2023. június 16. péntek | Angyal Renáta Kulfi, vagyis indiai jégkrém. Lehet, hogy első olvasásra érdekesnek tűnik, de Indiának van saját, egyedi jégréme, a Kulfi. Ez a fagyasztott, tejes, ízletes desszert a 16. századból származik. Hagyományos indiai fagylalt. Az indiai szubkontinensen általában utcai árusok (Kulfi wallah-ok) árulják. Sűrűbb, krémesebb, és keményebb is, mint egy hagyományos fagylalt. Különféle ízekben kapható, és készíthető, de a legelterjedtebb a pisztáciás változat. Hagyományos ízei: mangó, kardamom, sáfrány, tejszín, a rózsa, és a pisztácia. Az új ízekben megtalálhatunk: almát, földimogyorót, avokádót, narancsot, és epret is. Mivel az elkészítése során a Kulfit nem verik fel – úgy, mint hagyományosan egy szimpla fagylaltot – így egy a fagyitól szilárdabb, a fagyasztott pudinghoz hasonló sűrű desszertet alkotunk elkészítésekor. Sokan nem is sorolják a hagyományos tejalapú desszertek közé (fagylalt, jégkrém…), hanem egy külön kategóriaként tekintenek rá. A hűtőgépek elterjedéséig kizárólag kulfi wallák (hivatásos kulfi-készítők) készítettek kulfit, ma azonban bárki megteheti ezt a saját otthonában. A kulfi keményebb, mint a jégkrém, ezért tanácsos felszolgálás előtt 2-3 órával kivenni a hűtőszekrényből, hogy megpuhuljon. Kulfi – Indiai jégkrém Hozzávalók 2 evőkanál rizsliszt 2.3 l zsíros tej 125 g cukor 4 evőkanál őrölt pisztácia 1 evőkanál rózsavíz 1/2 kávéskanál őrölt kardamom A Kulfi elkészítése A rizslisztet simára keverjük 4 evőkanál tejjel, és félretesszük. A maradék tejet felforraljuk, és 45 percen át, gyakran kevergetve besűrítjük. A tejet érdemes szinte folyamatosan keverni, hogy nehogy az alapanyag az edény széléhez ragadjon! Ekkor belekeverjük a rizslisztes masszát, a pisztáciát és a cukrot. Még 10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Rózsavízzel és kardamommal ízesítjük. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, formákba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Minden 20-30 percben megkeverjük, hogy összetörjük a kristályokat, amelyek kialakulnak. Ha már túl kemény ahhoz, hogy megkeverjük, hagyjuk teljesen megfagyni. Tálalás / fogyasztás előtt 1-2 órával ne felejtsük el a hűtőszekrényből kivenni! Tálaláskor díszíthetjük sáfránnyal, őrölt kardamommal, vagy pisztáciával is. Elkészítési idő: 3-3 1/2 óra. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts