Kulfi, vagyis indiai jégkrém.
Lehet, hogy első olvasásra érdekesnek tűnik, de Indiának van saját, egyedi jégréme, a Kulfi.
Ez a fagyasztott, tejes, ízletes desszert a 16. századból származik. Hagyományos indiai fagylalt.
Az indiai szubkontinensen általában utcai árusok (Kulfi wallah-ok) árulják.
Sűrűbb, krémesebb, és keményebb is, mint egy hagyományos fagylalt. Különféle ízekben kapható, és készíthető, de a legelterjedtebb a pisztáciás változat.
Hagyományos ízei: mangó, kardamom, sáfrány, tejszín, a rózsa, és a pisztácia.
Az új ízekben megtalálhatunk: almát, földimogyorót, avokádót, narancsot, és epret is.
Mivel az elkészítése során a Kulfit nem verik fel – úgy, mint hagyományosan egy szimpla fagylaltot – így egy a fagyitól szilárdabb, a fagyasztott pudinghoz hasonló sűrű desszertet alkotunk elkészítésekor.
Sokan nem is sorolják a hagyományos tejalapú desszertek közé (fagylalt, jégkrém…), hanem egy külön kategóriaként tekintenek rá.
A hűtőgépek elterjedéséig kizárólag kulfi wallák (hivatásos kulfi-készítők) készítettek kulfit, ma azonban bárki megteheti ezt a saját otthonában.
A kulfi keményebb, mint a jégkrém, ezért tanácsos felszolgálás előtt 2-3 órával kivenni a hűtőszekrényből, hogy megpuhuljon.
Kulfi – Indiai jégkrém
Hozzávalók
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2.3 l zsíros tej
- 125 g cukor
- 4 evőkanál őrölt pisztácia
- 1 evőkanál rózsavíz
- 1/2 kávéskanál őrölt kardamom
A Kulfi elkészítése
A rizslisztet simára keverjük 4 evőkanál tejjel, és félretesszük.
A maradék tejet felforraljuk, és 45 percen át, gyakran kevergetve besűrítjük.
A tejet érdemes szinte folyamatosan keverni, hogy nehogy az alapanyag az edény széléhez ragadjon!
Ekkor belekeverjük a rizslisztes masszát, a pisztáciát és a cukrot.
Még 10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
Rózsavízzel és kardamommal ízesítjük.
Szoba hőmérsékletűre hűtjük, formákba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük.
Minden 20-30 percben megkeverjük, hogy összetörjük a kristályokat, amelyek kialakulnak.
Ha már túl kemény ahhoz, hogy megkeverjük, hagyjuk teljesen megfagyni.
Tálalás / fogyasztás előtt 1-2 órával ne felejtsük el a hűtőszekrényből kivenni!
Tálaláskor díszíthetjük sáfránnyal, őrölt kardamommal, vagy pisztáciával is.
Elkészítési idő: 3-3 1/2 óra.