A Pakora egy nagyon változatosan, viszonylag saját ízlés szerint elkészíthető étel.
A Pakora Indiából származik, viszont nagyon hasonló a nálunk is gyakran elkészített rántott zöldségekhez.
Alapja, fő hozzávalója szinte bármilyen zöldségféle. Különlegessége leginkább az egyedi, indiai fűszerezésben rejlik. Egyféle indiai bundás zöldség.
Elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy a nyersen a tésztába mártott zöldségnek több időre van szüksége, mire megsül.
Figyeljünk, hogy a ghí (vagy ha az nincsen éppen a konyhánkban, akkor az olaj) közepes hőmérsékletű legyen, mert ha túl meleg, akkor könnyen megég a külseje, mire a belseje átsül, viszont ha túl hideg, nem sülnek meg megfelelően.
Egyszerre sose tegyünk túl sok zöldséget sülni, mivel az könnyen visszahűtheti a ghí-t!
Legelterjedtebb alapanyaga a karfiol, azonban nagyon finom a cukkiniből, padlizsánból, édesburgonyából készített Pakora is.
Előételként, köretként is fogyaszthatjuk, de egészséges nassolnivaló lehet a TV előtt, vagy egy családi összejövetelen egy kis chutney-val fogyasztva is.
Megéri kipróbálni többféleképpen, többféle zöldséggel, bármilyen alkalomra.
Pakora – indiai sült zöldség
Egy gyorsan elkészíthető finom csemege ami akár főfogás mellé akár egy kis csatnival önmagában is megállja a helyét.
Bármilyen zöldségből elkészülhet amit csak szeretünk, de akár még kevésbé kedvelt zöldségeinket is egyedivé, finommá tudja varázsolni ez a fajta elkészítési mód.
Hozzávalók
- bármilyen zöldség (karfiol, zeller, paprika, padlizsán, stb) vagy akár friss házisajt
- 20 dkg csicseriborsó liszt
- 1 kávéskanál só
- bors
- 1 kávéskanál hing-por
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 1/4 kávéskanál chili
- 1/4 kávéskanál kurkuma
- kicsi hideg víz
A Pakora elkészítése
Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk.
A csicseriborsó lisztet a fűszerekkel alaposan összekeverjük, majd a hideg víz hozzáadásával sűrű palacsintatésztát készítünk.
A zöldségeket egyenként belemártogatjuk a tésztába, és forró ghíben/olajban kb. 5-8 percig sütjük.
Ha megsült, papírtörlőn alaposan leitatjuk. Melegen tálaljuk.
Ez az étel nemcsak zöldségből, hanem kenyérszeletekből is készülhet, akkor bread pakora a neve.
A szikh templomokban (gurdwara) ez a hagyományos vasárnapi reggeli, zöldségekből és kenyérből készítve.
A magyar bundáskenyér helyett kiváló vegán alternatíva lehet, persze nem sajtosan.