Mungóbab leves ezúttal spenóttal elkészítve. Egyedi, különleges keleti recept.
A leves nem csak nálunk közkedvelt étel, hanem Indiában is. Igaz, hogy nem ugyanazokkal az alapanyagokkal, nem azokkal a fűszerekkel, nem abban az ízvilágban készítik, mint mi, de a végeredmény általában nagyon ízletes, és finom. Különösen igaz ez a mungóbab leves különböző változataira is.
Ha szeretjük az indiai ízvilágot, mindenképpen érdemes elkészítenünk ezt az egyszerű alap levest saját, és családunk kedvéért is.
Spenótos mungóbab leves recept
Könnyű és tápláló finomság egyenesen Indiából.
Télen sem rossz, de nyáron az igazi, biztos fehérjebomba és gyakran még a kisebb gyerekek is szívesen fogyasztják, ha nem készítjük túl csípősre.
A spenótos mungóbab leves hozzávalói
- 20 dkg spenót – friss, vagy rostos
- 10 dkg mungóbab
- 1 dl tejszín
- 1 csapott ek római kömény
- 1 kk hing vagy aszafoetida (fokhagyma helyett)
- 1 kk kurkuma
- 1 kk koriander
- 1/2 kk lepkeszegmag
- 1 tk garam masala fűszerkeverék
- 1 marék natúr kesudió
- 1 liter víz
A spenótos mungóbab leves elkészítése
A mungóbabot 4-5 alkalommal alaposan átöblítjük egy szűrőben.
A spenótot mossuk, aprítjuk vagy ha fagyasztott, akkor érdemes rostosabb parajporciókat választani és kiolvasztani.
A mungóbabot sóval feltesszük egy lábas vízben főzni (1 liter).
A forráskor erős habja keletkezik, amit érdemes leszedni, hasonlóan a burgonya levéhez.
Kb. 45 perc alatt szétfő a bab.
Ha kuktában főzzük, megrövidíthetjük a főzési időt (30 perc).
Kevés olajon megpirítjuk a fűszereket és a kesudiót, és hozzáadjuk a mungóbabhoz, összeforraljuk.
Beletesszük a spenót leveleket is és még egy 10 percig főzzük, a tejszínt vagy növényi tejszínt a legvégén adjuk hozzá és lezárjuk a lángot.
Egy kanál vajjal vagy ghí-vel dúsíthatjuk a levest. Friss lepénnyel tálaljuk.