A zab kiváló élettani hatásai miat étrendünkbe iktathatjuk ezt a finom vegetáriánus reform ételt, amelyik szerintünk a legjobb zabpehely pástétom. Gyermekeink is biztosan szívesen megkóstolják majd.
Zab
Ez a gabonaféleség, oldható rosttartalma miatt hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez. Gazdag fehérje, zsiradék- és vitaminforrás. Sok rost és szénhidrát is található benne. Gluténtartalma miatt lisztérzékenyeknek nem ajánlott.
A bőrgyógyászatban is szerephez jut a zab. Krémek formájában és táplálékként is segít megőrizni bőrünk szépségét.
Dió
A dió – a rengeteg hal, bor, csonthéjas gyümölcs és zöldség mellett – a mediterrán diéta alapja. Ajánlott, hogy naponta 10 dkg-nál többet ne fogyasszunk belőle.
A dió hatására nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje: ez a vegyület jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésének kialakulásában. Ennél fogva elérhető a koleszterinszint csökkentése.
A jóllakottság érzéstől függetlenül is csökkenti a vér koleszterinszintjét, ha az étrendben telített zsírokat helyettesítünk vele.
A dió fogyasztásával csökken a szívbetegségek kockázata.
Lássuk tehát, hogyan készül a legjobb zabpehely pástétom!
Zabpehely pástétom receptje:
Hozzávalók
- 75 g zabpehely
- 0,6 dl víz
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 30 g dióbél
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- 2 teáskanál mustár
- 30 vaj vagy ghí
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítése
A zabpelyhet tálba tesszük, ráöntjük a vizet és kb. 10 percig állni hagyjuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra daráljuk vagy reszeljük. A diót szintén ledaráljuk. Ezután a zabpehelyhez hozzáadjuk a hagymát, olajat, paradicsomot, a mustárt, a diót, a margarint és a citromlevet. Habosra turmixoljuk.
Kenyérre, lapkenyérre is kenhetjük.
A megkent kenyereket díszíthetjük olívabogyóval, bazsalikommal, nagyobb diódarabokkal, snidlinggel, apróra vágott petrezselyemmel, szálakra reszelt sárgarépával, félbevágott mini paradicsomokkal.
Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk hozzá!