Kulfi – jégkrém Indiából


Kulfi, vagyis indiai jégkrém.

Lehet, hogy első olvasásra érdekesnek tűnik, de Indiának van saját, egyedi jégréme, a Kulfi.

Ez a fagyasztott, tejes, ízletes desszert a 16. századból származik. Hagyományos indiai fagylalt.

Az indiai szubkontinensen általában utcai árusok (Kulfi wallah-ok) árulják.

Sűrűbb, krémesebb, és keményebb is, mint egy hagyományos fagylalt. Különféle ízekben kapható, és készíthető, de a legelterjedtebb a pisztáciás változat.

Hagyományos ízei: mangó, kardamom, sáfrány, tejszín, a rózsa, és a pisztácia.

Az új ízekben megtalálhatunk: almát, földimogyorót, avokádót, narancsot, és epret is.

Mivel az elkészítése során a Kulfit nem verik fel – úgy, mint hagyományosan egy szimpla fagylaltot – így egy a fagyitól szilárdabb, a fagyasztott pudinghoz hasonló sűrű desszertet alkotunk elkészítésekor.

Sokan nem is sorolják a hagyományos tejalapú desszertek közé (fagylalt, jégkrém…), hanem egy külön kategóriaként tekintenek rá.

A hűtőgépek elterjedéséig kizárólag kulfi wallák (hivatásos kulfi-készítők) készítettek kulfit, ma azonban bárki megteheti ezt a saját otthonában.

A kulfi keményebb, mint a jégkrém, ezért tanácsos felszolgálás előtt 2-3 órával kivenni a hűtőszekrényből, hogy megpuhuljon.

 

Kulfi – Indiai jégkrém

Hozzávalók

  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 2.3 l zsíros tej
  • 125 g cukor
  • 4 evőkanál őrölt pisztácia
  • 1 evőkanál rózsavíz
  • 1/2 kávéskanál őrölt kardamom

A Kulfi elkészítése

A rizslisztet simára keverjük 4 evőkanál tejjel, és félretesszük.

A maradék tejet felforraljuk, és 45 percen át, gyakran kevergetve besűrítjük.

A tejet érdemes szinte folyamatosan keverni, hogy nehogy az alapanyag az edény széléhez ragadjon!

Ekkor belekeverjük a rizslisztes masszát, a pisztáciát és a cukrot.

Még 10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

Rózsavízzel és kardamommal ízesítjük.

Szoba hőmérsékletűre hűtjük, formákba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük.

Minden 20-30 percben megkeverjük, hogy összetörjük a kristályokat, amelyek kialakulnak.

Ha már túl kemény ahhoz, hogy megkeverjük, hagyjuk teljesen megfagyni.

Tálalás / fogyasztás előtt 1-2 órával ne felejtsük el a hűtőszekrényből kivenni!

Tálaláskor díszíthetjük sáfránnyal, őrölt kardamommal, vagy pisztáciával is.

Elkészítési idő: 3-3 1/2 óra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük