nyirkos ruhával letakarjuk. Az elsőből kevés liszt segítségével 15 cm átmérőjű, egyenletes vastagságú lepényt sodrunk, melyet felmelegített palacsintasütőbe helyezünk és kb. 1 percig sütünk. Ekkorra a csapati teteje világos színű és buborékokkal borított lesz. Megfordítjuk, még 1/2 percig sütjük, majd erős nyílt lángra dobjuk. Pillanatok alatt luftballon szerűen felfúvódik. Megfordítjuk, majd néhány másodperc múlva előmelegített tányérra dobjuk. Tetejét megkenjük vajjal. Ugyanígy készítjük a többi túrós csapatit is. Elképzelhető, hogy nem sikerül elsőre hibátlanul, de mindenképpen megéri a kísérletezést, mert kis gyakorlással egy gyors, és egyedi kenyérféléhez, körethez, nassolni valóhoz juttathatjuk családunkat. Fogyasztása nincs napszakhoz kötve, akár reggelire, ebédre, vagy vacsorára is megfelel, teljes értékű kiegészítője az étkezéseknek. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts