2012. szeptember 14. péntek | dr Jung Andrea A zab kiváló élettani hatásai miat étrendünkbe iktathatjuk ezt a finom vegetáriánus reform ételt, amelyik szerintünk a legjobb zabpehely pástétom. Gyermekeink is biztosan szívesen megkóstolják majd. Zab Ez a gabonaféleség, oldható rosttartalma miatt hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez. Gazdag fehérje, zsiradék- és vitaminforrás. Sok rost és szénhidrát is található benne. Gluténtartalma miatt lisztérzékenyeknek nem ajánlott. A bőrgyógyászatban is szerephez jut a zab. Krémek formájában és táplálékként is segít megőrizni bőrünk szépségét. Dió A dió – a rengeteg hal, bor, csonthéjas gyümölcs és zöldség mellett – a mediterrán diéta alapja. Ajánlott, hogy naponta 10 dkg-nál többet ne fogyasszunk belőle. A dió hatására nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje: ez a vegyület jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésének kialakulásában. Ennél fogva elérhető a koleszterinszint csökkentése. A jóllakottság érzéstől függetlenül is csökkenti a vér koleszterinszintjét, ha az étrendben telített zsírokat helyettesítünk vele. A dió fogyasztásával csökken a szívbetegségek kockázata. Lássuk tehát, hogyan készül a legjobb zabpehely pástétom! Zabpehely pástétom receptje: Hozzávalók 75 g zabpehely 0,6 dl víz 1 közepes fej vöröshagyma 30 g dióbél 1 evőkanál olaj 1 teáskanál sűrített paradicsom 2 teáskanál mustár 30 vaj vagy ghí 1 teáskanál citromlé Elkészítése A zabpelyhet tálba tesszük, ráöntjük a vizet és kb. 10 percig állni hagyjuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra daráljuk vagy reszeljük. A diót szintén ledaráljuk. Ezután a zabpehelyhez hozzáadjuk a hagymát, olajat, paradicsomot, a mustárt, a diót, a margarint és a citromlevet. Habosra turmixoljuk. Kenyérre, lapkenyérre is kenhetjük. A megkent kenyereket díszíthetjük olívabogyóval, bazsalikommal, nagyobb diódarabokkal, snidlinggel, apróra vágott petrezselyemmel, szálakra reszelt sárgarépával, félbevágott mini paradicsomokkal. Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk hozzá! A szerző dr Jung Andrea See author's posts