A medvehagymás köretek, valamint a medvehagyma úgy általában az elmúlt években reneszánszát éli a konyhákban.

 

Ízével, és variálhatóságával nehéz betelni. Bátran merjük felfedezni, újra megismerni!

Medvehagymás köretek

A medvehagyma a tavasz sztárja.

A konyhában az egyik legszezonálisabb növény.

Ez mit is jelent?

Azt, hogy 99 %-ban csak szezonban dolgozunk vele. Viszont akkor minden mennyiségben.

Most egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptet csináltam.

Medvehagymás gersli rizottó burrátával

A burráta a sajtok sajtja, nem is illethetné egyszerűbb név.

Talán a legtalálóbb megfogalmazás az, hogy mozzarellának álcázott, lágy sajttal töltött sajtkülönlegesség.

Sajnos nem mindenhol lehet kapni, de ha találsz valahol, ne hagyd ki!

Frissen fogyasztandó, különben nagyban csökken az élvezeti érték!

 

Hozzávalók:

 

Elkészítése:

Kevés medvehagymát sütőben 80 fokon pár óra alatt kiszárítunk, majd porrá mixeljük. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gerslit, elkeverjük, majd felöntjük kevés fehérborral. Elforraljuk a fehérbort és felöntjük vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Miközben puhára főzzük a gerslit, kevés olívaolajjal és egy mixer segítségével pürésítjük a medvehagymánkat. Ha a gersli puha hozzáadunk egy kis hideg vajat folyamatos keverés közben és parmezánnal készre sűrítjük. Ha „krémes”, rizottó állagú a gerslink ízlés szerint hozzáadjuk a pürésített medvehagymát. A gersli rizottónkat tálaljuk és a tetejére egy félig bevágott burrátát teszünk, amit sóval, borssal, olívaolajjal ízesítünk. A kiszárított medvehagymával meghintjük a tányért.

medvehagyma szezon, medvehagyma

Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik a medvehagyma?

A medvehagyma tulajdonságai megegyeznek a fokhagymáéval, de gyógyereje annál sokkal nagyobb. Így különösen az alábbi panaszok esetén segít:

  • tavaszi salaktalanítás
  • krónikus bőrbajok vértisztító szere
  • gyomor- és bélpanaszok
  • magas vérnyomás
  • érelmeszesedés
  • epe- és tüdőbetegségek
  • bélhurut
  • felfúvódás
  • étvágytalanság
  • bélféreg
  • görcs
  • légcsőhurut
  • asztma
  • vérszegénység
  • vértisztítás
  • vízhajtás
  • féreghajtó hatású, kihajtja még az orsógilisztát is!

Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2018-as Bocuse d’or szakácsverseny elődöntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.

 

A szerző