Makai shorba – egy különleges leves; csemegekukorica és édes paprika fűszeres kókusztejben.
E jellegzetesen gujarati leves receptje Srimati Syamadevi Patel ahmadabadi konyhájából származik.

Kókusztejjel készül, ami valljuk be, nem minden háztartásban található meg. Manapság azonban már boltban vásárolva is könnyedén beszerezhetjük, nem kell feltétlenül a nagy áruházakba ellátogatni a megvásárlásához.

Viszont ha nem szeretnénk bolti készterméket vásárolni, vagy az esetleges tartósítószerek jelenléte aggaszt, akkor sincsen probléma.

Kókusztejet játszi könnyedséggel készíthetünk odahaza is: 100 g kókuszreszeléket leforrázunk 5 dl vízzel, turmixgépben 15 másodpercig keverjük, lehűtjük, majd átszűrjük.

Makai shorba recept

Hozzávalók

kukorica, makai shorba

  • 5 dl morzsolt csemegekukorica,
  • 1/2 ek őrölt koriander,
  • 1/4 kk kurkuma,
  • 1 kk garam masala,
  • 1/8 kk pirospaprika,
  • 1 ek ghí vagy vaj,
  • 1 kaliforniai paprika,
  • 2,5 dl zöldségfőzőlé vagy víz,
  • 5 dl kókusztej (lásd fent),
  • 2,5 dl tejszín vagy tej,
  • 1/2 kk só,
  • 1 kk cukor,
  • néhány petrezselyem – vagy korianderlevél.

 

KATTINTS IDE, HOGY MEGISMERD A KORIANDER POZITÍV HATÁSAIT!

Elkészítése

A kukoricát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kevés víz segítségével elturmixoljuk, majd szitán áttörjük.
A fűszereket kevés vízzel péppé turmixoljuk, majd a felhevített zsiradékban addig pirítjuk a pépet, míg elfő a leve. Hozzáadjuk a kukoricapürét, az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát, a kókusztejet és a vizet. Felforraljuk, majd kis lángon 25 percig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, kicsit átmelegítjük, de már nem forraljuk. Sóval, cukorral ízesítjük, petrezselyem- vagy korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

A makai shorba fogyasztása

Mivel húsmentes, így nyári napokon is finom, egyedi frissítő válhat belőle, mert garantáltan nem üli meg a gyomrunkat. Hozzávalói, ízvilága miatt tökéletes, extra vendégváró leves.

A kukorica miatt elég tápláló ahhoz, hogy a levessel, és egy desszerttel egy komplett étkezést kiváltsunk.