Padlizsános egytálétel – Brinjal subji


Padlizsános egytálétel Indiából nem csak a nyári hónapokra.

A padlizsános egytálétel egy nagyon laktató, és viszonylag könnyen elkészíthető, gyors, és ízletes étel. Aki a padlizsánt szereti, egészen biztosan ki fogja próbálni, és meg is szereti ezt a receptet.

 

Brinjal subji – Egyszerű padlizsános egytálétel

Hozzávalók

  • 4 nagy padlizsán
  • 1 kávéskanál fekete mustármag
  • 1/4 kávéskanál hing
  • 1 paradicsom
  • 2 kávéskanál darált erős zöldpaprika
  • 1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
  • 2 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem

 

A padlizsános egytálétel elkészítése

A padlizsánokat megmossuk, éles késsel megszurkáljuk, és a tepsi rácsára helyezve megsütjük.
Alá egy üres tepsit helyezünk, hogy a lecsöpögő nedv ne szennyezze be a sütőnket.
Azon forrón lehúzzuk a héját, és a húsát apróra vágjuk.
A ghít felforrósítjuk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, beleszórjuk a hinget, beledaraboljuk a paradicsomot, kicsit szétfőzzük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a korianderlevél vagy petrezselyem kivételével.

5-6 percig közepes lángon főzzük, finomra metélt korianderlevéllel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Rizzsel és/vagy chapatival tállaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc.

A padlizsán

A padlizsán, vagy más néven tojásgyümölcs, török paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó, különleges ízű zöldségnövény.
Íze nagyon egyedi, fűszeres, lehet nagyon imádni, de ódzkodni is tőle.
A közhiedelemmel ellentétben nem csak lila változata létezik, hanem sárga, fekete, és a különlegesen nagyon ízletes fehér.
Formája lehet hosszúkás, kerek, ez nem változtat az ízén.
A padlizsán nagyon gazdag ásványi sókban, és nagy mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint is.
Termesztése szerencsére már hazánkban is viszonylag egyszerű, de azért egy kis gondozást természetesen igényel.
Bokornövény, bokra mérete általában 40 – 100 cm magas, szerteágazó.
Július végétől a fagyok beálltáig terem, szóval még ősszel is érdemes szemmel tartanunk bokrainkat, nehogy lemaradjunk értékes terméséről!
A különböző színű padlizsánok egyszerre történő elkészítésével (pl.: grillezés) nagyon színpompás zöldség / grill tállal várhatjuk vendégeinket.
Az biztos, hogy aki szereti az ízét, az keresi, kutatja az újabb recepteket, hogy minél gyakrabban „becsempészhesse” konyhájába ezt az egészséges, finom ételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük