A Pakora egy nagyon változatosan, viszonylag saját ízlés szerint elkészíthető étel.

A Pakora Indiából származik, viszont nagyon hasonló a nálunk is gyakran elkészített rántott zöldségekhez.

Alapja, fő hozzávalója szinte bármilyen zöldségféle. Különlegessége leginkább az egyedi, indiai fűszerezésben rejlik. Egyféle indiai bundás zöldség.

Elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy a nyersen a tésztába mártott zöldségnek több időre van szüksége, mire megsül.

Figyeljünk, hogy a ghí (vagy ha az nincsen éppen a konyhánkban, akkor az olaj) közepes hőmérsékletű legyen, mert ha túl meleg, akkor könnyen megég a külseje, mire a belseje átsül, viszont ha túl hideg, nem sülnek meg megfelelően.

Egyszerre sose tegyünk túl sok zöldséget sülni, mivel az könnyen visszahűtheti a ghí-t!

Legelterjedtebb alapanyaga a karfiol, azonban nagyon finom a cukkiniből, padlizsánból, édesburgonyából készített Pakora is.

Előételként, köretként is fogyaszthatjuk, de egészséges nassolnivaló lehet a TV előtt, vagy egy családi összejövetelen egy kis chutney-val fogyasztva is.

Megéri kipróbálni többféleképpen, többféle zöldséggel, bármilyen alkalomra.

 

Pakora – indiai sült zöldség

Egy gyorsan elkészíthető finom csemege ami akár főfogás mellé akár egy kis csatnival önmagában is megállja a helyét.

Bármilyen zöldségből elkészülhet amit csak szeretünk, de akár még kevésbé kedvelt zöldségeinket is egyedivé, finommá tudja varázsolni ez a fajta elkészítési mód.

 

Hozzávalók

  • bármilyen zöldség (karfiol, zeller, paprika, padlizsán, stb) vagy akár friss házisajt
  • 20 dkg csicseriborsó liszt
  • 1 kávéskanál só
  • bors
  • 1 kávéskanál hing-por
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • 1/4 kávéskanál chili
  • 1/4 kávéskanál kurkuma
  • kicsi hideg víz

A Pakora elkészítése

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk.

A csicseriborsó lisztet a fűszerekkel alaposan összekeverjük, majd a hideg víz hozzáadásával sűrű palacsintatésztát készítünk.

A zöldségeket egyenként belemártogatjuk a tésztába, és forró ghíben/olajban kb. 5-8 percig sütjük.

Ha megsült, papírtörlőn alaposan leitatjuk. Melegen tálaljuk.

Ez az étel nemcsak zöldségből, hanem kenyérszeletekből is készülhet, akkor bread pakora a neve.

A szikh templomokban (gurdwara) ez a hagyományos vasárnapi reggeli, zöldségekből és kenyérből készítve.

A magyar bundáskenyér helyett kiváló vegán alternatíva lehet, persze nem sajtosan.

 

A szerző