Egy finom marcipános szilvás lepény az ebéd vagy a vacsora fénypontja lehet.

Mélyhűtött leveles vajas tésztából gyorsan és könnyen elkészíthető ez a finomság.

szilva, besztercei szilva

A szilva jótékony hatásai

A szilvának több fajtája van, mint bármelyik másik csonthéjas gyümölcsnek – összesen mintegy kétezer változatban termesztik.

A szilvában megtalálható az antioxidáns hatású E-vitamin, amely védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodással szemben, és hátráltatni tudja az öregedés némely velejáróját, például a bőr ráncosodását.

 

A marcipános szilvás lepény hozzávalói 4 személyre

  • 40 dkg mélyhűtött vajastészta felengedve
  • 12 dkg marcipán
  • 6-8 szilva szeletekre vágva

 

A különleges gyümölcsös desszert még érdekesebb, ha megszórjuk porcukorral és tejszínhabot teszünk a tetejére.

 

A marcipános szilvás lepény elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Nyújtsuk ki és egy nagy tepsiben terítsük ki a vajas tésztát. Késsel karcoljuk meg körben a szélétől 5 cm-re a tésztát vigyázva, hogy ne vágjuk át.
  2. A marcipánt nyújtsuk ki akkora téglalappá, hogy éppen elférjen a késsel húzott vonalon belül. Fektessük a tésztára és ujjheggyel finoman nyomkodjuk rá.
  3. A szilva szeleteket terítsük szét egyenletesen a marcipánon. Süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta meg nem emelkedik és szép sárgára nem sül.
  4. Óvatosan regyük át egy rácsra, hogy kissé kihűljön, majd szeletekre vágva tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző