2023. május 26. péntek | Angyal Renáta A Pakora egy nagyon változatosan, viszonylag saját ízlés szerint elkészíthető étel. A Pakora Indiából származik, viszont nagyon hasonló a nálunk is gyakran elkészített rántott zöldségekhez. Alapja, fő hozzávalója szinte bármilyen zöldségféle. Különlegessége leginkább az egyedi, indiai fűszerezésben rejlik. Egyféle indiai bundás zöldség. Elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy a nyersen a tésztába mártott zöldségnek több időre van szüksége, mire megsül. Figyeljünk, hogy a ghí (vagy ha az nincsen éppen a konyhánkban, akkor az olaj) közepes hőmérsékletű legyen, mert ha túl meleg, akkor könnyen megég a külseje, mire a belseje átsül, viszont ha túl hideg, nem sülnek meg megfelelően. Egyszerre sose tegyünk túl sok zöldséget sülni, mivel az könnyen visszahűtheti a ghí-t! Legelterjedtebb alapanyaga a karfiol, azonban nagyon finom a cukkiniből, padlizsánból, édesburgonyából készített Pakora is. Előételként, köretként is fogyaszthatjuk, de egészséges nassolnivaló lehet a TV előtt, vagy egy családi összejövetelen egy kis chutney-val fogyasztva is. Megéri kipróbálni többféleképpen, többféle zöldséggel, bármilyen alkalomra. Pakora – indiai sült zöldség Egy gyorsan elkészíthető finom csemege ami akár főfogás mellé akár egy kis csatnival önmagában is megállja a helyét. Bármilyen zöldségből elkészülhet amit csak szeretünk, de akár még kevésbé kedvelt zöldségeinket is egyedivé, finommá tudja varázsolni ez a fajta elkészítési mód. Hozzávalók bármilyen zöldség (karfiol, zeller, paprika, padlizsán, stb) vagy akár friss házisajt 20 dkg csicseriborsó liszt 1 kávéskanál só bors 1 kávéskanál hing-por 1/2 kávéskanál fahéj 1/4 kávéskanál chili 1/4 kávéskanál kurkuma kicsi hideg víz A Pakora elkészítése Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk. A csicseriborsó lisztet a fűszerekkel alaposan összekeverjük, majd a hideg víz hozzáadásával sűrű palacsintatésztát készítünk. A zöldségeket egyenként belemártogatjuk a tésztába, és forró ghíben/olajban kb. 5-8 percig sütjük. Ha megsült, papírtörlőn alaposan leitatjuk. Melegen tálaljuk. Ez az étel nemcsak zöldségből, hanem kenyérszeletekből is készülhet, akkor bread pakora a neve. A szikh templomokban (gurdwara) ez a hagyományos vasárnapi reggeli, zöldségekből és kenyérből készítve. A magyar bundáskenyér helyett kiváló vegán alternatíva lehet, persze nem sajtosan. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts