2023. augusztus 18. péntek | Angyal Renáta Padlizsános egytálétel Indiából nem csak a nyári hónapokra. A padlizsános egytálétel egy nagyon laktató, és viszonylag könnyen elkészíthető, gyors, és ízletes étel. Aki a padlizsánt szereti, egészen biztosan ki fogja próbálni, és meg is szereti ezt a receptet. Brinjal subji – Egyszerű padlizsános egytálétel Hozzávalók 4 nagy padlizsán 1 kávéskanál fekete mustármag 1/4 kávéskanál hing 1 paradicsom 2 kávéskanál darált erős zöldpaprika 1 kávéskanál reszelt friss gyömbér 2 kávéskanál őrölt koriander 1 kávéskanál őrölt római kömény 1 kávéskanál cukor 1 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem A padlizsános egytálétel elkészítése A padlizsánokat megmossuk, éles késsel megszurkáljuk, és a tepsi rácsára helyezve megsütjük. Alá egy üres tepsit helyezünk, hogy a lecsöpögő nedv ne szennyezze be a sütőnket. Azon forrón lehúzzuk a héját, és a húsát apróra vágjuk. A ghít felforrósítjuk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, beleszórjuk a hinget, beledaraboljuk a paradicsomot, kicsit szétfőzzük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a korianderlevél vagy petrezselyem kivételével. 5-6 percig közepes lángon főzzük, finomra metélt korianderlevéllel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Rizzsel és/vagy chapatival tállaljuk. Elkészítési idő: 45 perc. A padlizsán A padlizsán, vagy más néven tojásgyümölcs, török paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó, különleges ízű zöldségnövény. Íze nagyon egyedi, fűszeres, lehet nagyon imádni, de ódzkodni is tőle. A közhiedelemmel ellentétben nem csak lila változata létezik, hanem sárga, fekete, és a különlegesen nagyon ízletes fehér. Formája lehet hosszúkás, kerek, ez nem változtat az ízén. A padlizsán nagyon gazdag ásványi sókban, és nagy mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint is. Termesztése szerencsére már hazánkban is viszonylag egyszerű, de azért egy kis gondozást természetesen igényel. Bokornövény, bokra mérete általában 40 – 100 cm magas, szerteágazó. Július végétől a fagyok beálltáig terem, szóval még ősszel is érdemes szemmel tartanunk bokrainkat, nehogy lemaradjunk értékes terméséről! A különböző színű padlizsánok egyszerre történő elkészítésével (pl.: grillezés) nagyon színpompás zöldség / grill tállal várhatjuk vendégeinket. Az biztos, hogy aki szereti az ízét, az keresi, kutatja az újabb recepteket, hogy minél gyakrabban „becsempészhesse” konyhájába ezt az egészséges, finom ételt. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts